John Coltrane - Coltrane Plays the Blues (1962)

Jazz
Label: Atlantic

1. Blues to Elvin (7:52)
  2. Blues to Bechet (5:44)
  3. Blues to You (6:25)
  4. Mr. Day (7:56)
  5. Mr. Syms (5:19)
  6. Mr. Knight (7:30)
  7. Untitled Original * (5:20)
avatar van Supernormal
Je merkt hier duidelijk een verschil met vroegere albums als Giant Steps die iets stroever en zoekender verlopen dan deze. Op dit album voel je het spontane geluid van Coltrane waarin de ideeën vloeiender over gebracht worden alsof ze vanzelfsprekend zijn. Vanaf hier is het Coltrane Quartet (met Mccoy Tyner & Elvin Jones) vrijwel compleet. Slechts Jimmy Garrison ontbreekt nog en zou sindsdien vaak de plaats van Steve Davis (hier), Reggie Workman ed. innemen - met geniale resultaten tot gevolg.

In deze lome & bluesy passages merk je alvast het hechte samenspel tussen deze heren. Er zit weinig druk achter en de heren geven elkaar tijd en ruimte om in te brengen. De aanzet voor het album 'Coltrane', dat een tijdje later zou uitkomen, is enigszins hoorbaar.

avatar van Sandokan-veld
Bij het beluisteren van Coltrane's platen voor Atlantic had ik deze eerder helemaal over het hoofd gezien, toch een plaat met een wat lagere status dan zijn meeste andere werk voor het label. Het werd opgenomen in dezelfde sessies als die voor My Favorite Things, die nogal succesvol werd ondanks dat er geen eigen composities van Coltrane op staan. Op deze staan alléén maar eigen composities, al wordt 'Blues for Elvin' toegeschreven aan drummer Elvin Jones, die blijkbaar het nummer aan zichzelf cadeau deed.

Het behoort bij de vroegste opnames van Coltrane met McCoy Tyner en Elvin Jones, waarmee de legendarische band waarmee hij in de komende jaren furore zou maken bijna compleet is. Je hoort ze hier werken aan de sound die ze later zouden perfectioneren, waarmee het voor iedere fan van het Coltrane-kwartet een fascinerende luisterervaring is.

Die duidelijke link naar het toekomstige geluid is niet alleen de kracht maar ook de zwakte van deze plaat. Met 'de kennis van nu' zoals politici het zeggen, klinken deze tracks soms als schetsen voor later en meer uitdagend werk. Maar vanwege de kwaliteit van de spelers (vooral Tyner is op de tweede helft van de plaat echt woest goed bezig) kan ik er toch wel vier sterren aan kwijt.