Groove Armada - Black Light (2010)

Electronic
Label: Cooking Vinyl

1. Look Me in the Eye Sister (4:03)

met Jess Larrabee

2. Fall Silent (4:32)

met Nick Littlemore

3. Just for Tonight (4:05)

met Jess Larrabee

4. Not Forgotten (5:33)

5. I Won't Kneel (4:35)

met Saint Saviour

6. Cards to Your Heart (5:33)

7. Paper Romance (6:19)

10. Time & Space (4:52)

met Saint Saviour en Jess Larrabee

11. History (4:12)

met Will Young

12. Not Forgotten [Loose Joint Mix] * (6:21)

met Nick Littlemore

13. Shameless [Alternative Mix] * (5:51)

met Bryan Ferry

14. Time & Space [Original Disco Mix] * (6:02)

met Saint Saviour en Jess Larrabee

15. Paper Romance [Classixx Version] * (6:02)

met Fenech-Soler en Saint Saviour

16. I Won't Kneel [Treasure Fingers Epicwave Mix] * (6:08)

met Saint Saviour

17. I Won't Kneel [Treasure Fingers Epicwave Dub] * (6:08)

met Saint Saviour

Vertigo van Groove Armada was een toevalstreffer: ik las er wat over en kocht de cd (internet was toen niet bepaald inspiratiebron nummer 1).
Bij toeval werden een paar nummers nog een hitje ook en werd Groove Armada een bekende naam. Nog bekender werden ze met het nummer My Friend. En daar bleef het wat mij betreft bij. Ik heb ze eigenlijk nooit echt gevolgd en heb geen flauw idee hoe de andere albums klinken.
Black Light was dus een frisse herstart. Een start die met Look Me In The Eye Sister wel heel erg apart begon: was dit Groove Armada? Zat ik wel naar de juiste cd te luisteren? Dit klonk meer als de betere jaren '80 pop! Gitaren en een wat donkerder geluid.... niet iets wat ik verwacht had eerlijk gezegd maar dit vond ik wel lekker klinken.
En zo gaat het hele album eigenlijk wel verder: Groove Armada laat hun donkere kant zien voor zover die term hier echt op kan gaan uiteraard. Het is ook een album waar gitaar en vocalisten een grote rol krijgen: SaintSaviour en Nick Littlemore zijn op vier tracks te horen en verder leveren Bryan Ferry, Will Young, Jess Larrabee en Fenech Soler een bijdrage op dit pop/wave/electro getinte album. Ik hoor soms wat Siouxie (light versie), beetje Talking Heads en heel wat meer hippe bandjes uit de jaren '80.
Een aangename verrassing moet ik zeggen. Misschien een tip voor mensen die het experiment met electronica door Editors minder vonden uitpakken.

avatar van barrett
Ok, dit album is zeker een hele stijlbreuk met wat we vroeger gewend waren van Groove Armada... Voor mij is dit zeker een stap achteruit, innovatie is goed maar deze muziek onderscheidt zich niet echt van wat we tegenwoordige langs allerlei kanalen te horen krijgen.

Je mag je dan wel laten inspireren door de jaren 80 zoals zovelen dezer dagen, je moet er toch altijd een eigen touch aan geven. Na een kleine ontgoocheling van de nieuwe Massive Attack komt er dus een ontgoocheling van deze Groove Armada.

De eigenheid die ze met vorige platen toch redelijk goed hadden uitgebouwd zijn ze met deze plaat helemaal kwijt. Vooralsnog is het maar een van mijn eerste luisterbeurten, een definitief cijfer volgt dus binnenkort.

Voorlopig strandt dit schip op een 2 sterren...

avatar van Niellis
barrett schreef:

Ik ben het hier niet bepaald met je mee eens, het is inderdaad een hele andere wending van wat we van Groove Armada gewend zijn, maar om het een stap achteruit de noemen vind ik toch wel een beetje overdreven. het ligt natuurlijk bij de smaak van de luisteraar, maar ik vind deze plaat zeker geen stap achteruit.

Anders hoeft ook niet altijd slecht te zijn, en hier neem ik wel een voorbeeld aan dit album, met nummers als "Just For Tonight ( )", "I Won't Kneel", "Paper Romance" en "Shameless" vind ik dit toch wel een heel lekkere plaat.

En je stelling dat de muziek zich niet echt onderscheid met wat we tegenwoordig horen vind ik ook wel meevallen, Ik kan niet echt een album opnoemen dat ik overeen vind komen met de muziek wat hier op staat.

Zowel melodieus, instrumentaal als vocaal van zeer hoog niveau. Gevarieerde nummers met een duidelijke jaren '80 invloed. In combinatie met de super productie technieken van Cato en Findlay kan het bijna niet meer stuk, al kan ik nog niet echt wennen aan het nummer Fall Silent met Nick Littlemore, een kwestie van tijd misschien. 5 sterren van mij.

Wat een nare plaat zeg. Ik heb zo'n beetje alles van deze heren in huis en dit is werkelijk niet te pruimen!!!
Was er al een beetje bang voor geworden dat het fout zou lopen met ze, de voortekenen waren niet best. Had bijna een kaartje gekocht voor hun concert op 5 days off, gelukkig niet gedaan.
Het er niet meer over hebben, uithuilen en opnieuw beginnen graag!!

avatar van NERD
Ook ik ben verrast door de vele lage beoordelingen hier. Ik vind het een onwaarschijnlijk sterke plaat. Naar mijn mening is het dan ook niet erg dat ze stijlbreuk plegen ten opzichte van hun oudere werk. In tegenstelling tot een Chemical Brothers of Prodigy gaan de heren van Groove Armada met hun tijd mee. De muziek klinkt tijdloos en toch modern. Ook nu, ruim 5 jaar na release, klinkt het nog erg fijn en actueel.