Gazpacho - A Night at Loreley (2010)

Noorwegen
Label: Galileo

1. Desert Flight (7:39)
  2. The Walk (I & II) (14:14)
  3. Tick Tock (I, II & III) (20:37)
  4. When Earth Lets Go (4:18)
  5. Dream of Stone (16:41)
  6. Chequered Light Buildings (6:41)
  7. Upside Down (7:08)
  8. Massive Illusion (12:58)
  9. Winter Is Never (7:50)
  10. Snowman (4:08)
  11. Bravo (9:16)
nicoot
Als het op performance aankomt, hebben ze wel een punt. Maar hun stelling is wel wat extreem. Als je de live plaat beluistert, word je gewoonweg meegevoerd door een helse trip (tijdens Tick Tock resp. Night), twee grote nummers in verschillende delen. Creëer het maar eens. Niets dan lof. Saai, wat een irrelevant woord.

avatar van Metal-D78
Ayreonfreak schreef:

Dat zegt waarschijnlijk meer over Aardschok....

Tsja, de Aarschok: waar iedere cd van Dream Theater de laatste jaren cd van de maand wordt. Toch jammer en ook een beetje saai...

Kon me ook totaal niet vinden in de recensie in de Aardschok over deze van Gazpacho. Wanneer het ontbreken van gitaarsolo's' tot de kwalificatie saai leidt dan weet ik het ook niet meer.

avatar van Tha)Sven
Aardschok Die kan ik al jaren niet meer serieus nemen. Geweldige plaat van een geweldige band

Kingsnake
Over de Aardschok, ik lees dat ding niet eens. Toevallig gekocht voor de gein sinds 15 jaar ofzo.

Over Gazpacho, ik vind de band wel goed. Ook bijv. Pineapple Thief. Maar ik snap wel dat rockliefhebbers meer power en wat solo's wensen.

Ik ben ook niet altijd in een Gazpacho-bui.
Het is wel leuk, als afleiding tussen het rock geweld door.

Nog goedkoper is de 2CD / DVD versie hier te krijgen:
Live at Loreley (2CD + DVD): Gazpacho: Amazon.de: Musik
Prijs is inclusief verzendkosten naar Nederland.

avatar van sunhillow
Ik vind em als liveplaat een beetje tegenvallen.

Laat ik voorop stellen dat zowel "Night" als "Tick Tock" mijn no.1's waren van resp. 2007 en 2009. Toch verwacht ik van een dubbele liveplaat meer. Ik wil nummers van élke plaat. Wat we nu krijgen is een integrale versie van beide meesterwerken (min één) aangevuld met slechts drie tracks van de drie albums daarvóór.

Om de doorbraak met beide albums te vieren vind ik een dvd-uitgave gerechtvaardigd, maar als carriere-overzicht van 5 albums Gazpacho vind ik em de plank misslaan.

voltazy
Dat weerhoudt mij er ook een beetje van om meteen naar de winkel te rennen, naast de prijs.

als ik night en tick tock wil horen zet ik die wel gewoon op denk ik dan. daarom vraag ik aan de mensen die hoge stemmen hebben uitgebracht hier, voegt dit werkelijk wat toe aan de studio opnames?

ik ben een zeer groot liefhebber van live albums (zie top 10), maar dan moeten die wel iets toevoegen. Gazpacho lijkt mij niet de band, die vol op de improvisatie over gaat of hele nummers herbouwt in een live setting, maar het studio materiaal naspeelt.

avatar van RensZ
Dit album is natuurlijk niet zomaar een kopie van het studio werk. Op dit album worden de nummers met een net iets rauwer randje gespeeld dan op de studio platen. En je voelt de sfeer die tijdens het concert aanwezig was, tenminste zo voel ik het.

Aap
Nieuwstad schreef:
Snap ook niet waarom ze zijn stem zo hard ingemixt hebben. Gelukkig is de band dermate goed en spelen ze de songs soms net even anders zodat je toch redelijk geboeid blijft.

