Charlotte Gainsbourg - IRM (2009)

Frankrijk / Verenigd Koninkrijk
Label: Because

1. Master's Hand (2:48)
  2. IRM (2:35)
  3. Le Chat du Café des Artistes (4:03)
  4. In the End (2:00)
  5. Heaven Can Wait (2:41)
  6. Me and Jane Doe (3:21)
  7. Vanities (3:39)
  8. Time of the Assassins (2:46)
  9. Trick Pony (2:53)
  10. Greenwich Mean Time (2:25)
  11. Dandelion (3:18)
  12. Voyage (4:05)
  13. The Collector (5:16)
  14. Looking Glass Blues * (2:22)
  15. Heaven Can Wait [Chris Taylor Remix] *
  16. Heaven Can Wait [Jackson "Escalator" Mix] *
avatar van djarend
Mmm, ben benieuwd, hij is geproduceerd door Beck..

De single is ieder geval al geweldig.

avatar van OldRottenhat
Ik vind de single juist minder geslaagd, maar ik ben wel nog steeds benieuwd naar de rest! Zal me benieuwen of deze beter is dan 5:55. Maar goed... Charlotte Gainsbourg + Beck... dat moet haast wel iets moois opleveren zou je denken!

avatar van divart
Leuke single. Zal allemaal een stuk anders klinken dan haar vorige plaat. Wel dapper eigenlijk.

avatar van judgepaddy
Ah, de dochter van,..
Grapppig, nooit van gehoord.

avatar van itchy
Een op het eerste gehoor erg goede plaat met een Beck-produktie die hout snijdt, en ook nummers die er stuk voor stuk mogen zijn.

avatar van OldRottenhat
Hij weet bij mij nog niet echt te overtuigen. Ondanks dat Beck een flinke vinger in de pap heeft en ik over het algemeen best fan ben van Beck en zijn vinger in welke pap dan ook, vind ik het vorige album van Charlotte G een stuk beter te pruimen. Een krappe 3 sterren.

avatar van Barend G
Erg sterke plaat! Blij dat Beck (en niet weer het verschrikkelijke Air) voor de muziek tekende.

avatar van barrett
Dit lijkt me wel een interessante plaat, ik heb nog nooit een plaat van deze dame geprobeerd. Voor alles een eerste keer dus, bij mij wordt het deze...

avatar van Ceasar
Barend G schreef:

Hier denk ik toch anders over: jammer dat ze niet weer met Air in zee gegaan is.

avatar van barrett
Wat een wervellende eerste indruk van deze plaat... geniaal...

avatar van barrett
Een stem volgt later nog...

avatar van Kokuil
Opvallend dat hier op Musicmeter erg veel 'geniale' platen worden besproken. Is het een modewoord? In ieder geval is het sterk aan devaluatie onderhevig en is de term m.i. absoluut niet van toepassing op dit misbaksel. Ik noem het Gainsbourg-Beck-album liever een zaadplaat.

Ik heb trouwens honderden cd's in de kast, heb daar jaren over gedaan... maar geniaal? Misschien een paar handen vol.

avatar van barrett
K, deze plaat is msh niet onmiddelijk geniaal te noemen, maar het heeft mij toch een frisse en toffe indruk ...

@Kokuil:
Schrale troost: het adjectief 'geniaal' zegt vaak meer over degene die 't roept (en diens muzikale horizon) dan over de cd in kwestie.

avatar van Koenr
Hé, waar is die mooie hoes gebleven?

avatar van itchy
Dat was helaas niet de goede hoes...
Deze plaat de afgelopen dagen veel gedraaid, hij wordt steeds mooier.
ik zie trouwens niet in waarom je een plaat niet gelijk geniaal zou kunnen noemen, laat iedereen dat lekker voor zichzelf bepalen.

avatar van andnino
Kokuil schreef:

Haha, hoeveel echt geniale platen ken ik? Even tellen, hooguit vijf of zes.

avatar van Wickerman
Ben erg benieuwd, mijn lokale platenzaak had hem gisteren nog niet in het assortiment. Maandag nog meer een keertje kijken dus.

Ik zou pas 25 januari 2010 gaan kijken
(officiële releasedatum).

avatar van Barend G
Officiële release is a.s. maandag, maar hij zou vandaag al in de winkels moeten liggen..

avatar van itchy
Vreemd, in veel webwinkels pas 25-1-2010.

beaster1256
zeer benieuwd naar die samenwerking , de vorige van charlotte vond ik al heel goed .

Ik heb de cd al sinds donderdag. (Hij is vrijdag in België uitgekomen.)

De reden dat sommige webwinkels 25-1-2010 zeggen is omdat de cd alleen nu uitkomt in de Benelux, Frankrijk, Canada en Duitseland. Op 25-01-2010 volgt de rest van de wereld.

Nu de cd. Ikzelf heb de limited edition die zeker de moeite waard is.

Hij bestaat uit een kartonnen fold out met een dvd en een booklet met handgeschreven lyrics en foto's.

De dvd bevat een 20-minuten durend interview met Charlotte & Beck gemixt met liveopnames en fragmenten van studiosessies.
Er is ook een fragment waarin Charlotte getoond wordt die oefent voor liveperformances. En tenslotte is er nog de video voor 'Heaven Can Wait' en een 'making of' hiervan.

Nu de cd zelf :

Ik vind deze cd beter dan '5:55' ook al vond ik '5:55' ook al heel goed. Dit is gewoon meer ecclectischer, ritmischer.

Ik hou van de hevige aanwezigheid van strijkers op veel van de liedjes.

Zo blinkt 'Vanities' voor mij uit omdat het instrumentele stuk van het lied geweldig mooi georchestreert is met kleine electronische details.

Ook 'Voyage' is een parel door de tribal drums en het refrein dat het lied naar een nieuwe hoogte neemt door de geweldige melodieeën.

Mijn derde favorite is 'La Collectionneuse'. De lyrics zijn prachtig, de franse gedichten die ze citeert op het einde zijn mooi en de instrumentatie is rijk en gedetaileerd.

Dit zou je eigenlijk over de hele cd kunnen zeggen. Ze zit tjsokvol met kleine details en touches die ervoor zorgen dat de cd meer en meer groeit naargelang je hem speelt. Elke keer valt er wel iets nieuw te ontdekken.

Deze kan dan ook in mijn top 10 van 2009.

1,0
Vind er helemaal niks aan.

itchy schreef:
Vreemd, in veel webwinkels pas 25-1-2010.

Hij ligt bij mij toch echt al in de winkel, hij komt internationaal echter inderdaad pas 25-1 uit, alleen in Nederland, België en handjevol andere landen nu al, leuk he
Maar vind het een aardige plaat, meer ook niet, je hoort duidelijk de invloeden van Beck wel maar ben bang dat ook met deze plaat zij flink in de schaduw van haar vader zal blijven staan

Wickerman schreef:

Dit kan ook kloppen, ik kreeg gisteren binnen,5 december, met een brief erbij datik hem pas de 7e mag verkopen, nou ja, daar houden wij ons maar aan (not)

avatar van Wickerman
Wat ik er tot nu toe van gehoord heb, hoor je ook de liefde van Beck voor Histoire De Melody Nelson terug.

avatar van van elst
Wickerman schreef:

iets wat je al hoorde op Sea Change...

ohmusica
De samenwerking tussen Beck en Gainsbourg pakt goed uit. Ijzersterk album met wonderschone dramatiek (Vanities). Mooie afwisseling tussen diverse stijlen, rock en chanson, brengen een unieke ongewone sfeer. Ben benieuwd naar de luxe uitgave met DVD.