Mary Gauthier - The Foundling (2010)

Roots
Label: Razor & Tie

1. The Foundling (3:39)
  2. Mama Here, Mam Gone (4:02)
  3. Goodbye (4:15)
  4. Sideshow (4:18)
  5. Interlude 1 (0:27)
  6. Blood Is Blood (5:17)
  7. March 11, 1962 (5:47)
  8. Walk in the Water (4:51)
  9. Interlude 2 (0:46)
  10. Sweet Words (4:18)
  11. The Orphan King (4:47)
  12. Another Day Borrowed (3:33)
  13. Coda (0:27)
avatar van potjandosie
wil niet teveel in herhalingen vallen, want vrijwel alles wat er over dit conceptalbum te melden valt is hierboven al eerder goed verwoord. sleutelwoorden: emotievol, hartverscheurend, intens, kwetsbaar.

de melancholische, zwierige opener "The Foundling" waarvan de weemoed wordt versterkt door de klanken van accordeon en viool zet meteen de toon van dit album.

de liedjes die volgen zijn merendeels folky langzaam uitgevoerde songs die op dezelfde wijze prachtig worden ingekleurd met door merg en been gaande teksten en muziek met slechts 1 mid-tempo nummer "Another Day Borrowed".

teveel hoogtepunten om hier op te noemen, maar het titelnummer, "Mama Here, Mama Gone", "Goodbye", "Walk in the Water" en "Sweet Words" vallen wat mij betreft hier zeker onder.

onder de gastmuzikanten bevinden zich o.a. Garth Hudson van het legendarische gezelschap The Band en Margo en Michael Timmins van The Cowboy Junkies.

inderdaad een prachtig album dat je als luisteraar raakt.

Album werd geproduceerd door Michael Timmins
Recorded at The Clubhouse, Toronto, Canada

All songs by Mary Gauthier, except "Sideshow" & "March 11, 1962" co-written Liz Rose, "The Orphan King" c/w Ed Romanoff, "Blood Is Blood" c/w Crit Harmon & "Another Day Borrowed" c/w Darrell Scott

Mary Gauthier: vocals, acoustic guitar
Jaro Czerwinec: accordion
Tania Elizabeth: fiddle
Danny Ellis: trombone
Josh Finlayson: bass, high string guitar, piano (track 2), acoustic guitar (track 3)
Ray Ferrugia: drums, percussion
Garth Hudson: keyboards (track 5 & 9), piano (track 4), accordion (track 5 & 9)
Jessie O'Brien: Wurlitzer & organ
Ed Romanoff: acoustic guitar, background vocals
Margo Timmins: background vocals
Michael Timmins: acoustic guitar (track 7), slide guitar (track 7 &

The record is dedicated to all adoptees, birth mothers, birth fathers and adoptive parents who still suffer. May you find peace.

onder Mary's dankzeggingen bevind zich er o.a. 1 aan haar collega singer/songwriter Diana Jones, eveneens een adoptiekind, 'I want to thank fellow adoptee Diana Jones for helping me to see my own story"