Borknagar - Universal (2010)

Noorwegen
Label: Indie

1. Havoc (6:42)
  2. Reason (6:55)
  3. The Stir of Seasons (4:01)
  4. For a Thousand Years to Come (6:46)
  5. Abrasion Tide (7:14)
  6. Fleshflower (3:28)
  7. Worldwide (6:59)
  8. My Domain (4:49)
  9. Coalition of the Elements * (5:42)
  10. Loci * (2:03)
avatar van Don Cappuccino
Nog maar 1 stem op dit album? Dat ga ik eens veranderen. Want dit is echt een geweldig album. Borknagar was eerst echt een black metal band, maar nu zitten er meer progressieve invloeden in en dat komt ten goede van de muziek. Muzikaal is dit geweldig en kwa zang ook, vooral de cleane zang is echt geweldig En dan komt op My Domain ook nog I.C.S Vortex (ex-Dimmu Borgir bassist) met een hele mooie zangpartij. Dit album is een van de weinige hoogtepunten van het begin van het jaar kwa metal samen met Blackjazz van Shining.

avatar van Tha)Sven
Hopelijk beter dan de laatste die echt teleurstelde.

avatar van james_cameron
Interessant album dat een bonte mengeling biedt van stijlen. Niet helemaal mijn ding, daar is het allemaal een beetje te 'zweverig' voor, maar de songs zitten goed in elkaar en zijn lekker avontuurlijk. De zang is een groot pluspunt- zowel de grunts als de cleane zang zijn prima. Ik zal niet gauw op zoek gaan naar eerder werk van de band, maar als je als metal-liefhebber eens iets anders wilt proberen is dit best de moeite waard.

avatar van The_CrY
Albums van de Alternatieve Metalladder [2/60]

Borknagar kwammet het nummer "Reason" meteen tot mijn aandacht en aangezien de band toch al op mijn eindeloze lijst van bands die ik nog moest luisteren stond was dit een mooie gelegenheid. Universal is een sterke plaat waar harde black metal wordt gemengd met aardig wat invloeden van andere stijlen zoals bijvoorbeeld prog. Dit soort black metal is overigens ook zoals ik het graag heb: hard en zwaar met een heldere productie en een flinke dosis originaliteit. Ook te prijzen is de sterke vocale variatie tussen rauwe grunts en de prima cleane zang. De gastbijdrage op "My Domain" van ICS Vortex is ook zeer sterk. Voorlopig geef ik het album 4****, maar het zou zeker nog uit kunnen groeien aangezien het aardig complexe muziek is.

Favoriet is toch wel "Abrasion Tide"