Bonnie Raitt - Fundamental (1998)

Rock / Blues
Label: Capitol

1. The Fundamental Things (3:44)
  2. Cure for Love (4:11)
  3. Round & Round (3:16)
  4. Spit of Love (4:44)
  5. Lover's Will (4:29)
  6. Blue for No Reason (4:12)
  7. Meet Me Half Way (4:16)
  8. I'm on Your Side (3:44)
  9. Fearless Love (4:07)
  10. I Need Love (2:41)
  11. One Belief Away (4:36)
fredpit
voor de liefhebbers van countryrock en aanverwante genres

hier is echt niet zoveel mis mee prachtige balads (lovers wil) maar ook wat betere rockers (spit of love)bij Bonnie heb je het gevoel dat ze weet en meent waar ze over zingt...dit is ook een beetje een groeiplaatje,niks moeilijk ofzo.... stiletjesaan ga je toch een beetje van Bonnie houden

Mocht je haar aantreffen in de uitverkoopbak...kopen!!

fredpit
Dit schijnt toch meer naar de blues te neigen. En deze cd schijnt volgens Allmusic haar minste te zijn...?? Ze heeft al een behoorlijke lijst albums op haar naam staan en daar zitten ook een aantal 4 en 5 sterren bij..(volgens allmusic)

Ik ga toch eens wat meer van deze dame beluisteren...

avatar van Madjack71
Bonnie Raitt, de grande dame van de blues. Draait al weer een aardig tijdje mee en speelt niet onverdienstelijk gitaar. Ken niet veel van haar, behalve haar hit Nick of time en In the mood met John Lee Hooker. Zoals een blues artieste betaamt, heeft ze zelf het nodige achter de rug en is alcohol & drugs haar niet vreemd.

Dit album kabbelt rustig voort en stoort nergens, maar echt betoveren doet het ook niet. Wel blijkt dit album toch wel een bepaalde relaxte vibe te hebben, omdat het toch met enige regelmaat in de speler beland.
Het opent fris en monter met The Fundamental Things, daarna lekker bluesy met Cure for love.
Round & Round, heeft een porch achtige sfeer, schommelstoel en een piepende hortdeur. Heerlijk.

Spit of love met dat temmende keyboard sound en ritmische drum, komt al rollend de speakers uit, met Bonnie op de slide. Beetje JJ Cale gevoel, maar dan langer.
Lover's will is een nummer van John Hiatt, (voor wie heeft deze man geen nummers geschreven, vraag ik me wel eens af) Rustige begeleiding, waardoor de intentie van de tekst, nog duidelijker naar voren komt en al bijna uitnodigt om mee te scanderen bij het refrein...lover's will. (Ja zelfs een beetje No Woman, No Cry gevoel daarbij)

Blue for no reason, gaat dan wat meer richting up-tempo en verdraaid gaat Bonnie's stem opeens klinken als Courtney Love. Een zeg maar ietwat rustig nummer van Hole, daar doet dit mij wel wat aan denken. Maar niet genoeg om het kabbelend beekje van zijn koers te doen wijzigen.
Meet me Half Way, heeft wel wat lekkere ritmes, die zo door elkaar heen vloeien, maar blijft een beetje half om half. Nog het een of het ander. Had liever gezien dat zij dan toch all the way ging.
I'm on your side, met dat reggae sausje over zich, past ook prima in dit kabbelende beekje album, maar voelt toch wat onaf. Het komt m.i niet echt over. De sfeer die deze instrumenten met zich mee kunnen brengen blijven toch wel wat op de achtergrond.

Fearless love, brengt dan eindelijk na de vorige mislukte 3luik weer wat sfeer, easy going akoustische gitaar lick en met een lekkere zweverige refrein. Samen met Lover's will mijn favoriet van dit album.
I need love, wederom een up-tempo maar met de ingehouden wijze van haar gitaarspel en het matte drumwerk, blijft het weer aan de oppervlakte en wil het maar niet echt rocken.
One belief away en zo eindigt een album, wat een paar heerlijke relaxte momenten kent en dat ook m.i de beste momenten zijn en met een paar uitstapjes naar exotische achtige sferen die niet zoveel los maken, alsook dit nummer niet kan beklijven.

Al bij al wel een voldoende, zij het wat aan de krappe kant.

beaster1256
iets minder dan de vorige maar toch nog een goed album !