First Aid Kit - The Big Black and the Blue (2010)

Zweden
Folk
Label: Wichita

1. In the Morning (2:36)
  2. Hard Believer (3:40)
  3. Sailor Song (2:44)
  4. Waltz for Richard (2:49)
  5. Heavy Storm (3:21)
  6. Ghost Town (4:47)
  7. Josefin (3:31)
  8. A Window Opens (4:21)
  9. Winter Is All Over You (3:59)
  10. I Met Up with the King (2:49)
  11. Wills of the River (4:19)
  12. All My Trials * (3:34)
avatar van AOVV
Na enkele luisterbeurten is dit een prachtige plaat, vocalen om van achterover te vallen, en ook de teksten zijn erg mooi. Ik twijfel nog tussen 4 en 4,5 sterren, maar dit is toch één van de beste platen die ik dit jaar al heb gehoord!

avatar van AOVV
Het zijn zusjes, ze heten Johanna en Klara Söderberg, ze komen uit Zweden, en hebben beiden een ongelooflijke stem. De instrumentatie is sober, akoestische gitaar en hier en daar een piano of viool ertussen. Deze sobere instrumentatie zet hun vocalen extra in de verf, en daar kan ik alleen maar verheugd om zijn. Bekend geworden op Youtube met een cover van Fleet Foxes’ ‘Tiger Mountain Peasant Song’, dacht ik, en die wekte ook mijn interesse.

Over de nummers op deze plaat niets dan goeds. Echte uitschieters staan er niet op, daarvoor is het niveau van de songs simpelweg te hoog. Toch heb ik een persoonlijke voorkeur voor een drietal songs, ‘Hard Believer’, ‘Waltz For Richard’ en ‘I Met Up With A King’. ‘Hard Believer’ is een tekstueel pareltje, en als je bedenkt dat haar schrijfster (Klara) slechts 16 (ZESTIEN!) jaar is, dan mag men toch het beste verhopen voor de toekomst. Doorleefd atheïsme voor gevorderden.

‘Waltz For Richard’ springt er voor mij uit omdat de vocalen hier het meest tot hun recht komen. Het nummer duurt een kleine drie minuten, maar het is van ongekende schoonheid. Ik durf het nu al uit te roepen tot track van het jaar, al is dat wel een beetje prematuur.

‘I Met Up With A King’ viel me op, omdat ik het een erg imaginair nummer vind, waarmee ik wil zeggen dat het heel wat beelden oproept bij me. Het lijkt wel dat elke strofe een kort sprookje is, waarvan de interpretatie afhangt van de fantasie en inbeelding van de luisteraar. Dat ze hierin slagen, vind ik vraiment fantastisch.

Eervolle vermeldingen zijn er zeker ook voor het prachtige, bluesy beginnende, prachtig ontluikende ‘Heavy Storm’ en het ingetogen pareltje dat ‘Ghost Town’ is. Maar eigenlijk doe ik de andere nummers daar onrecht mee aan; elk nummer op deze plaat verdient z’n plaatsje. Wat gedacht van het schitterende a capella-begin van ‘In The Morning’, of het verslavende melodietje van ‘Josefin’?

First Aid Kit levert met ‘The Big Black And The Blue’ een geweldige plaat af, niks geen opvullers, 100% pure kwaliteit en schoonheid in al z’n eenvoud. Tekstueel is dit ook erg hoogstaand, en ik verwacht alvast veel van deze meisjes in de toekomst.

4,5 sterren

avatar van Woody
Prachtige folk met prachtige samenzang van deze nog jonge zusjes. Mooie recensie van AOVV zegt genoeg.

avatar van sq
sq
Ik heb het geluk gehad deze tip 'live' op te vangen (Roskilde 2009). Uitzonderlijk mooie, aanstekelijke zang en ik heb dan ook uitgekeken naar deze eerste echte CD. Ik hemb alleen stukjes gehoord en die schenen me iets minder dan de EP, maar misschien dat ik het nog eens moet proberen.

avatar van grovonion
Wordt bij elke luisterbeurt beter, en is na ettelijke maanden luisteren nog even fris in het gehoor liggend.

avatar van Motdattan
Wat een geweldig album. Bevestigd nog maar eens dat er geweldige muziek komt uit Scandinavië. Prachtige recensie ook AOVV, complimenten.

twnmrs
Ik ben een beetje verliefd (ze zijn van mijn leeftijd!)

avatar van IntoMusic
Zeer verassend album van de zusjes Söderberg. Het eerste nummer deed me denken aan Alela Diane. Heerlijke folk en ook wanneer er solo wordt gezongen, klinkt het erg goed.

avatar van Guinness1980
Inderdaad een mooie recensie van AOVV over dit geweldige album!
Wat valt daar nog aan toe te voegen!

avatar van Guinness1980
Zojuist dit album voor 9,94 (inclusief verzendkosten) bij bol besteld!

Kunnen eindelijk de mp3's weg

avatar van AOVV
Ik zou deze plaat eigenlijk ook nog moeten kopen, na een klein jaar ben ik er nog altijd helemaal weg van! Bedankt voor de complimenten trouwens

Dan is het nu de kans om er goedkoop aan te komen. Vorige week was hij ng 9.99,

avatar van Kronos
Ik ben na een eerste luisterbeurt meteen tot aanschaf overgegaan. Vandaag in de bus gekregen en met de teksten erbij wordt het nog mooier.

avatar van IntoMusic
Kun je over een kleine 2 weken weer de knip trekken .

avatar van akira124
Dit album kon mij totaal niet bekoren. Ik ben begonnen met het tweede album van dit duo. Dit album sloeg bij mij aan als een bom. Geweldig gewoon. Dit album daarentegen kon mij geen moment boeien en was vaak irritant. jammer...

avatar van hidalgo
respect zeg wat kunnen die meisjes mooie muziek maken en dat ze 16 jaar is en zo mooie stem

avatar van tbouwh
Ieder liedje is goed; de liedjes mogen op elkaar lijken, maar omdat dit het geval is binnen een consistent heerlijke sound, hoor je mij niet klagen.

Later schreven de zusjes hun hits Emmylou en My Silver Lining. Deze nummers zijn herkenbaarder, maar als album heeft dit werk waarschijnlijk mijn voorkeur.

avatar van Film Pegasus
Niet hun beste album, maar toch al een mooie start. De zussen zijn mooi op elkaar ingesteld met de stemmen die heerlijk in harmonie klinken. Het geeft de folk muziek een vrolijke kant, die je minder hoort in het genre. Maar als je hiermee kan starten, zit je toch al goed.

De twee zussen spelen buiten de drum alles zelf. Ze zijn zeker geen slechte muzikanten, maar ze blinken niet overal in uit en het zorgt voor wat beperking. In het volgende album klinkt de muziek alvast wat voller. Ook het songschrijven is er op vooruit gegaan. Ik mis nog wat de fun in veel nummers. Hier zit duidelijk nog meer traditie in.