Kanye West - VH1 Storytellers (2010)

Pop / Hip-Hop
Label: Roc-a-Fella

1. See You in My Nightmares (3:13)
  2. Robocop (6:17)
  3. Flashing Lights (6:41)
  4. Amazing (8:24)
  5. Touch the Sky (9:53)
  6. Say You Will (7:42)
  7. Good Life (6:30)
  8. Heartless / Pinocchio Story (11:01)
  9. Stronger (4:53)

Aan o0.:
-Muziek als in: klank. Het tekstuele aspect vereist natuurlijk wel een bepaalde intelligentie. Al kan ik me niet inbeelden dat 808s & Heartbreak slechte kritiek krijgt omdat de teksten niet worden begrepen. Denk eerder dat de meeste mensen, waaronder ikzelf, zich storen aan het gebruik van dat (vreselijke) autotune.

-Ik ben niet overtuigd. Jezelf vernieuwend noemen is niet hetzelfde als vernieuwend zijn. Ik heb die track/het album beluisterd en zie nog steeds niet in waarom het vernieuwende muziek zou zijn.

-Dat spreekt voor zich: muziek is nu eenmaal een kunstvorm. Elke muzikant is dus ook kunstenaar.

die streepjes maken het mooi overzichtelijk he, hier komen er weer drie;

- Nee muziek kan niet alleen in tekst begrepen worden maar ook juist heel goed in klank. Soms begrijp ik muziek meteen, dan heeft het dikwijls ook geen lange houdbaarheidsdatum, soms begrijp ik muziek niet direct en zijn er meerdere luisterbeurten nodig voor dat wel gebeurt (groeiplaatjes) en als het niet gebeurt vind ik een plaat niet leuk.

- Silky legt beter uit dan ik waarom ik zijn muziek vernieuwend vind (dank), het is inderdaad niet zo dat Kanye de eerste is die hiphop/pop combineerd (al vind ik 808 vrijwel niets met hiphop te maken hebben) en is ook niet de eerste die de vocoder gebruikt. Toch is voor mij die Kanye, iemand die groot wordt met (vernieuwende) hiphop muziek die vervolgens een dergelijke emotionele plaat uitbrengt waarbij ik geluid zelden zo goed bij emotie heb kunnen passen, vernieuwend. Niet alleen in muziek, maar ook in persoon, in onderwerpen, in stijl. Juist wél in de zin van innovatief zijn

- Muziek is niet per se een kunstvorm en niet elke muzikant is kunstenaar. Dat geldt overigens ook voor tekenaars/schilders/fotografen. Je hebt mensen die goed kunnen zingen, tekenen, schilderen of misschien zelfs al een fotocamera recht kunnen houden maar dat betekent absoluut niet dat het kunstenaars zijn. Daar is o.a. bewustzijn, idee, passie en beeldkracht voor nodig.

avatar van Silky & Smooth
Kunst kan alles zijn en iedereen kan zichzelf een kunstenaar noemen

o0.
iedereen kan zichzelf een kunstenaar noemen maar een hoop mensen zijn dan in mijn ogen onwetende blaaskaken

o0.:

-Dan is "begrijpen"niet de juiste woordkeuze. Begrijpen wil zeggen: bevatten, muziek wordt gevoelsmatig (en dus onberedeneerd) beoordeeld.

-Ok. Dat was het antwoord waar ik naar op zoek was. Ben het er niet mee eens, maar ik begrijp nu waarom jij er zo over denkt.

-Muziek is per definitie een kunstvorm, daar valt niet over te twisten. En elke zanger is per definitie een kunstenaar ongeacht hoe goed of slecht hij of zij kan zingen.
Ik vermoed dat Kanye voor jou een idool is, en daarom meer dan slechts muzikant. Of vergis ik me daarin?

Leuke discussie.

- misschien zouden 'doorhebben' of 'volgen' betere woordkeuzes zijn. Of 'aanvoelen'... volgens de VanDale betekent aanvoelen 'intuïtief begrijpen'
maar straks worden we het nog eens ook.

- oké.

