Bitrate, tja, ik vind het niet zo'n issue. Nu is digitale compressie wel spuuglelijke compressie, maar dat audiofiele gewauwel over de kwaliteit van een download, tja, vind ik een beetje een non-issue (sorry Frank

). Ik luister met behoorlijke regelmaat tapes met geluidskwaliteit -11 en vind persoonlijk zelfs dat je in ieder geval binnen noise compressie kan inzetten als stijlmiddel (op een aankomende release heb ik gitaarnoise opgenomen door een kutmicrofoon om vervolgens die opname nog eens door die microfoon op te nemen zodat haast elke nuance is verdwenen; dat soort vormeloze noise kun je als element erg mooi gebruiken). Boknafjord heb ik dus 'gewoon' geluisterd zonder me al te veel ergeren aan de (tja, wel merkbare) compressie.
Hoe klinkt het? Tja, toch zeker niet onaardig, wel wat, hmm, amateuristisch? M'n CD-kasten puilen uit van de noisereleases op klein, kleiner, kleinste labeltjes waarvan een hoop in dit straatje valt. Het is doorgaans lang geen verkeerde noise, en als je verslingerd bent aan het genre kun je er vaak wel degelijk wat mee, maar briljant is het toch maar lastig te noemen. Wat ik het meest mis op Boknafjord is enig richtingsgevoel. Allerhande geluidjes worden door elkaar gemixed zonder dat het ergens op uitdraait, maar geheel schizofreen klinkt het ook weer niet.
Wat mij betreft kun je binnen de hardere experimentele muziek verschillende kanten op; enerzijds kun je zwaar compositiegericht werken door veel aandacht te besteden aan de dynamiek binnen je compositie (als zijnde een soundscape, zeg maar), anderzijds kun je juist dynamiek uit je texturen en geluiden zelf halen, en kan compositie dan weer ondergeschikt zijn (wall noise is het extreemste voorbeeld aangezien dat op platen van bijvoorbeeld Vomir of Självhat PUUR textuur betekent en er van compositie totaal geen sprake meer is). Natuurlijk kun je de twee ook combineren, en zonder boeiende texturen is een goed opgebouwde noisetrack nog steeds ruk, en een nijpend tekort aan richtingsgevoel kan ervoor zorgen dat prettige texturen toch nog als saai worden ervaren.
Zoals ik al zei dus: richtingsgevoel. De manier waarop geluidjes gestapeld worden suggereert voor mij vooral dat de heren verschillende lagen noise hebben opgenomen en die zonder veel poespas over elkaar geplakt hebben in Audacity o.i.d. Vanuit het oogpunt 'hoe meer herrie hoe beter' vind ik dat een goede aanpak, alleen werkt het voor mij gewoon niet helemaal. Wil je lagen gebruiken, zorg dan dat ze op een boeiende manier interactie vertonen, zelfs als dat betekent dat je minder intuïtief te werk moet gaan dan je zou willen... En de texturen? Tja, wel oké, verder, niet al te schokkend, wederom wat
pedestrian, maar niet verkeerd. Wel mis ik soms een beetje de voortruisende snelheid die ik in dynamischer/geconstrueerder noise verwacht (of misschien beter gezegd: waar ik van houd), maar je kunt niet alles hebben.
Gezien het bovenstaande verwacht u inmiddels misschien een wel heel matig cijfer, maar dat is zeker niet zo. Tot de top behoort dit wat mij betreft niet, maar als gemiddelde noiseliefhebber kun je hier best wat plezier aan beleven. Edoch bewijs dat niet alle Scandinoise van het hoogste niveau is.

3/3,5* twijfel. Het cijfer op Discogs is weer ongekend hoog, maar die cijfers daar zijn ook nauwelijks representatief... ik scoor er zelf haast enkel 5*-en.