Emerson, Lake & Palmer - Then & Now (1998)

Label: Eagle

1. Toccata (3:36)
  2. Take a Pebble Excerpts: Still... You Turn Me on / Lucky Man / Piano Improvisations / Take a Pebble (18:21)
  3. Karn Evil 9: First Impression Pt. 2, Third Impression (19:36)
  4. A Time and a Place (4:06)
  5. Piano Concerto No. 1: Third Movement (4:51)
  6. From the Beginning (4:14)
  7. Karn Evil 9: First Impression Pt. 2 (5:26)
  8. Tiger in a Spotlight (3:35)
  9. Hoedown (4:57)
  10. Touch and Go (4:13)
  11. Knife Edge (6:13)
  12. Bitches Crystal (4:30)
  13. Honky Tonk Train Blues (3:43)
  14. Take a Pebble (7:10)
  15. Lucky Man (5:05)
  16. Fanfare for the Common Man / Blue Rondo a la Turk (22:09)
  17. 21st Century Schizoid Man / America (4:51)
Track 1 t/m 7 van deze dubbelcd zijn de opnames van het bekende California Jam Festival uit 1974, waar Emerson, Lake & Palmer (co-)headliner waren. Ik denk niet dat het de volledige show is, maar dat heb ik niet nagezocht.

Het is een geweldig optreden met veel ruimte voor langgerekte improvisaties en/of solo's. Ik vind eigenlijk elk nummer de studio versie overtreffen.

De rest van deze dubbelcd is eigenlijk een completere uitgave van deze: Emerson, Lake & Palmer - Then & Now - Now & Then (2006). Mijn commentaar is daar al te lezen, dus het heeft niet veel zin om het hier nog eens te herhalen. Ik kan alleen maar zeggen dat je die cd moet vermijden, omdat deze dubbelaar veel completer (en beter) is.

Disc 1 krijgt makkelijk 4 (misschien wel 4,5*), disc 2 moet het met 3* doen. Samen wordt dat 3,5*.

avatar van bikkel2
E.L.P was met voorsprong het meest bombastische trio ooit . En hoewel ik geen echte fan ben , is het van tijd tot tijd wel eens lekker om te beluisteren . Want musiceren konden ze wel .
E.L.P was prima in vorm tijdens The California Jam en daar wordt een prima afwisselende set gespeeld . Ik blijf altijd een zwak houden voor de Greg Lake liedjes Lucky man En still You Turn me On . Een fijn contrast tussen al het Emerson geweld . In liedjes geweldig , maar in soloimprovisatie's vaak strontvervelend .
Al het andere zijn prima nummers van hun reguliere albums . Opvallend is de aanwezigheid van Touch & Go uit 1986 en met Cozy Powell i.p.v Palmer . Goed nummer van het album Emerson , Lake & Powell . Een plaat die er overigens best mag zijn en bepaald sterker is dan de Works albums en het fiasco Love Beach .
Ook de aanwezigheid van geweldige liedjes als From The Beginning , Knife Edge , Bitches Crystal en Take A Pebble is een zegen . Voorbeeldig samengestelde compilatie . Ik kan niet anders zeggen .