Sara Kroos - Boheems (2009)

Label: Krooskunst

1. Zuidelijke Zon (3:15)
  2. Hier Vandaan (3:17)
  3. Iedereen Kent die Vrouw (2:42)
  4. Eiland in de Stad (3:23)
  5. Nachtkaravaan (3:30)
  6. Stilstand (3:50)
  7. Laatste Ronde (3:19)
  8. Vederlicht (3:23)
  9. Een Nacht Te Lang Gewacht (2:50)
  10. Het Volle Leven (3:08)
  11. Van voor Af Aan (3:13)
avatar van harm1985
Elke maand heeft mijn vriendengroep een gezamenlijke activiteit, dit varieert tussen bowlen, spareribs eten en karten. Omdat we wel eens wat anders wilden, opperde ik om 22 oktober 2009 naar Boheems te gaan in Theater de Veste in Delft. Het bleek om een één van de laatste try-outs te gaan.

Op internet had ik al gelezen dat dit een 'muzikale' show zou zijn, met liedjes die later in het jaar op CD zouden uitkomen, niet wetende wat te moeten verwachten en de Sara Kroos zoals we die kennen van de Lama's in mijn achterhoofd gingen we dus het theater in.

Na een wat bijdehante opening "Delft zijn we al begonnen? Waarom zitten we nog in onze stoelen dan?" die het ergste deed vrezen was ik echter zéér aangenaam verrast door deze show. Sara heeft een dijk van de stem, de liedjes waren grappig en soms ontroerend en het geheel werd leuk aan elkaar gepraat. Het was eerder een popconcert dan een cabaret voorstelling. De begeleidingsband speelde ook erg goed, de bassist niet in de laatste plaats door zijn kneiterdure bas, zoals een vriend van me stelde.

Mijn vriendin was ook erg onder de indruk en wilde CD graag hebben, toen deze uit kwam heb ik die ook meteen voor haar aangeschaft. Groot was dan ook de teleurstelling toen ik de cd voor de eerste keer hoorde. De productie, die in handen was van Fluitsma en van Tijn (jawel, van 15 miljoen mensen) doet de liedjes totaal geen eer aan, waar ze in het theater nog sprankelden. De stem van Sara wordt totaal ondergesneeuwd onder de instrumentatie, terwijl dat nu juist één van de hoogtepunten was van de live-uitvoering. Ik voelde me ver verwijderd van de muziek die me zo aangreep in de Veste (ook omdat ik op de eerste rij zat) en aardig bekocht. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar de registratie van de gelijknamige theatershow.

De CD krijgt drie sterren, voor de moeite (en de goede teksten, waaronder ééntje van Daniel Lohues).

avatar van Angelo
Het album klinkt inderdaad wat flauw als geheel. Het had allemaal wel wat sprankelender gemogen. Niet alle nummers zijn even mooi. Opvallende mooie bijdrages zijn 'Nachtkaravaan' (tekst door Arthur Japin) en 'Een nacht te lang gewacht' (tekst door Daniël Lohues). Verder behoren ook 'Zuidelijke zon' en 'Het volle leven' tot de betere nummers op dit album. Ik vorm echter wel de mening dat er wel wat meer aandacht besteed had kunnen worden aan bijvoorbeeld de teksten, maar ook de instrumentatie, het klinkt namelijk een beetje eenvoudig en goedkoop. Toch denk ik dat in Sara Kroos als artieste genoeg potentie zit om een album te maken met alleen maar goede en mooie luisterliedjes...