Boudewijn de Groot - Complete Studio Albums & Curiosa (2009)

Folk / Rock
Label: Universal

1. Het Geluid van Stilte (3:00)
  2. Nee, Meeuw (2:20)
  3. Een Respectabel Man (2:40)
  4. Er Komen Andere Tijden (2:12)
  5. Noordzee (2:31)
  6. Welterusten, Mijnheer de President (2:33)
  7. Een Meisje van Zestien (2:59)
  8. Apocalyps (3:35)
  9. Vrijgezel (2:24)
  10. Draai Weer Bij (2:47)
  11. Woningnood (2:07)
  12. De Dagen Zijn Geteld (2:50)
  13. Strand (2:30)
  14. De Morgen (2:25)
  15. Delerium (3:42)
  16. Elégie Prénatale (2:03)
  17. Sexuele Voorlichting (1:31)
  18. Referein Voor... (2:30)
  19. Voor de Overlevenden (3:00)
  20. Lied voor een Kind Dat Bang Is in het Donker (2:53)
  21. De Wilde Jager (3:52)
  22. Naast Jou (3:32)
  23. Testament (3:15)
  24. Vrienden van Vroeger (2:57)
  25. Ze Zijn Niet Meer Zoals Toen (2:52)
  26. Zonder Vrienden Kan Ik Niet (1:47)
  27. Het Land van Maas en Waal (3:00)
  28. Verdronken Vlinder (2:27)
  29. Beneden Alle Peil (3:08)
  30. Ken Je Dat Land (2:34)
  31. Picknick (3:30)
  32. Ballade van de Vriendinnen van één Nacht (2:55)
  33. Cinderella (4:36)
  34. Ballade van Wat Beter Is (2:12)
  35. Tegenland (4:58)
  36. Mensen Om Me Heen (5:52)
  37. Canzone 4711 (3:28)
  38. Eva (3:02)
  39. De Tuin der Lusten (2:40)
  40. Megaton (3:11)
  41. Glazen Stilte (2:05)
  42. Prikkebeen (4:13)
  43. Wie Kan Me Nog Vertellen (5:18)
  44. Aeneas Nu (3:49)
  45. Babylon (4:03)
  46. Heksen-sabbath (25:09)
  47. Terug van Weggeweest (5:08)
  48. Wat Geweest Is, Is Geweest (4:01)
  49. Onderweg (3:01)
  50. Het Spaarne (3:21)
  51. Kindermeidslied (3:01)
  52. Jimmy (3:56)
  53. Tante Julia (2:49)
  54. Ik Zal Je Iets Vertellen (3:19)
  55. Parijs, Berlijn, Madrid (3:14)
  56. De Kleine Schoorsteenveger (1:29)
  57. De Reiziger (2:50)
  58. Waar Ik Woon (6:15)
  59. Calypso (2:02)
  60. Rechts Links Verkeerd (4:18)
  61. Moeder (3:54)
  62. De Nederlandse Held (3:27)
  63. Of Niet Soms (2:52)
  64. Travestie (3:58)

