Download - HElicopTEr (2009)

Canada
Dance / Electronic
Label: Sub-Conscious

1. Propeller (3:31)
  2. Bell 47 (3:45)
  3. Hut (8:07)
  4. Decadence (4:44)
  5. Lift (6:15)
  6. Message from Gort (5:39)
  7. Radio Silence (5:36)
  8. Pilots Requiem (4:00)
  9. Landed (2:57)
  10. Beati (6:21)
avatar van orbit
Heeft een aantal draaibeurten geduurd, maar nu ben ik er toch van overtuigd dat dit ook een pareltje is uit het oeuvre van mister Key en trawanten. Maar het is zeker geen vergelijkbaar product met het voorgaande werk. Waar Download altijd op het randje zat van gestyleerde IDM en ongepolijste rauwe postpunk electronic/industrial, is dit opeens een exercitie in techno, house, electropop.. de meer commercieel getinte dansvormen dus. Ook nog allemaal met een opvallend naar 90s riekend sausje overgoten.. jedoch jedoch, wie daar doorheen luistert vind uiteindelijk toch paaseieren onder die saus! Er zit wel degelijk veel van de herkenbare Download onder deze oppervlakkig lijkende poppy electronic. Sterker, bij herbeluisteringen verder blijkt het helemaal niet zo poppy en zitten er weer ouderwets tegendraadse ritmes onder en het lekkere rauwe postpunk electrogeluid.
Daar is Beati overigens al meteen een redelijk onversneden versie van, had zo op Effector of platen daarvoor gekund. Verder zitten er in menig nummers best scherpe kantjes verscholen die er na beter kennen niet om liegen. Message from Gort (verhaspeling van..?) bijvoorbeeld met bijna Stanley Pain achtige uitroepen, maar ook Radio Silence en Pilots Requiem blijken wat harder dan gedacht. De eerste paar nummers zijn echter lekker straightforward voetenstampertjes die ook door Speedy J hadden kunnen zijn gemaakt, maar dat is geen schandaal. Vette voldoende en misschien nog wel hoger als dit maar blijft groeien!