Frank Zappa - Philly '76 (2009)

Avant-Garde / Rock
Label: Vaulternative

1. The Purple Lagoon (3:35)
  2. Stink-Foot (5:52)
  3. The Poodle Lecture (3:48)
  4. Dirty Love (3:36)
  5. Wind Up Workin' in a Gas Station (2:32)
  6. Tryin' to Grow a Chin (4:01)
  7. The Torture Never Stops (13:31)
  8. City of Tiny Lites (7:47)
  9. You Didn't Try to Call Me (6:32)
  10. Manx Needs Women (1:44)
  11. Chrissy Puked Twice (6:48)
  12. Black Napkins (18:57)
  13. Advance Romance (13:56)
  14. Honey, Don't You Want a Man Like Me? (4:09)
  15. Rudy Wants to Buy Yez a Drink (2:20)
  16. Would You Go All the Way? (2:04)
  17. Daddy, Daddy, Daddy (2:05)
  18. What Kind of Girl Do You Think We Are? (4:55)
  19. Dinah-Moe Humm (8:09)
  20. Stranded in the Jungle (3:10)
  21. Find Her Finer (3:17)
  22. Camarillo Brillo (4:03)
  23. Muffin Man (6:54)
Maartenn (crew)
De laatste Zappa release van 2009 komt binnenkort op mijn deurmat aan! Daarom heb ik hem ook maar vast even toegevoegd

Joy
mooi man, we benne benieuwd!

btw, 45 dollar totaal, das nie mis, die hard

Een opname van het concert is te vinden in Zappateers.com waar je het kunt downloaden als torrent-file (inloggen noodzakelijk).

btw, ik heb enkele nummers ana deze plaat om een of andere vage redenen al enkele jaren op mijn comp, black napkins bijv

45$ ?

Ik heb hem via mijn grote vriend Dave uit Engeland wederom laten importeren voor 27 pond, wat ik ook al een heel bedrag vond, maar wat door de lage pond gelukkig maar neerkwam op 30 euro. Nog veel voor een cd, maar wel een dubbelaar, dat scheelt.

Ik heb overigens geen idee waar Black Napkins vandaan kan komen. Heb ook mijn Zappa collectie even nagezocht, maar kon niet 1 vinden van dezelfde duratie. Mijn langste duurt 11:57, van het FZ:OZ album..

naja 45 dollar via de reguliere sites, 30 euro plus 15 verzendkosten

30 euro is dan netjes

ik heb ene aantal versies van napkins die ik gepindakaast heb maar nog nergens officieel of bootleg heb teruggehoord waarvan ook deze, maar ook niet met dezelfde lengte, het nummer is tot een minuut of 6 hetzelfde maar dan lijkt er een stuk te zijn toegevoegd omdat het aan aantal minuten later weer verder gaat als het originele wat ik een aantal jaren op mijn comp heb staan

de ellende van mp3

Weer een cd voor op het boodschappenlijstje.

avatar van barrett
Ja dit lijkt me ook wat aloewel dat ik 30 euro nu wel veel vind... Ik ben maar een arme student he

Joy
sjeez, echt nieuw is het blijkbaar niet

ik vind op mijn comp zeker 5 nummers terug van deze schijf

Antonio
Dank je voor het toevoegen Maartenn, ik had het een tijdje geleden zelf ook al geprobeerd, maar bleef steken toen ik een foto van de albumcover moest toevoegen...

Ik kijk er erg naar uit als jij mijn exemplaar binnenkort hoogstpersoonlijk langs komt brengen, want het heeft er alle schijn van dat dit een zeer goede release gaat worden, van een onderbelichte groep/periode uit Zappa's leven.

The Purple Lagoon was al te beluisteren op de officiele Zappa site en dat klonk al erg goed.
Voor de rest kijk ik halsreikend uit naar (alweer) een versie van The Torture Never Stops, 1 van mijn meest geliefde Zappanummers en altijd een excuus voor prachtige solo's van de meester zelf.
Ook City Of Tiny Lites ben ik erg nieuwsgierig naar, aangezien dit 1 van de allereerste keren was dat deze live te gehore werd gebracht...
Chrissy Puked Twice is niets anders dan een vroege versie van een ander nummer, namelijk Titties & Beer en was toen ook gloednieuw en vraag mij af hoe deze versie klinkt ten opzichte van de beroemde versie een jaar later.