-Voor mij is kunst niet per definitie een kunstvorm, een zuivere stem maakt geen kunstenaar.
Ben even op zoek gegaan (heb één zinnetje schuin gedrukt let je daar op?);

Kunst - een definitie gevonden op wikipedia

Kunst is dat wat gemaakt is met de vooropstaande bedoeling (één of meer van) de menselijke zintuigen én de menselijke geest te prikkelen.

Toelichting: De kwaliteit van een kunstwerk wordt beoordeeld aan de hand van de aard en mate van de prikkeling die het teweeg brengt. De sterkte van de prikkeling, de hoeveelheid mensen die er wordt geprikkeld, hoe goed die prikkeling wordt gewaardeerd, en hoeveel effect en invloed de prikkeling heeft of achteraf blijkt te hebben gehad draagt allemaal bij aan 'de mate van kunst'. Tijdloze meesterwerken in de kunst voldoen aan dit alles in hoge mate.

Iets wordt níet beschouwd als kunst als het slechts de zintuigen of slechts de geest prikkelt, of primair een ander doel heeft dan dat. Voorbeelden; puur een mooie afbeelding van een waterval is decoratie, of soms ook kitsch. Het prikkelt alleen de ogen, maar niet de geest. Is de waterval echter op een bijzondere manier in beeld gebracht, of in een originele context, zodat de geest ook wordt geprikkeld, dan wordt het gezien als kunst.

Een gezellig achtergronddeuntje (muzak) is geen kunst maar een emotioneel meeslepend muziekstuk wel.

Een Hollywood-kassucces wordt wel eens gezien als kunst. Deze prikkelt de zintuigen en de geest van heel veel mensen. Maar als de prikkeling niet lang blijft hangen en verder geen invloeden uitoefent in de filmwereld maar snel weer wordt vergeten, is het geen 'hoogstaande' kunst. Sommige kleine films echter trekken misschien minder publiek maar oefenen grote invloed uit op het publiek en/of de filmwereld en worden daardoor meer als kunst gezien.

Een architectonisch bouwwerk zoals een brug kan ook kunstzinnige aspecten bevatten, en zelfs als kunstwerk worden beoordeeld. Maar omdat een brug primair een ander doel heeft dan dat, wordt het over het algemeen niet beschouwd als 'Kunst'.

Soms kan iets wat oorspronkelijk niet gemaakt is als kunstwerk tot 'kunst' worden verheven, zoals het blik tomatensoep van Andy Warhol. Het voorwerp verliest op dat moment zijn oorspronkelijke bedoeling en krijgt de nieuwe bedoeling om de menselijke geest te prikkelen, en wordt zo "Kunst".

Echter een algemeen geaccepteerde exact correcte definitie van kunst bestaat niet, aangezien kunst veranderlijk, subjectief en contextafhankelijk is.

laatste alinea geeft ons beide een beetje (on)gelijk

Ja, Kanye is voor mij één van mijn favorieten uit de muziekwereld. Zijn album 808 inspireert mij ook enorm en tuurlijk is mijn mening daardoor gekleurd.. Maar iemand die zich zo verdiept en inspiratie uit kunst, architectuur, muziek en mode haalt...

Zijn blog bekijk ik niet zo vaak helaas maar ook daar wijst hij mensen op bijzondere videoclips, bijzondere modeontwerpers als van Beirendonck, nieuwe kunst.
't Is wel iets bijzonders

The Opinionated
-Ja, het ging me puur om de woordkeuze. Ik was het overigens wel eens met je uiteenzetting over oppervlakkige versus "hoogstaande" - I said it - muziek en hoe die twee anders beleeft worden.

-Er bestaan twee manieren om kunst te definiëren: een taalkundige en een geromantiseerde.

Ik ben meer taalkundig ingesteld. Kunst = jezelf creatief uitdrukken. Iemand die kunst maakt = kunstenaar. Dat staat los van hoe je creaties beoordeeld worden.

Je hebt anderen die het begrip kunst en kunstenaar romantiseren en het slechts toepassen wanneer het aan bepaalde normen (door henzelf bepaald) voldoet (zoals de Wikipedia quote). Het probleem is dan - vind ik - dat de begrippen erg subjectief en moeilijk tot niet te definiëren zijn.

