De Beste 2 Meter Sessies Allertijden (2001)

Label: Universal

1. Anouk - Nobody's Wife (5:36)
  2. Tom Jones en Stereophonics - Mama Told Me Not to Come (3:09)
  3. The Moody Blues - Night in White Satin (3:07)
  4. Joe Cocker - You Are So Beautiful (3:52)
  5. De Dijk - Als Ze Er Niet Is (3:43)
  6. Crowded House - Don't Dream It's Over (3:44)
  7. Skunk Anansie - Weak (3:43)
  8. The Scene - Iedereen Is van de Wereld (4:33)
  9. Postmen - Crisis (4:16)
  10. Del Amitri - Nothing Ever Happens (4:04)
  11. Rory Block - Lovin' Whiskey (4:05)
  12. John Hiatt - Georgia Rae (4:10)
  13. Boudewijn de Groot - Verdronken Vlinder (2:38)
  14. The Connells - '74 '75 (4:48)
  15. The Nits - Dreams (4:42)
  16. Tracy Bonham - Mother Mother (3:37)
  17. Paul Weller - Wild Wood (3:52)
  18. Wyclef Jean - No Woman No Cry (4:16)
  19. Venice - Rivers Never Run (4:19)
  20. Texas - Prayer for You (4:11)
  21. Live - Selling the Drama (3:28)
  22. Sheryl Crow - If It Makes You Happy (5:15)
  23. Eye Cherry - Save Tonight (4:27)
  24. The Mavericks - Dance the Night Away (4:21)
  25. k's Choice - Not an Addict (4:40)
  26. Golden Earring - Going to the Run (4:08)
  27. Zucchero - Il Volo (5:04)
  28. Shawn Mullins - Lullaby (5:32)
  29. Faithless - Don't Leave (3:35)
  30. INXS - Suicide Blond (3:53)
  31. dEUS - Roses (4:08)
  32. Eels - Novocaine for the Soul (3:07)
avatar van EmDee
Volgens mij kunnen ze beste veranderen in meest bekende.

EVANSHEWSON
Hele leuke collectie songs, maar wie heeft die stekker uitgetrokken?

****

Milestones
Het grote probleem met Jan Douwe (snurk) is zijn keuze voor bekende, veilige, saaie en voorspelbare artiesten. Het klinkt allemaal nogal braafjes en voegt zelden iets toe aan het origineel. Met Rock N Roll heeft het al helemaal niets te maken. Deze muziek slaat net zo dood als de interviews van Jan Douwe tijdens een willekeurige Pinkpop jaargang.

avatar van meneer
ik had een beetje hetzelfde. Zag net ergens dat Hilversum 3 (sorry voor de benaming maar mijn tijd) 60 jaar bestaat. En daar werd Jan Douwe Kroeske ook in benoemd. Dus wat enthousiast graven in zijn carrière. Kwam ik op dit album uit. Even hier kijken natuurlijk maar toen ik de playlist zag sloeg mijn bier meteen dood en wist ik weer waarom ik eigenlijk een weinig naar de 2 Meter de Lucht in heb geluisterd. Saai, weinig spannend en een soort sex met 2 condooms om.

avatar van gaucho
Nou, laat ik het dan toch maar even opnemen voor Jan Douwe. Ik vind dat hij in de jaren negentig, toen al die 2 meter sessies werden opgenomen en uitgezonden, wel degelijk de vinger aan de pols had voor wat betreft de muzikale ontwikkelingen. Bovendien was hij er zo'n beetje de eerste mee; het eerste deel verscheen al in 1991, toen die hele Unpluggd-manie nog op gang moest komen.

Die hele reeks - er waren negen of tien afzonderlijke CD's, geloof ik - vind ik toch wel erg fraai, en daar zat, zeker met de kennis van nu, ook wel flink wat minder bekend en iets alternatiever spul bij. Ik heb een stuk of vijf losse delen in mijn collectie, plus een andere, eerder uitgebrachte verzamelaar. Ook die is qua selectie aan de veilige kant, maar vind ik iets beter samengesteld dan deze.

Dit specifieke album ken ik niet, en het is volgens mij veel later uitgebracht, in de 21ste eeuw dus. En ja, als je op de tracklist afgaat, blijkt dat JD (of de platenmaatschappij, en die verdenk ik er eerder van) gekozen heeft voor de weg van de minste weerstand. De bekendste acts en nummers dus, en dan krijg je inderdaad een wat veilige selectie. Ik snap dat hiermee de laatste paar commerciële druppels uit de verkoopbaarheid van het 2 meter-concept werden geperst. Vermoedelijk heeft Kroeske er wel zijn zegen aan gegeven, want zijn naam en beeltenis zijn eraan gekoppeld. Maar om hem daar nou op af te rekenen...

Los daarvan: elk album met alleen maar akoestische of 'unplugged' uitvoeringen lijdt vroeg of laat aan het euvel van de gezapigheid. Te weinig peper in de kont, en dat geldt ook hiervoor, zeker als je beide CD's achter elkaar draait. Dat moet je dus ook niet doen. Als je dit gedoseerd tot je neemt, staat er een hoop fraais op. Vaak nummers die voldoende afwijken van het bekendere origineel om het interessant te houden.