Ook Black Napkins en Advance Romance beloven, aan de speelduur te zien, vuurwerk te worden, dus kom maar op met dit album.
Helaas ontvang ik het album pas ergens begin 2010, maar ik vermoed dat dit 1 van mijn meest geliefde releases van volgend jaar gaat worden

Hieronder alvast een foto van hoe het hele zaakje er uit ziet, voor hun die niet kunnen wachten...

En last but zeer zeker not least, nog een linkje waarop een 5-tal nummers te beluisteren zijn van dezelfde bezetting, 5 avonden eerder in Boston:
Boston Music Hall

Hmmm, best veel Flo & Eddie-era nummers voor een optreden uit 1976. Waarschijnlijk omdat dit ook een wat meer basic line-up was?

Ik ken nog niet veel live-werk uit deze tijd, dus inderdaad boeiend!

Bedankt voor de link. Ik heb een lang weekeinde, dus dan laat ik 'm maar eens lekker voluit gaan. De cd zelf laat waarschijnlijk wel even op zich wachten: Even andere, zeer belangrijke (als in: levensbepalende -al is Zappa eigenlijk op zich al levensbepalend-) prioriteiten.

avatar van dennisversteeg
Dit is wederom een mooie uitgave van een heel concert de ZFT. Deze band is weinig gehoord, omdat Bianca Odin al snel de band verliet. Hier is ze gelukkig nog wel aanwezig en behoorlijk ook! Ze geeft een aantal nummers een volstrekt nieuwe draai mee. Veel fris klinkende nummers van het op dat moment nog net niet uitgebrachte Zoot Allures. Zeer goede solo's van alle bandleden, uitstekende geluidskwaliteit en een unieke line-up met een aantal bijzondere tracks. Echt de moeite waard dus!

Maartenn (crew)
En dan maar een 4.0* geven? Dat lijkt in mijn ogen dan niet meer dan een goed album. De manier waarop ik jou stukje interpreteer is dat het een plaat is van wederom wereldklasse!

Antonio schreef:

Altijd lastig die verdomde albumhoezen! Gelukkig heb ik de truck inmiddels door Kunnen we eindelijk op de juiste plek dit album op gaan hemelen zodra we hem hebben grijs gedraaid!

Inderdaad

Het valt mij nog mee met de hoeveelheid reacties vooralsnog, ik had namelijk een beetje verwacht dat wij de enige 2 debielen waren die de moeite zouden nemen dit album te bestellen en er over te ouwehoeren...

Maartenn (crew)
Vooralsnog zijn wij dat volgens mij ook wel hoor; de rest pindakaast deze gewoon

Ik verwacht hem deze week nog wel in de bus. Heb nog wat voorstukjes geluisterd en die klonken allemaal zeer bemoedigend.

Nu de Halloweensessie nog!

Maartenn (crew)
Jahoe!! Eindelijk binnen. Nu al niet meer uit de discman weg te slaan en ik weet stiekem alweer zeker dat hier de volle mep uit gaat komen. De recensie zal zeker volgen!

Jahoe!! Eindelijk binnen.

Maartenn is oke, ole, ole

Bedankt voor al die mooie post die gisteravond op mijn deurmat lag, de deur kreeg ik bijna niet meer open

Maar, het mooiste van wat er lag was toch wel het briljante Philly '76, die ik meteen tot 2 uur vannacht non-stop heb beluisterd !!!
Ik zal hem zometeen direct even rippen naar mijn MP3 speler, want dan heb ik dit voortreffelijke concert ten alle tijden binnen handbereik.

Zeer veel hoogtepunten en een hoop daarvan dankzij Lady Bianca Odin, met haar prachtige stem en vocale interacties met Frank.
Bianca krijgt het voor elkaar om ''mindere'' nummers (althans in mijn beleving) zoals de selectie Flo & Eddie nummers op cd2, een volstrekt nieuwe glans te geven, waarvoor hulde.
Ook haar uitvoeringen van You Didn't Try To Call Me en Dirty Love zijn wonderschoon en krijgen door haar vocale capaciteiten bijna een gospel-feel.

Voor de rest erg veel fantastische uitvoeringen van (zeker toen) erg nieuwe en soms nog niet officieel verschenen nummers.
Zoals Tryin' To Grow A Chin met daarin de geniale cartooneske stem van Terry Bozzio
Ook een erg mooie versie (1 van de eerste) van City Of Tiny Lites, die enkele jaren later (door Adrian Belew) in zijn definitieve uitvoering zou worden gegoten op Sheik Yerbouti.