Ik ben voorstander van duidelijkheid: iedereen die zichzelf creatief uitdrukt maakt kunst en is bijgevolg kunstenaar. Dan kan iedereen nog steeds een mening vormen: hij of zij vind ik een slecht of een goed kunstenaar/ dat vind ik een mooi of lelijk kunstwerk + de nodige argumenten.

(Ik beschouw Wikipedia overigens niet als een bron van veel wijsheid, maar dat geheel terzijde.)

-Okay. Er is niets mis met een gekleurde mening zolang je dat zelf beseft. Mijn bewondering voor Kanye gaat niet verder dan het muzikale. Vooral zijn oudere werk: College Dropout en zijn producties op Blueprint 1.

avatar van Silky & Smooth
Zo ik heb even een hele discussie gemist
Om nog heel even terug te komen op het punt of het vernieuwend is of niet. Zoals The Optinonated zegt is het een kwestie van perceptie, dus er geen grenslijn te trekken. Voor mij is het vernieuwend en innovatief dat Kanye niet de kudde is gevolgd maar zijn eigen creativiteit heeft losgelaten op een instrument dat of zwaar afgezeken of zwaar bewonderd wordt. De vocoder wordt al jaaaaaren gebruikt. Ronnie Hudson (?) was innovatief met zijn manier van gebruiken (denk ik tenminste, heb me daarin niet zo verdiept, T-Pain bracht het eigenlijk op zijn manier terug, waarna velen hem op deze manier volgden, dat is jammer! Kanye heeft weer een andere weg gekozen, door het te gebruiken met bepaalde beats. Die combinatie is de kracht (+teksten). Lil' Wayne heeft weer zijn eigen draai aan de auto-tune gegeven. Of het mooi is, is een kwestie van smaak. Het gaat mij erom dat deze heren creatief zijn geweest met een instrument dat vaker gebruikt is. In zoverre is het zeker wel vernieuwend, anders kun je eigenlijk alleen de eerste credits geven. (net als alle instrumenten etc.), maar dan ga ik wel heel ver...:P

En over Kanye: hem alleen een muzikant noemen gaat wel heel erg ver. Zelfs als je geen fan bent kan je er niet omheen dat hij veel meer is dan muzikant. Qua entertaining is hij ook geweldig!

(mijn mening over KanYe)

The Opinionated schreef:

- Geestig dat je akkoord gaat met de term 'intuïtief begrijpen', die term op zich is namelijk al een hele grote contradictie. Maar laten we het hierbij houden;
Veel goeie, vernieuwende albums worden door het gros intuïtief niet begrepen.

- Misschien maak je kunst wel een klein beetje dood als je het puur taalkundig gaat definiëren. Taalkundig kan ik je geen ongelijk geven. Jij noemt mijn manier van kunst benaderen romantiseren (volgens vandale dichterlijk dromend en geen rekening houdend met de werkelijkheid), ik denk dat ik me meer probeer te focussen op de essentie (en misschien ook wel functie) van kunst.

Daarom blijf ik bij mijn mening dat een kunstenaar meer is dan een vaardig iemand. Decoratie en kunst zijn voor mij twee verschillende zaken. Ben het met je eens dat je waarheden niet op wikipedia moet zoeken maar deze definitie was wel lekker helder.

- Zoals Silky zegt, Kanye heeft meer te bieden dan alleen zijn muziek. (Net zoals bijvoorbeeld Michael Jackson meer was dan alleen een muzikant, een geniale preformer, een waanzinnige perfectionist) Blijf vooral van zijn muziek genieten, zal mij zelf ook eens verdiepen in het album Bleuprint 1. Echter zijn zijn blog, zijn (nieuwe!) videoclips, deze liveshow, meer dan het checken waard!

Silky & Smooth:
-We zullen het niet eens worden, maar ik begrijp waarom jij het wél vernieuwend vindt.