Dit deed me wel even twijfelen betreffende de aanschaf. Het kan inderdaad fenomenaal fout gaan met de zanger in live uitvoeringen. Om de een of andere reden schieten me nu de namen Nick Cave en Roger Waters te binnen. Maar na de CD's nu een paar keer geluisterd te hebben kan ik melden dat mijn twijfel geheel en al onterecht was. Toegegeven, de zanger is heel prominent aanwezig, maar zijn stemgeluid is dermate zuiver en toonvast dat het misschien zelfs wel een pre is.

Aap schreef:

Ook ik twijfelde, maar ben het tot mijn verbazing hier helemaal mee eens. Wat een mooie stem heeft die kerel zeg!

sunhillow schreef:

En dan geef je 'm maar 2,0*?
Terwijl je dus Night en Tick Tock in je jaaroverzichten op 1 had....

Volgens mij was dit optreden nooit bedoeld en aangekondigd als een carriere overzicht. Lou Reed heeft bijvoorbeeld pas integraal Berlin ten gehore gebracht, Pink Floydd ooit the Wall, etc etc

RensZ schreef:

dat is in mijn beleving toch ietwat weinig toevoeging aan het studio werk. Ik doelde meer op improvisatie en grondige aanpassingen.

nicoot
Op de niet opgenomen concerten van Gazpacho uit voornamelijk 2009 varieert de uitvoering van Tick Tock (de drie delen) van 19 tot 27 minuten, dus een exacte kopie is het toch niet hé.

Ik heb ze verleden week gezien in de Boerderij in Zoetermeer en daar hebben ze vooral veel oude nummers gespeeld. Van Tick Tock hebben ze Desert Flight, The Walk en Winter Is Never gespeeld. Inderdaad, geen Tick Tock Beu gespeeld? Van Night was er Dream Of Stone en nog eentje, titel effe kwijt. Chequered Stone Buildings denk ik. Het was allemaal inderdaad wat gelijkaardig als op plaat, maar toch. Als je op 2 meter van de zanger staat en je aanschouwt alle instrumenten - vooral de vioolstukken - gaan er toch geregeld wat rillingen over je rug hoor

avatar van bonothecat
nicoot schreef:

En upside down...de setlist is trouwens te vinden op last fm.

nicoot schreef:

Ze hebben Tick Tock niet gespeeld vanwege weinig tijd om dit nummer er ook nog bij te repeteren met de nieuwe drummer.

avatar van Papartis
Dit was de setlist van het concert in Zoetermeer afgelopen zondag.

Put It On The Air

Symbols
Snowman
The Secret

avatar van RensZ
Waarvan When Earth Lets Go, Once In A Lifetime en Symbols akoustisch gespeeld werden. Wat was dat mooi zeg!

Ik vond Bravo ook zo leuk

nicoot schreef:

haha, volgens mij heb je me niet echt begrepen, maar uit de reacties weet ik genoeg nu. Ik download het eerst wel even een keer en mogelijk koop ik het als het echt fantastisch is of als de prijs gezakt is. Night en Tick Tock blijven immers geweldige albums.

avatar van Papartis
Op de volgende link kan je ook nog een prima verslag lezen van hun concert in Zoetermeer.

Gazpacho – 14 maart 2010, De Boerderij, Zoetermeer « Progwereld

voltazy schreef:

Waar is deze cd nog te koop voor een schappelijke prijs? Bij Bol.com staat ie ook maar levertijd van 4-6 weken en dat verdom ik.

avatar van Papartis
Via deze site te bestellen. Binnen 3 dagen binnen.

Via http://www.wiventertainment.de/

Heerlijke DVD/2CD.
Video kwaliteit 8,5. Wat in focus is is heel mooi scherp.
Wat buiten focus is (buiten het midden) is wat blocky.
Geen idee hoe dit kan, wellicht de compressie ?

Audio van de DVD/CD zeker 8,5 a 9 vind ik.
Geen DTS / AC3 gewoon plain stereo.

