The Gathering - Souvenirs (2003)

Label: Psychonaut

1. These Good People (5:55)
  2. Even the Spirits Are Afraid (5:12)
  3. Broken Glass (4:59)
  4. You Learn About It (5:08)
  5. Souvenirs (6:06)
  6. We Just Stopped Breathing (6:51)
  7. Monsters (5:01)
  8. Golden Grounds (4:52)
  9. Jelena (10:09)
  10. A Life All Mine (5:07)

met Kristoffer Rygg

avatar van Sanvean
Echt een klein pareltje, weer. The Gathering dreef weliswaar af van de oude metalroots, maar hun albums werden er over het algemeen genomen niet minder op. Je hoort dat in elk nieuw album dingen weer meer geperfectioneerd zijn.

Dit album staat bol van de sfeervolle, intieme pareltjes. Snel weer eens luisteren dan maar. Zeer mooi!

SelmaDuim
Helemaal mee eens!
wat een sfeervol album,
vooral ook eentje om 's nachts te draaien,
ik krijg het er helemaal warm van

avatar van Sanvean
SelmaDuim schreef:
Eentje om 's nachts te draaien.
Helemaal juist.

Moet nog even vermelden dat ik het geweldig vind dat de schier briljante Trickster G(arm) nog een nootje meezingt op A Life All Mine, gelijk een van de allermooiste The Gathering-songs van de afgelopen jaren.

En moet de band nog even bedanken voor hun altijd uitstekende optredens, met hun nóg perfectere sound. The Gathering was mijn allereerste concert ooit. En vorig jaar (Nighttown) waren ze écht geweldig bezig (en bijna twee uur lang).

You Learn About It vind ik een tijdloos mooi nummer.
De rest doet me niet zo heel veel meer.
Sferisch is het zeker en misschien moet ik er maar weer eens goed naar luisteren en kan de waardering wat omhoog.

avatar van Hermy
Op zich een heel mooi sfeervol album, maar toch 'pakt' de muziek me niet. Hoewel de zangeres geweldig kan zingen, had de zang wat mij betreft wat meer naar de achtergrond gemixt mogen worden; het is nu wel erg prominent aanwezig.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Nederlands beste band allertijden, maar dit is ook niet helemaal mijn favoriet. Veel nummers hebben inderdaad wat moeite echt te 'pakken'. Niettemin wel enkele hoogtepunten: You learn about it is inderdaad een zeer fraaie popballade. Even the spirits are afraid is geweldig (dat drumwerk, die sfeer, briljant!!). These good people, Monsters, het titelnummer, ook mooi... maar verder blijft de plaat wat mij betreft wat onderdoen voor bijvoorbeeld if_then_else. 3½*

avatar van smash016
Tsja, het eeuwige probleem van The Gathering... geniale vocalen, zeer matige band... maar Anneke is gewoon zo goed dat het alles compenseert eigenlijk... (trouwens de toetsen zijn ook wel goed, die gast heeft echt gevoel voor goede sounds...)

avatar van smash016
O ja, en waarom, WAAROM zit er een pauze na Jelena... waar slaat dat toch op... waarom zou het slotnummer mooier worden als er 5 minuten stilte aan vooraf gaat? Behoorlijk irritant als je shuffelt, ook.

avatar van ChrisX
smash016 schreef:

Ik vind dit wel zo'n vreemde opmerking... definieer matige band eens? Ik hoor geen a-ritmische drummer (integendeel, Hans Rutten is een erg interessante drummer die altijd leuke dingen verzint), vals-spelende gitarist, er-naast-beukende bassiste of neuzelende toetsenist ?

avatar van smash016
Ja, er naast beuken enzo, dat zie je alleen bij amateurbands, in lokale kroegen enzo, toch? We hebben het hier over een professionele band, dus nogal licht dat ze in de maat spelen...
Nee, maar ik bedoel, ik weet niet of je gitaar speelt, maar het gitaarwerk is voor een band die al zo lang speelt uiterst simplistisch te noemen. Ik zeg niet lelijk, maar wel kinderlijk eenvoudig. Ik denk niet dat er drummers of gitaristen zijn die de lui van TG als hun idolen zien.
Wat me ook opvalt is dat de instrumentale stukken mij nooit boeien, geloof me, als ze Anneke niet hadden, dan bestonden ze al lang niet meer...

Het Goede Doel heeft het eens treffend bezongen in 'Alles Draait Om De Eenvoud'. Moeilijkdoenerij past nou eenmaal niet bij dit soort muziek waar het vooral draait om sfeer.

Wel is het zo dat je de nummers een beetje moet uitkiezen omdat het allemaal nogal vrij monotoon is maar dat gedaan hebbende zit je toch ruim een half uur in de zevende hemel.

Voor een liefhebber van technische muziek heeft TG inderdaad weinig te bieden maar om nou te beweren dat TG niet meer is dan vier middelmatige muzikantjes en een geweldige zangeres gaat denk ik toch wat te ver.

En als Anneke ooit solo gaat halen we gewoon die gast van My Dying Bride weg.

avatar van VanDeGriend

Is dat belangrijk dan ?

avatar van Snappy
smash016 schreef:

Ik heb drie cd's van de Gathering in mijn collectie. Met als uitschieter naar boven de cd "How to Measure a Planet?". Zit muzikaal/symfonisch degelijk in elkaar. Dus bovenstaande is voor mij volstrekt wartaal!

avatar van HammerHead
smash016 schreef:
Behoorlijk irritant als je shuffelt, ook.