-Zowat elke muzikant is entertainer.

o0.:
-Heb nooit gezegd dat ik daarmee akkoord ging. "Intuïtief begrijpen" is inderdaad tegenstrijdig. Muziek= gevoelsmatig. Wetenschap= begrijpen.

-Okay.

-Zowat elke muzikant is ook performer. Perfectionisme is een gedragsstoornis.

o0.
mu·zi·kant de; m,v -en iemand die muziek maakt

kanye west is meer dan alleen muzikant, taalkundig gezien

Yes.
Kanye is naast muzikant ook nog performer én entertainer (hoe doet hij het?). Heb je hem ooit zien optreden en entertainen zonder zijn muziek? Precies.

Overigens weten we allebei dat je "meer dan muzikant" niet letterlijk bedoelde.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind deze discussie eigenlijk wel leuk. Zodra je over kunst begint weet je dat de kans dat je het eens bent erg klein is. Maar leuk dat er tenminste gediscussieerd wordt met wel het respect voor een ander.

En over entertaining zullen we ook niet uitkomen (808s-vernieuwend-of-niet-discussie), maar wat ik bedoelde zeggen dat zijn manier van optreden een grote impact heeft (bij mij in ieder geval wel). Ik weet niet of je deze DVD ook gezien hebt, maar dat is wel een aanrader. Maar ik vond Late Orchestration bijvoorbeeld nog beter. Ik ken vrijwel geen rappers die in een studio voor een paar honderd man gaan optreden met een een compleet orkest achter zich dat voor de nodige live-muziek zorgt. Neem daarbij nog eens de passie die hij erin legt en zo heb je een top-entertainer.
Stronger (op de Grammy's geloof ik) is ook een goede voorbeeld van stukje geweldig optreden. In het donker beginnen met glow-in-the-dark bril op en dan helemaal losgaan als de lichten aangaan. En dan gaat er ook nog eens een balkon open waar Daft Punk gewoon staat. Die verrassing dan bij het publiek. Dat is gewoon mooi om te zien. Die verrassing is ook goed te horen/zien bij Live Orchestration als er zomaar even een Lupe Fiasco of een GLC het podium opkomt om even hun verse te zingen. Zijn niet veel artiesten die meerder gastartiesten meenemen naar hun tour.

Dus elke artiest is entertainer, maar ik vindt Kanye er met kop en schouders boven uitsteken!

Yes.

Overigens weten we allebei dat je "meer dan muzikant" niet letterlijk bedoelde.

Haha klopt, was ook een flauw grapje natuurlijk

Toch ben jij niet erg consequent in het benaderen van begrippen. Waar jij bij het definiëren van kunst / een kunstenaar de voorkeur geeft aan een taalkundige uitleg, lijk je het overtrokken te vinden wanneer ik Kanye meer noem dan een muzikant. Terwijl ik daarmee taalkundig het grootste gelijk van de wereld heb

Perfectionisme is een gedragsstoornis.

Heel veel kunstenaars hebben zo hun eigenzinnigheden, bijvoorbeeld een gedragsstoornis.. Prima ook want vaak maakt dit ze juist exceptioneel

Had dat stukje verkeerd gelezen en begrepen. Dan heb iknog steeds niet de waterdichte term gevonden.. Balen

Silky & Smooth:
Van de VH1-show heb ik een deel gezien. Knappe lichtshow en het live aspect kwam de muziek ten goede. Alleen wanneer hij over de grond kroop, werd het mij wat te aanstellerig en vooral te melig. Maar zoals ik al zei: het gaat me toch vooral om de muziek.
Over Late Orchestration had ik al meer goede dingen gehoord. Bij deze staat hij op mijn verlanglijst.

Interessante discussie inderdaad. Dat is nochtans een zeldzaam fenomeen, zeker op internet.

o0:
-Er is een verschil tussen enerzijds een begrip taalkundig definiëren en anderzijds alles letterlijk opvatten. Je bedoelde het niet letterlijk, dus waarom zou ik het dan letterlijk opvatten?

avatar van Silky & Smooth
Nouja dat valt voor mij onder die passie die mij erg aanspreekt. Het vette is dat hij na dat liggen omhoog springt als de muziek ineens keihard is. Dat maakt het effect toch nog veel mooier(?).