met Anja de Jong

65. Wegen (2:07)
  66. De Verbouwing (2:00)
  67. Wie Ik Ben (4:34)
  68. Een Tip van de Sluier (4:55)
  69. Zonder Jou (3:32)
  70. Als het Bericht Slecht Is, Dood Je de Boodschapper (4:51)
  71. Zolang Ik Niet Beweeg (2:40)
  72. Captain's Table (3:11)
  73. Hoogtevrees (4:04)
  74. De Zwemmer (3:42)
  75. Telkens Weer (5:28)
  76. Vertrek (4:19)
  77. Geen Carnaval (3:36)
  78. Nooit Meer Terug (4:15)
  79. Vreemde Geluiden (Vreemde Gezichten) (4:14)
  80. Keerzijden (5:00)
  81. Vlucht in de Werkelijkheid (3:02)
  82. Draden (4:03)
  83. De Laatste Vrouw (6:45)
  84. Maalstroom (4:20)
  85. Een Slag Zo Zwaar Verloren (3:01)
  86. Nachtschade (3:33)
  87. Code (3:11)
  88. Een Wonderkind van 50 (4:14)
  89. Als Jij Niet van Me Houdt (3:18)
  90. De Rover (5:25)
  91. Deinè Theos (Afschuwekkende Godin) (3:49)
  92. Kijken Hoe het Morgen Wordt (3:47)
  93. De Roos (3:46)
  94. De Slaap (2:45)
  95. Rondeel (3:35)
  96. Annabel (4:05)
  97. De Drie Mandarijnen (5:19)
  98. Avond (4:34)
  99. Eva (2:24)
  100. Vrolijke Violen (3:00)
  101. De Engel Is Gekomen (8:05)
  102. Unter den Linden (0:40)
  103. Berlijn (5:12)
  104. Eeuwige Jeugd (3:06)
  105. Nergens Heen (3:06)
  106. Sonnet voor A. (3:07)
  107. Het Land van Koning Jan (4:07)
  108. Ballade van de Onsterfelijkheid (2:45)
  109. De Blaue Uren (3:41)
  110. Op Weg Naar Mijn Lief (7:15)
  111. Hoe Moet Ik het de Stad Vertellen (3:43)
  112. De Winter (4:19)
  113. De Vondeling van Ameland (5:05)
  114. Klok Onder Water (3:37)
  115. Het Eiland in de Verte (3:53)
  116. De Zwembadpas (4:51)
  117. Het Einddoel (3:56)
  118. Hoogtevrees in Babylon (4:36)
  119. Achter de Hemelpoort (5:50)
  120. De Treinreis (5:01)
  121. Het Jagen Voorbij (4:07)
  122. Altijd Samen (3:22)
  123. Grijze Dame (4:09)
  124. Zelden Kunnen Praten (4:58)
  125. Spelende Meisjes (2:36)
  126. Daar Wil Ik Zijn (3:25)
  127. Beter één Schelp (3:03)
  128. Lage Landen (3:03)
  129. Hogeduin (2:17)
  130. Sonnet IV (2:40)
  131. Beter één Schelp... (3:06)
  132. Hoogtevrees [2009 Versie] (4:18)
  133. Vroeger Laat (4:51)
  134. Eeuwige Jeugd (4:05)
  135. Het Einddoel (4:21)
  136. Avond [Live Radio 2] (4:45)
  137. Naast Jou (3:42)

met Jan Rot

138. Zonder Vrienden Kan Ik Niet (2:02)

met Fay Lovsky

139. Pastorale [Radio 2 Gala] (4:22)

met Liesbeth List

140. De Vondeling van Ameland [Live] (4:54)
  141. Het Land van Maas en Waal (1997) (3:07)
  142. Matroos Havenloos [Live] (3:16)
  143. Laat het Water Open [Live] (5:02)
  144. Als Je Niet Meer Verder Kunt [Live] (2:58)
  145. Een Fietstocht [Live] (2:27)
  146. Kater [Live] (1:46)
avatar van c-moon
Bijna alles van Boudewijn de Groot.... alle 11 studioalbums (tot op heden, want er zou een nieuw album op stapel staan) + enkele curiosa...

OK.
De grote fans hebben deze verzamelaar in principe niet nodig... tenzij je zoals ik gek genoeg bent om de completist in jezelf te laten spreken: ja dan koop je dit...

Waarom toch kopen?
Wel... je hebt op slag alle albums van deze fantastische artiest, in een mooi doosje, en met in de booklet een tof en openhartig interview met Boudewijn de Groot...

Waarom nog?
Er staan enkele extra's op de CD "curiosa" die zelfs niet op "Wonderkind aan het Strand" (4CD box) stonden... Zoals ondermeer opnamen van het Radio 2 Gala waar Ramses Shaffy geëerd werd...
Zo is het fijn om Boudewijn eens zélf het door hem samen met Lennaert geschreven "Pastorale" te horen zingen... samen met Liesbeth List. En je hoort Boudewijn vragen aan Ramses (ook een opname van dat eerder vermeld galaconcert) om ook een lijntje mee te zingen.. sterk...

Een heel erg fijne box, mooi uitgegeven... en leuk als je in één slag alles van Boudewijn tot op heden wil in huis halen.. (goed niet alles, want nog heel wat rarities en materiaal van Session en The Tower etc. vind je op "Wonderkind aan het Strand")....

Toch is er één belangrijk minpunt. Of beter: een gemiste kans.
Men had bijvoorbeeld de albums kunnen remasteren... dat dat niet gebeurd is, is geen ramp. Een gemiste kans wel.

Maar goed. Ik ben best blij met mijn boxje...

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Nu hij toch op MuMe staat, mijn eigen stukje uit het artiestentopic maar even gekopieerd:
Het is een mooi compact doosje geworden dat zelfs prima in een standaard cd-kast past. Er zit een aardig boekje bij met een interview met de man zelf waarin hij door zijn verleden heen praat. Toegegeven dat als ik dit boekje eerst gelezen had, het toch al niet erg verheffende De Wereld Draait Door-interview van afgelopen dinsdag écht niks toegevoegd had. Dat Boudewijn wel eens kritisch op zijn eigen werk is, was wellicht al bekend, maar wordt uit dit interview nogmaals goed duidelijk.