Het goedkoopste is 'ie hier (22,99 thuisgestuurd):

Live at Loreley (2CD + DVD): Gazpacho: Amazon.de: Musik

Kingsnake
Ik vind het echt niet zo'n ontzettend slechte band/plaat, maar de Revolver geeft ook al zo'n slecht cijfer, dat ik niet de recensie durf te lezen. Saai is niet direct slecht. Sommige muziek rockt gewoon wat minder.

Wat is er aan de hand met users van MusicMeter dat ze Gazpacho zo enorm de hemel in prijzen, terwijl het eigenlijk maar een gemiddeld bandje is?

Ik ken Gazpacho nu al een paar jaar, ooit eens als voorprogramma van Marillion gezien. En nu merk ik dat er een grote groep fanatiekelingen zijn, er wordt zelfs beweerd dat Gazpacho de best unsigned band in the world is (ja ja), of er zijn zijn lui die de band keihard naar beneden halen.

Kan het niet gewoon ertussen in?
Een prima bandje die prima plaatjes maakt, niks bijzonders, niks wereldschokkends....

Ik vind een 4,34* gemiddeld echt een rare score.
Wellicht wordt het tijd voor wat anti-stemmen :-p (nee hoor, meen ik niet)

avatar van RensZ
Hier worden toch alleen maar persoonlijke meningen gegeven. Jij vind het een gemiddelde band en mij pakt het meer dan een gemiddelde band. Voor mij is deze band meer dan een geweldige band.

Prima plaatjes en niks bijzonders .. Dat kan. Ik vind het top album en wel iets bijzonders.

Toch heeft Kingsnake natuurlijk wel een goed punt. Daar moet je wel eerlijk over zijn, ook al ben je zelf wel enthousiast over de muziek van Gazpacho.

Ikzelf vind dit ook mooie muziek, maar ik moet zeggen dat een heel concert wat teveel van het goede was. Het kabbelde iets te vaak wat voort. Een aantal sterke momenten werden iets te vaak afgewisseld met wat saaiere stukken. Bij zo'n compleet concert valt ook op, dat de verschillende nummers iets teveel op elkaar lijken. In positieve zin viel mij de stem van de zanger op. En de violist / gitarist heeft ook meer dan gemiddeld talent.

nicoot schreef:
Niets dan lof. Saai, wat een irrelevant woord.

Oftewel: saai is zeker geen irrelevant woord. Er staan wat saaiere stukken muziek op dit live album. (zie mijn tekstje hierboven)

west schreef:

Welke stukken vind jij dan zogezegd saai?

Er staan nogal wat 'voortkabbelende' stukken muziek op. Tussen hele mooie muziek in, overigens. Ik denk zelf dat ze live hun muziek iets puntiger, iets meer to the point hadden moeten spelen. En inderdaad niet richting een letterlijke weergave van met name 2 albums. Ook iets vaker wat meer 'live' pit / power. Je hoort het wel, maar verhoudingsgewijs te weinig.
Voorbeeld: je moet regelmatig wat te lang wachten op een mooie viool- of gitaarsolo. Speel het live iets vlotter, zou ik zeggen.

avatar van RensZ
Ik ben er live naar toe geweest afgelopen keer in De Boerderij, en ik had helemaal niet het idee dat het voortkabbelend is. Integendeel, live krijgt het voor mij een net iets rauwer randje. Dus ik vind niet dat ze een viool- of gitaarsolo eerder moeten spelen in een nummer.

Een nummer als Bravo komt live veel beter tot zijn recht, het nummer is live zo'n 3 minuten dan op het studio album, om maar even een voorbeeld te geven.

A Night at Loreley is niet gelijk aan de studio albums.
Bij de Dire Straits vind ik dat vaak wel, los van het feit dat ik
die vaak saai vind. Maar dit terzijde.

Als je het gelijk vindt klinken moet je wat aan je
audio apparatuur doen wellicht.