Inderdaad, kijk af en toe wel eens op juize.fm (8|), als je ziet hoe men daar met elkaar discussieert... Daar wordt je mening echt geaccepteerd en gewaardeerd! NOT

Denk dat het hier nu een beetje afgelopen is, heb niet echt meer iets toe te voegen

o0.
inderdaad t is mooi geweest

avatar van Cinemaniak
2 woorden:
So Amazing

avatar van pascal83
Weer een belachelijk en onbegrijpelijk gemiddelde hier. Dit is nog slechter dan ik had verwacht. Alles wat Kanye de laatste jaren zo slecht maakt (zang, producties, autotune etc.) is op deze cd optimaal in volle glorie aanwezig. Ik luister nog wel een keer de goede nummers van College Dropout.

avatar van UmindC
Dit is natuurlijk ook hele andere koek dan The College Dropout. Dit moet je dan ook niet op dezelfde manier luisteren.

avatar van Silky & Smooth
Hoe kun je dit op dezelfde manier beluisteren? College Dropout is een gewoon album, dit is live-performance... Het concept is dat hij naast zingen en rappen ook nog eens een verhaal verteld. En Kanye West kan niet zingen, maar dat maakt hij helemaal goed door zijn optreden (misschien even de DVD kijken?). Daarnaast zijn de rustigere producties van 808s hier ingeruild voor wat hardere muziek waardoor men meer kan los gaan op de muziek en meer mee maakt.

avatar van UmindC
Ik vind het lekker klinken, beter dan 808's. De DVD heb ik niet gezien, aan te raden?

avatar van Silky & Smooth
Ik vind het beide vet. 808s vind ik meer iPod-muziek om lekker weg te luisteren en deze muziek is echt live-muziek, lekker los gaan. De DVD is zeker aan te raden. Ik heb de dubbel CD/DVD, erg mooi optreden. Je kunt trouwens ook gewoon op YouTube kijken, volgens mij staat het daar ook op.

avatar van pascal83
Silky & Smooth schreef:

Zelfs het rappen gaat hem matig af, om maar niet te beginnen over het zingen.Ook / zelfs voor een live album is dit slecht, er zijn vele andere rappers die dit veel beter kunnen. Daarnaast is een 'live best of' van een slecht album een haast nog slechter idee.

(misschien even de DVD kijken?)

We beoordelen toch de muziek niet de live performance of videoclips? (overigens zou mijn beoordeling dan zeker niet hoger worden)

avatar van Silky & Smooth

Inderdaad, waarvan 4 van de 9 tracks van eerdere album komen...

En nogmaals inderdaad, we beoordelen op muziek. Toch kan een videoclip of DVD iemand beoordeling zeker wel veranderen. Als je de CD daarna weer hoort en je denkt terug aan de manier waarop iemand op dat moment het zong of rapte, kan dat echt wel invloed hebben. En van mij hoef je het niet leuk te vinden, ieder zijn ding.
Ik bedoelde alleen te zeggen dat een vergelijking met College Dropout vrijwel onmogelijk is en dat je misschien door de DVD te kijken een ander beeld zou krijgen. Puur een tip.

Silky & Smooth schreef:

Op youtube staan ook video's bij de tracks Homecoming, Street Lights en Paranoid. Staan die ook op de DVD?

avatar van Silky & Smooth
Jaa die staan er ook op. Plus nog Questions & Answers, die ik heel verhelderend en leuk vond.

avatar van UmindC
Oke, die ga ik ook maar eens aanschaffen dan.

avatar van Silky & Smooth
en mocht je nog een leuke DVD van hem willen kan ik je Late Orchestration ook zeker aanraden! Hier staat de CD-versie.

avatar van UmindC
Die heb ik al, erg leuk inderdaad

avatar van kobe bryant fan
Wow toen Kanye in het 11 minuten durende filmpje an Heartless zong,fantastisch,toen hij ging gaan liggen werdt het gewoon geweldig,dit is mijn gezicht voor dat filmpje

avatar van Reint
Je gezicht werd geel? God, wat slecht.