Barbaar, shuffle knoppen moeten verboden worden!

avatar van smash016
Je moet me goed begrijpen, ik bezit alle cd's van The Gathering, dus ik vind het geweldige muziek, o.a. omdat eenvoud heel mooi kan zijn.
Het is ook zo dat als ik 50 berichtjes lees over hoe geniaal deze cd wel niet is, ik geneigd ben om mensen erop te wijzen dat-ie nou ook weer niet perfect is, om de eenzijdige opinievorming op MusicMeter een beetje tegen te gaan, zeg maar. Daarom dus mijn kritiek op deze toch wel fantastische band.
En trouwens shuffle is zalig, vooral als je alle albums van een artiest op je harddisk in een playlist pleurt en WinAmp gebruikt.

Snappy schreef:

Ja, symfonisch zit het degelijk in elkaar, maar ik bedoelde meer het speltechnische element van de muziek. Overigens heb ik vandaag voor het eerst wat stukjes van het nieuwe album Home gehoord, en ik was erg verheugd om te horen dat de gitarist iets beter z'n best doet.

avatar van HammerHead
smash016 schreef:

Nee, je trekt het complete verband uit platen... echt verschrikkelijk. Met suffe brit-pop bandjes kan dat nog wel, maar bij een band als deze is het echt "not done".

HammerHead schreef:

Hmm... ik snap je punt, bij een echte "verhaalplaat", als Kid A van Radiohead bijvoorbeeld, is shuffle een zonde, maar toch, 't is zo spannend welk nummer er gaat komen, van al die albums die je in je bezit hebt... maar ja, da's gewoon persoonlijk waarschijnlijk... maar: alleen omdat de producer de tracks in elkaar laat overlopen wil nog niet zeggen dat er een werkelijk *muzikaal* verband tussen nummers bestaat, snap je? Je begint wel de fillers van de killers onderscheiden als je shuffelt.

Parabola
Broken Glass is een zalig nummer

avatar van Premonition
Parabola schreef:
Broken Glass is een zalig nummer

Vooral dat "simpele" gitaartje op het eind!

avatar van Jazper
Premonition schreef:

Vooral dat "simpele" gitaartje op het eind!

Eens, simpel lijntje. Maar het snijdt!

kippenhok
deze plaat draait heir nu op de speler (vinyl). heerlijke plaat, ruim vier sterren.

HammerHead schreef:

Barbaar, shuffle knoppen moeten verboden worden!

Waarom eigenlijk? Ik shuffle zo vaak waarbij ik dan gewoon alle nummers van een cd draai, alleen dan in een andere volgorde.
Ik denk dat je in de war bent met skippen.

avatar van Premonition
HammerHead schreef:

Dat vind jij misschien, gewend aan de zware thema-albums van Tool of Neurosis, maar ik vind de shuffleknop een uitvinding en niet alleen bij die suffe bandjes waar ik van hou.

En heeft iemand in de gaten dat als je tijdens het eerste nummer "terugspoelt" er nog 2 minuten verstopte muziek verschijnt?
Dus voor het eerste nummer staat nog 2 minuten extra muziek!!!!
De teller gaat dan in de min.
Ik heb de CD al 4 jaar en ondekte het pas net!
Dat is nog eens een hidden track.....

avatar van Jazper
SPEEDROCK schreef:
Dus voor het eerste nummer staat nog 2 minuten extra muziek!!!!
De teller gaat dan in de min.
Ik heb de CD al 4 jaar en ondekte het pas net!
Dat is nog eens een hidden track.....

Nee, nog nooit opgemerkt.
Ik ga het gauw eens proberen

avatar van Nefertem
Hidden track heet Telson trouwens

Dit is een album wat mij nooit gaat vervelen! Ik kan um echt makkelijk 10 keer achtermekaar draaien en dan nog geen genoeg van hebben. Dat heb ik tot nu toe bij geen enkele band gehad hehe

tip_of.yourstar
Volgens mij is de hidden track (Telson) een deel van We Just Stopped Dreaming achterstevoren.

Hoorde Telson pas voor het eerst nu ik het op musicmeter zag staan. Na al die jaren.

avatar van Flipman
Ik ga dit album binnenkort 's opnieuw aanschaffen, want een kras op het schijfje belemmert het luisterplezier van de eerste twee tracks !

Heel mooi album, Broken Glass en You Learn About It zijn mijn favorieten !

avatar van Mandylion
Ik heb dit album nog niet zolang en nu een paar keer geluisterd... ik ben nog steeds aan het wennen! Dat wennen ben ik wel gewend van the Gathering, maar toch is het vreemd om te merken dat het de eerste keer niet zo goed is, en dat je het dan langzaamaan steeds mooier gaat vinden en steeds meer ontdekt, wat nu dus ook weer gebeurt. Voorlopig wil ik 4 sterren geven, want ik vind dat The Gathering betere albums heeft gemaakt, maar misschien dat er nog wat bij komt als ik Souvenirs echt ken.

Ik had per ongeluk op wikipedia gevonden dat Telson bestaat, voordat ik het album kocht. Ik dacht dat het een soort stukje was van These Good People, maar van We Just Stopped Breathing zou inderdaad misschien ook wel kunnen. Ik heb het pas een of twee keer gehoord, en na die tijd heb ik het alleen op de mp3 gehoord, en daar is geen Telson

Maar goed, interessante muziek, ingewikkeld en met veel sfeer... mooi gemaakt.