Verder (zoals verwacht eigenlijk...) niets dan lof over de versies van The Torture Never Stops, Chrissy Puked Twice (a.k.a. Titties & Beer), Black Napkins, Advance Romance (met bas-solo van Patrick O' Hearn), Wind Up Workin' In A Gas Station (altijd een zwak voor dit lied gehad...), The Purple Lagoon, Dirty Love, Find Her Finer, Camarillo Brillo en Muffin Man.

En als laatste dan, wou ik nog even gebruik maken van dit stukje om de loftrompet op te steken voor Zappa's geniale cover van Stranded In The Jungle, een nummer dat alleen al bijna het aankoopbedrag heeft gerechtvaardigd !!!

Hierbij even een linkje van Stranded... in de originele versie van The Jay Hawks.

Mijn dank aan Gail en Vaultmeister Joe Travers voor deze schitterende release

Antonio
Kwam ik daarnet via Killuglyradio ALWEER een prachtige link tegen met daarin gratis te beluisteren selecties van een Zappa Concert uit 1975

Hamilton 1975

A couple of recent posts, Philly ‘76 and Zomby Woof by Quasar got me thinking about Zappa arrangements in general, and his instrumental compositions in particular – especially within a live context.

The assembled ensemble gives Zappa’s arrangements a unique sound particular to that performance, that release, that ensemble. The musicians that Zappa assembled for the series of shows that would make up Zappa In New York would make those arrangements altogether distinctive from Philly ‘76.

And as the following five tracks I have chosen here will attest, the arrangements performed at the Phys-Ed Complex at McMaster University in Hamilton, Ontario, Canada, on December 7th, 1975, are just as distinctive as the aforementioned shows.

Killuglyradio Rules !!!

avatar van platedraaier
In het intro vertelt Frank dat Flo en Eddie er niet bij konden zijn, omdat hun lead gitarist 3 dagen ervoor overleden is. Iemand enig idee wie dat dan was? (Het verklaart natuurlijk wel het grote aantal Flo en eddie songs)
Bianca vangt het gemis in ieder geval erg goed op. En dat is dan ook direct de meerwaarde van deze plaat. Bijna alle nummers worden anders uitgevoerd dan ik ze ooit gehoord heb en het grootste aandeel is voor Bianca. Hoewel Terry Bozio zich ook regelmatig laat gelden. Het klinkt allemaal zeer goed op elkaar afgestemd.
Schitterende composities, ruimte voor solo`s en als je dan ook nog eens de diversiteit aan zangers gebruikt zoals Zappa dat doet, dan krijg je toch wel iets heel speciaals dat tot nu toe volgens mij door nog geen andere band/muzikant is overtroffen.
Nu heb ik al een paar schijfjes van Zappa liggen en de meeste nummers al 100 keer gehoord, toch voegt dit weer heel veel toe aan het immense repertoire. En elke keer als ik een Zappa schijfje in de speler doe en op play druk, dan tovert dat toch weer een glimlach op mijn gezicht. Zo ook bij deze.

Maartenn (crew)
Ik heb het idee dat inmiddels al veel is gezegd over deze plaat; het is natuurlijk overduidelijk dat de aanwezigheid van Bianca deze plaat tot een unieke reeks nummers maakt.

Vrijwel alle nummers die op deze plaat zijn heb ik zelf ook in tig uitvoeringen en, zoals platedraaier heel treffend zei, toch lijkt ook deze schijf weer een extra dimensie toe te voegen aan Zappa's euvre.

Versies van de door mij grijsgedraaide 'Black Napkins', 'The Torture Never Stops', 'Advance Romance' en de komische nummers als 'Camarillo Brillo' en 'Dinah-Moe Humm worden toch weer op een manier uitgevoerd dat het lijkt alsof je ze weer voor het eerste ontdekt.

Anderzijds zijn er de nieuwe nummer, of nieuwe uitvoeringen van nummers door Lady Bianca, die voor de diehard Zappafanaat weer een leuke toevoeging geven aan het toch al enorme scala aan nummers wat deze mensen in de kast hebben staan. Ik was dan ook persoonlijk zeer verrast door de stem van Bianca en de manier waarop zij oude nummers van de Mothers niet verkrachtte, maar juist sterker maakte. Een goed voorbeeld hiervan is 'You Didn't Try To Call Me', wat wonderbaarlijk goed wordt bezongen.

