James Holden - DJ-Kicks (2010)

Dance / Electronic

18. Lukas Nystrand - Never Fail [Vocal]
  19. Didier Paquette - Arwen, Namarie
  20. SS Pyramid Snake - Catacomb City
avatar van Mikser
Holden is een baas en bewijst dat maar weer eens. Prachtige mixplaat van iemand die als geen ander begrijpt hoe spanningsbogen werken. En wat een platenkeus weer. Anno nu gecombineerd met anno tijdloos. Sommige tracks zijn onmiskenbaar van dit moment en sommige (voor mij) volkomen onbekend. Samen met Damian Lazarus is Holden de meest interessante platenvoorschotelaar naar mijn mening.

Voor de liefhebbers, dit interessante gesprek met Holden op Redbullmusicacademy:
Red Bull Music Academy - Video Archive - James Holden - bit.ly

avatar van KampF
Verhoogd naar 5,0* omdat dit de meest originele mix is die ik ooit heb gehoord. James Holden is ongekend creatief in zijn muziekkeuze op dit album.

Ik denk wel eens dat de nummers individueel niet zoveel opvallen. James Holden maakt er echter een lekkere taart van. Ik bedoel, slagroom, koekkruimels en kersen zijn lekker, maar pas als je ze op elkaar legt heb je echt iets lekkers. Hoe zou je dit album anders kunnen noemen? Even denken.. Een kleurrijk klanktapijt, een kolkende watermassa. Ik vind het ook een creatieve stap voorwaarts wanneer ik At The Controls & Balance 005 in mijn hoofd neem. Nog een stukje verder dan de 'gewone' dansvloermuziek.

Je hebt DJ's die populaire hitjes mixen. Samenhang? Vaak geen. Het werkt, maar dan is de totale mix een soort lapjeskat. Je hebt DJ's die binnen 1 stijl kunnen mixen. Samenhang? Meer dan hitjes DJ's. Ook dit werkt. Consistent mixen, maar vaak blijft het bij een slap biscuitje: de vorm en alles is hetzelfde, maar niet versassend in smaak, te gewoon, te vaak geproefd. Dan heb je echt goede DJ's. James Holden is zo iemand. Holden kan zowel populaire nummers, als binnen 1 stijl, als briljant binnen meerdere stijlen mixen, en weet daarbij typisch zijn eigen watermerk neer te zetten.

Het is bijvoorbeeld geniaal hoe hij post-rock band Mogwai in de mix zet, zo subtiel opgebouwd. En bij de Luke Abbott Remix van Rauch voel je pure euforie, gaan! En constant dat ratelende, doorstomende, tikkelende geluid waarmee Holden zijn stempel drukt.

Veel beter zal het voor mij niet worden, denk ik. Dikke aanrader voor iedereen die zich ook maar enigszins in elektronische muziek interesseert.