Nou, dan mag ik als fan ook wel een beetje kritisch zijn. De cd's zitten allemaal in dunne kartonnetjes met een uniforme achterkant en de oorspronkelijke afbeelding als voorkant. Mooi, maar er gaat dus wel wat artwork verloren. Verder lijkt het erop dat alle cd's gewoon in hun laatste gangbare vorm verzameld zijn, geen *nieuwe* bonustracks dus (wél de standaardaanvullingen bij het debuut, Nacht en Ontij en Het Eiland in de Verte). De cd met "Curiosa" heb ik nog niet gehoord, maar deze bevat zoals beloofd enkele écht ongereleasde nummers en wat nieuwe versies van oud materiaal. Mijn voornaamste kritiek betreft toch de gemiste kans om het overbekende niet-albummateriaal eens overzichtelijk op één cd te zetten. Nu moet dat nog steeds via verzamelaars bij elkaar gesprokkeld worden.

Dat gezegd hebbend, blijft 45 euro voor de volledige discografie van vermoedelijk de grootste artiest uit het Nederlandse taalgebied natuurlijk geen geld.

4½ ster geef ik eraan, wat in feite dus een verkapte oeuvrewaardering is. Nu nog even 30 favoriete tracks selecteren.

.. en zo blijkt dat Casartelli en ik het redelijk eens zijn over deze release

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
c-moon schreef:
.. en zo blijkt dat Casartelli en ik het redelijk eens zijn over deze release

Allicht ... wel slechts een overlap van 5 favoriete tracks, maar dat mag de pret niet drukken.

Trouwens in aanvulling: het cd'tje met curiosa heb ik inmiddels natuurlijk wel gehoord en dat vond ik, in alle eerlijkheid, ook niet zo veel toevoegen.

Casartelli schreef:

Nee, klopt wel.. Los van wat ik er eerder over vermeldde én: "Vroeger Laat"...

avatar van Arrie
45 euro? Meen je dat nou?

Arrie schreef:
45 euro? Meen je dat nou?

volgens mijn ligt hij op dit moment voor 39,99 in alle winkels, tenminste bij de Media Markt wel.

avatar van Arrie
Dan kan ik hem toch moeilijk laten liggen... Ik heb namelijk nog niks van Boudewijn de Groot, dus dan is zo'n box een mooie aankoop voor zo'n prijs.

Dat klopt! Ik heb zelf al het 1 en ander dus ik zit nog in de twijfelmodus

Ik zou het zeker doen Arrie. Voor mij is deze box niet boeiend: die extra cd geloof ik wel en verder heb ik deze albums toch al in bezit

avatar van Gert P
Ook maar meegenomen voor nog geen 30 euro.
Nou heb wat te beluisteren ook nog een cdbox van Steeleye span met 5 lp's of tewel 3 cd's.

Gert P schreef:
Ook maar meegenomen voor nog geen 30 euro.

Waar?

Father McKenzie
Ik heb hem ook nog nergens zien liggen, maar een straf is dit geenszins.
Maalstroom en Van Een Afstand heb ik nog op vinyl, maar indien deze prachtbox een béétje betaalbaar is, dan overweeg ik om hem alsnog mee te nemen, ook al heb ik dan al 75 % hiervan, ik ben nu eenmaal een lifetiime fan zoals dat dan heet....

avatar van Arrie
Hij is zeker betaalbaar. Hij ligt overal voor zo'n 40 euro, en Gert heeft heb blijkbaar zelfs voor nog geen 30 euro gevonden! Heb hem zelf ook al in huis.

avatar van vigil
ik inmiddels ook. Hij is deze week in de aanbieding in de Media Markt van Alexandrium voor slechts 33 euro en dat is een bedrag waar ik hem niet meer voor kon laten liggen

Overigens is het ook fijn te vernemen dat de al jaren in mijn bezit zijnde box Boudewijn de Groot - Wonderkind aan het Strand [4 CD Versie] (1996) nu niet als overbodig beschouwd kan worden want als de je laatste (vierde) disc bekijkt is dat vrijwel allemaal niet op deze box aanwezig.

Ik heb 'm net ook aangeschaft bij de Media Markt (in Arnhem) voor 38 euro.

Ziet er netjes uit, maar niet spectaculair. Dit was voor mij een mooie gelegenheid de Boudewijn verzameling wat aan te vullen.

