The Black Dog - Music for Real Airports (2010)

Electronic
Label: Soma

1. M1 (5:13)
  2. Terminal EMA (5:41)
  3. DISinformation Desk (5:19)
  4. Passport Control (3:50)
  5. Wait Behind This Line (4:11)
  6. Empty Seat Calculations (3:26)
  7. Strip Light Hate (3:26)
  8. Future Delay Thinking (4:21)
  9. Lounge (0:58)
  10. Delay 9 (4:21)
  11. Sleep Deprivation 1 (4:53)
  12. Sleep Deprivation 2 (6:27)
  13. He Knows (1:43)
  14. Business Car Park 9 (5:09)
avatar van John Doe
Het eerste nummer is kalmerend. Vanuit de auto kom je in het vliegveld. Een diepe ambientdrone geeft rust. In het vliegveld is gelijk wat oproering qua (automatische) stemmen. Dan kom je aan bij 'TerminalEMA', dit vind ik echt een prachtig nummer, het meest zalige nummer van het album meteen eigenlijk, ook het meest comfortabele. Een soort goede Xerrox-track van Alva Noto. Prachtig.

Vanaf track 3 komt echter het unheimliche gevoel opzetten als men aankomt bij de 'DISinformation Desk'. Ritmische elementen verschijnen, welke ik al meer begin te waarderen. Eerst komt het mij bij The Black Dog vaak wat simpel over -een oppervlakkig oordeel- terwijl later de geplaatstheid en energie erachter meer duidelijk wordt. 'Delay 9' doet me aan een tijd wachten op het vliegveld denken terwijl je al erg moe bent en de omgeving en het geluid zeer irritant zijn geworden.

Lekker aparte tweeslag tussen ambient en ritmische muziek die The Black Dog weer heeft gemaakt. Zal denk ik te rustig zijn voor techno/idm puristen en bij momenten te veel drukke contrasten hebben voor ambient puristen. Wat dat betreft is dit niet als een Gas project van Wolfgang Voigt die beide type luisteraars in de armen weet te sluiten, maar ik heb dit soort muziek wel leren waarderen.