Het moge duidelijk zijn dat Zappa in staat is om overal op elk tijdstip een set goede muzikanten bij elkaar te sprokkelen en binnen no time zijn formatie zo ver heeft dat ze fenomenale muziek spelen.

Ja hoor, ook deze release verdient gewoon weer dik de volle mep!

5.0*

ben iets minder enthousiast, cd 1:

ze voegt idd wel eea toe maar de zoveelste stinkfoot/poodle lecture versie, nee dat hoeft van mij niet

kom ik vast wel op terug maar momenteel is het me alemaal wat te flauw

daarbij komt dat op cd 1 plaat veel nummers staan waar ik weinig mee heb, bijv:

wind up...
tryin to grow...
you dint try to call ....jaja goed gezongen, dat wel!

later meer

avatar van ricardo
Maar met Wind Up heb jij toch wel iets Joy.

Maartenn schreef:

Vrijwel alle nummers die op deze plaat zijn heb ik zelf ook in tig uitvoeringen en, zoals platedraaier heel treffend zei, toch lijkt ook deze schijf weer een extra dimensie toe te voegen aan Zappa's oeuvre.

Same here inderdaad, dit is mijn 92e Zappa CD en nog steeds kan ik steil achterover slaan van zulke parels uit de kluizen van Frank.

Natuurlijk staan er ook weer wat mindere werken op, maar mijn inziens blijft dat eigenlijk enkel en alleen beperkt tot een 2tal nummers (namelijk The Poodle Lecture en Honey, Don't You Want A Man Like Me ?), iets wat zeer zeker geen slechte score is op een totaal van 23 nummers als je het mij vraagt.

Zelfs de selectie (bijna een song-suite eigenlijk) Flo & Eddie nummers op CD2, nummers die ik nooit zo ontzettend hoog heb zitten, zijn mede dankzij Lady Bianca ineens zeer aantrekkelijk geworden.

En bij deze wil ik graag NOGMAALS benadrukken hoe ontzettend geniaal deze versie van Stranded In The Jungle wel niet is...

Heb al sinds mensenheugenis niet meer op een album gestemd, maar deze verdiend inderdaad toch weer het volle pond !

Toch knap voor een concert van ruim 33 jaar oud en van een componist die alweer 16 jaar geleden op zijn ''laatste tournee'' ging...

Joy
waarom ie voor mij wat tegenvalt is vanwege het feit dat de meeste nummers net van de platen afkomen die me gewoon wat minder doen

Maartenn (crew)
Ja, dat is natuurlijk mogelijk Joy. Maar vind jij dan ook niet dat je dat buiten je overweging mee moet laten tellen?

Joy schreef:

Dat heb ik dus met de Flo & Eddie nummers uit de periode 1970/1971, een fase uit Zappa's carriere die mij nooit echt heeft kunnen bekoren en de meeste muziek uit deze tijd ook niet.

Toch weet deze groep (althans op dit album) desbetreffende nummers weer zo te spelen dat het mij toch pakt !

Welke platen heb jij het specifiek over dan ?
De Flo & Eddie albums, Zoot Allures (een album wat voor mij door de jaren heen steeds beter is geworden) of nog iets anders ?

avatar van ricardo
Een meer dan 18 minuten durende versie van Black Napkins? Dat zal wel erg goed klinken denk ik.

ricardo schreef:

Ik denk het niet, ik weet het zeker

Dus kopen dat ding Ricardo, je zult er geen spijt van krijgen !

Maartenn schreef:

hoe kan ik dat niet laten meetellen?

muziek bevalt je of niet

de 18 minuten durende BN versie kon ik al

nummers waar ik weinig mee heb:

3 5 6 9 14 15 17 17 18 20 21

het cabareske - lees, meligheid - uit vooral de begintijd van zappa heb ik nooit echt boeiend gevonden

LocoHermano
Gadverdamme mensen, jullie maken me nieuwsgierig. Deze maar een keer opsnorren wanneer ik weer een Zappa-leipo tegenkom op een platenbeurs (Utreg of zo). Bij de Free Record zal die immers niet liggen en via internet bestellen begin ik niet aan.

Joy schreef:

nummers waar ik weinig mee heb:

3 5 6 9 14 15 17 17 18 20 21

Maar Dinah-Moe Humm (toch behoorlijk melig...) is voor jou wel boeiend zo te zien ?

Jou nummer 20 is volgens mijn telling de cover van Stranded In The Jungle toch ?

Die is nou juist fantastisch...