Best veel gematigd positieve (lees: soms ietwat negatieve) reacties voor zo’n geweldig album als je ’t mij vraagt! Regelrechte soul en funk dat op overtuigende wijze gebracht wordt, een album dat ongekend lekker swingt en grooved. Zo raar is dat niet, want dit is typisch een album in de stijl zoals ze alleen maar in Memphis en/of Muscle Shoals gemaakt konden worden. Een geweldige frontman (Larry Lee?) met een strak achtergrondkoor en een nog betere backingsband, want ik vind de instrumentatie echt moddervet. Alles lijkt aan de instrumentatie te kloppen tot in (de kleine) details.
‘A change is gonna come’ is natuurlijk 100-en keren gecoverd, maar ik moet toegeven dat ik dit één van de beste versies vind van dat nummer die ik ken (al is en blijft Sam Cooke’s versie natuurlijk het mooist). Deze versie is vooral te prijzen vanwege de geheel eigen draai die ze aan het nummer geven. Exact hetzelfde kan en mag gezegd worden van ‘Spoonful’ dat gewoon een psychedelische soul floorfiller is geworden. Ook het tamelijk heavy drumachtige ‘Hey little rich boy’ of ‘Get away’ zijn zulke nummers die wekenlang in je hoofd blijven hangen. Favoriete nummers zijn echter ‘Who’s for the young’ en ‘Life, dreams, death’… wat een instrumentatie, wat een arrangement, wat een tekst en wat een ritme! Zelf vind ik die nummers meesterlijk in hun soort.
Zoals vaak (hoe cliché?) is dit ook zo’n groep die helaas maar één album hebben opgenomen. Nooit meer iets van vernomen en wat er met hun gebeurd is, is dan ook niet bekend. Er is dan ook vrijwel geen informatie bekend over deze groep. Het beetje informatie dat wel bekend is, is afkomstig van de achterkant van de LP-hoes. Ik ken het album al een behoorlijke tijd, sinds de reissue van het album in 2008 (juni geloof ik?), en altijd gezegd dat dit één van mijn favoriete albums is die ik ken. Dit album is (met een paar anderen) dan ook een plaat die dicht tegen mijn top 10 aan zit. Geweldige combi van funk en soul gebracht door de meest professionele muzikanten!
En dan die achterkant van de hoesfoto waar je ze ziet eten met de tekst:
"Excuse their appearance, but the cameraman caught them at suppertime. You understand."