Alleen jammer dat de CD's weer los in zo'n kartonnen hoesje zitten.

Father McKenzie
Da's geen geld, Stijn, als ik hem zie liggen is hij ook de mijne, maar ik kocht vandaag al een zware box van Kraftwerk met 8 cd's en prima artwork op elpeeformaat, en dat kosste wel 79 n€urootjes, dus dit moet even wachten;
Enkel Maalstroom en Van een Afstand heb ik nog niet, maar kèn ik wel, al de andere reguliere albums van Bo heb ik wel al in huis, maar al is het maar als hebbeding, dit MOET een echte fan wel in huis halen toch,
En eigenlijk is pakweg minder dan **** eigenlijk haast strafbaar...

Stijn_Slayer schreef:
Ik heb 'm net ook aangeschaft bij de Media Markt (in Arnhem) voor 38 euro.

Apart, hier in DH kost ie maar 33 euro bij de MediaMarkt. Heb hem overigens laten liggen, zo'n fan van Boudewijn de Groot ben ik eigenlijk niet.

Geen Waterdrager en Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen?
Heel zwak...

avatar van L_T_B
Had ik toch bijna een positief bericht van je verwacht kaztor.

En als je even iets verder had gelezen had je ook gezien waarom die nummers niet op deze box staan.

De box bevat al zijn 11 studio albums en de 12-de cd “Curiosa” bekende nummers in nieuwe uitvoeringen en niet eerder verschenen liedjes.

Okee, dat geef ik je, maar zo te zien hadden die nummers er best bij gepast. Je telt bijna €50,- neer voor iets waarvan je denkt dat het compleet is, en dan staan 2 van z'n meest gerefereerde nummers er niet op. Dat vind ik dus gewoon een minpunt, maar daar hoef je het niet mee eens te zijn..!

avatar van kareltjemusic
Father McKenzie schreef:
En eigenlijk is pakweg minder dan **** eigenlijk haast strafbaar...

offtopic waarschijnlijk, maar waar koop je dan die kraftwerk box voor 79 euro. ik zie hem alleen staan voor 99.99 en voor 119,99

avatar van vigil
Bij de Media Markt Alexandrium stond hij voor 89,00, daar heb ik hem vandaan in ieder geval

kareltjemusic schreef:

Ja, off-topic, ikkocht die bij Media Markt Oostakker (Gent) ik dacht dat ik dat er in de buurt bijvermeld had. Prima prijs voor het gebodene, trouwens!

kaztor schreef:

Ik vind dat ook wel apart, beetje vreemde keuze en de titel dekt zo ook de lading niet helemaal. Had er dan een cd'tje extra bijgedaan desnoods. Overigens is hij voor veel minder te vinden dan 50 euro. Bij de Mediamarkt in Den Haag kost ie maar 32 euro, bv.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Inderdaad, gemiste kans! Ik kan nog wel 20 nummers noemen die ontbreken.

Zo, ik ben eindelijk door dit setje heen. De vormgeving is oké, maar zoals ik al zei niet spectaculair. Dat je enkel het artwork van de voorkant van elk album hebt vind ik wel een misser.

Curiosa is de enige CD die niet los te koop is. Er staan wel wat aardige nummers op, maar het is geen CD die ik vaak zal gaan draaien denk ik. Dat geldt ook voor enkele studioalbums: Van Een Afstand, Maalstroom en Lage Landen. Toch krijgen deze vier CD's nog 3* van mij.

De eerste vijf albums (t/m Hoe Sterk is de Eenzame Fietser) zullen de albums zijn waar ik vaak naar zal teruggrijpen. Als ik die los gekocht had was ik zelfs nog meer geld kwijt (7,99 x 5 = €39,95).

Een beoordeling geven is lastig. Als ik het gemiddelde neem kom ik uit op 3,54. Als ik alles na De Eenzame Fietser als bonus zie ga ik voor 4*.

Voor deze prijs in ieder geval een topaankoop.

avatar van djarend
Het lijkt hierboven alleen maar over de prijs te gaan van deze prima box, wat een stelletjes Nederlanders zijn jullie, zelfs de Belgen.....
Overigens is het mij een raadsel waarom deze box wel op deze site staat en die van The Beatles niet, maar goed, da's weer een ander verhaal

avatar van vigil
ik gok omdat hier een cd vol met niet uitgegeven materiaal bij zit en bij de Beatles is het allemaal regulier spul.

avatar van djarend
dat zal het inderdaad zijn, had ik nog niet aan gedacht