Blue Cheer - Vincebus Eruptum (1968)

Label: Philips

1. Summertime Blues (3:47)
  2. Rock Me Baby (4:22)
  3. Doctor Please (7:53)
  4. Out of Focus (3:58)
  5. Parchment Farm (5:49)
  6. Second Time Around (6:17)
avatar van HiLL
Summertime Blues wat een heeeerlijk nummer is dat zeg! Wow die gitaren, die drums! Ja deze band heeft te geleden onder het succes van Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath (iets later natuurlijk)..

Gisteravond was er een stukje te zien van deze band. Man man..ouwe lullen. Allemaal roken, zuipen, blowen en rocken!
Ha! Mooi om te zien.

avatar van Music4ever
Beetje overdreven HiLL.
Als ik dit zo luister op bol klinkt het allemaal wel erg veel van hetzelfde en ik hoor weinig tot geen speciale dingen.

avatar van pauljojo
Dat stukje gister op tv was inderdaad erg cool... Summertime Blues klonk lekker. Ik kende alleen de the Who versie. Wie heeft dit nummer ook alweer geschreven? In t filmpje was t een John nogwat? Iemand?

avatar van El Ninjo
Volgens mij is de oorspronkelijke versie van Eddie Cochran.

avatar van pauljojo
Ow ja... Dat was het!

avatar van gemaster
Aan de ene kant was het wel aandoenlijk om die oude mannen daar te zien in die garage. Ze speelden nog steeds hetzelfde nummer,hadden allemaal nog steeds dezelfde kapsels en waren sinds 1968 niet meer naar de tandarts geweest. Aan de andere kant was het ook enorm triest om te zien dat sommige mensen blijven hangen in hun gloriedagen.

avatar van Oldfart
Stond er eindelijk een echt heftige song op 1 in de nederlandse top zoveel; komt die fu#^$ng Heintje met Mama een week later "Summertime Blues" van Blue Cheer van die eerste plaats verdrijven.
Vanaf toen besloten me niet meer bezig te houden met hitlijsten enzo.

Maar misschien dat de jonkies hier op MuMe zich nu een beetje kunnen voorstellen hoe heavy Blue Cheer voor die tijd was. De term Heavy metal o.i.d. bestond nog niet: ook dit heette Underground.
om zo heel af en toe te draaien is dit nog best aan te horen; en klinkt nog steeds lekker heftig.

Toch een 4, vanwege het belang van deze plaat voor de geschiedenis van de rockmuziek.

lambf
Wow, wat is deze plaat oud . Daarom klinken de drums zo rommelig, de gitaren zo schel en klinkt de zang zo oudbolig. En dit was vroeger zowat het hardste wat er bestond ? , gelukkig heb ik die tijd niet megemaakt .

Verder klinkt het ook nergens spannend, sterker nog ik vind het een beetje saai. maar toch geef ik het een 3*, omdat het toch wel heel anders klinkt dan ik normaal luister en omdat het juist doordat het niet zo geweldig klinkt toch sfeer heeft.

avatar van c-moon
... het tis dankzij een band als BLUE CHEER én IRON BUTTERFLY en later dat er überhaupt sprake kon zijn van HEAVY METAL )

Schitterende muziek is dit van de grondleggers van, ook al zullen ze dat zelf wellicht zo niet aanzien.....

O ja.. En die versie van Cochran's Summertime Blues.. subliem gewoon

c-moon schreef:

Maar daarom hoef ik het nog niet goed te vinden, want bands als Iron Maiden (eigenlijk niet iron maiden, maar ik bedoel gewoon de eerste metalbands) enzo waren dan wel de eersten die echt metal speelden, maar daarom vind ik hun nog niet goed

avatar van c-moon
lambf schreef:

Ik heb toch ook niet gezegd dat je wat dan ook hoeft goed te vinden? Wat is het probleem?

Trouwens Iron Maiden: dat was NWOBHM: new wave of brittish heavy metal, wat mij betreft speelde BLACK SABBATH als eerste "echte metal", en Led Zeppelin & Deep Purple HARD ROCK.. maar ook daar valt over te discussieren

avatar van HiLL
Music4ever schreef:
Beetje overdreven HiLL.

Klein beetje late reactie. Komt hij weer met zijn 30 sec. Bol.com

lambf

Nee hoor, want van al die oude bands heb ik toch niet zo veel verstand. En trouwens, wat maakt het uit wie er eerder waren en wat nou precies Hard Rock of Heavy Metal is (Ik luister veel liever naar iets hardere muziek), als het maar goed klinkt

avatar van Toon1
lambf schreef:

Waarom luister je dan naar veertig jaar oude muziek. Ga dan maar beter de nieuwe releases uitpluizen, dan heb je meer kans wat je niet oud vindt . Benieuwd of je over veertig jaar ook zo over deze tijd praat zoals je over vroeger praat.

Toon1 schreef:

Oldfart schreef:

Maar nu dus een opdracht voor lambf.
lambf, je behoort tot de generatie vol sturm und drang, niet alleen vanwege je leeftijd, maar ook gezien je muzikale voorkeur.
Ga jij je nou eens buigen over een plaat die hetzelfde effect had toen ik zo oud was als jij, verdiep je eens in :

Blue Cheer - Vincebus Eruptum

en dan kunnen we eens zien of ook deze generatiekloof wellicht gedicht kan worden. Of niet natuurlijk,,,, ben benieuwd.

Daarom luister ik hiernaar

Zo goed dit

was deze band trouwens niet eerder dan Deep Purple enz.?

Dat is wel belangerijk lijkt me

avatar van Paalhaas
Jorisch schreef:
was deze band trouwens niet eerder dan Deep Purple enz.?

Klopt
Dat is wel belangerijk lijkt me

Klopt. Toch was Led Zep de band die beter was (niet origineler).

Fuser
Zij die de paden creëerden voor wat nu heet metalen.
Puike plaat en oh zo belangrijk als je je een beetje verdiept heb in de muziekgeschiedenis, hoe ken je nou van een genre houden als je nog geeneens weet waar de roots leggen?.
Verplichte kost voor iedereen die van metalen in alle vormen houdt.
Dit hoort standaard in mijn rijtje van iconen. Dus graag niet meer van die achterlijke reacties als soft en niet hard dus graag meer lof voor deze gasten want ze mogen toch wel als eerste vaandeldragers genoemd worden.

En oh jah ik ga ze nog zien ook op Roadburn. 5*

avatar van rudiger
summertime blues , no 1 gestaan in de top 40 , klasse nummer

avatar van LeRoi
Summertime ken ik de rest niet. Geef dus geen waardering al vind ik dat nummer staan als een huis. Ooit, lang lang geleden Blue Cheer wel beluisterd maar kon me toch niet zo bekoren dan de MC5 en zeker niet als The Stooges en, zeg eerlijk, heeft de tijd ook wel een beetje uitgewezen.....
Maar, Blue Cheer, met Summertime Blues op mijn trommelvlies, is 1 van de foundingfathers van wat later Heavy Metal kan worden genoemd. Niet mijn ding (wel punkrock) maar a la....

EVANSHEWSON
Fuser schreef:
Zij die de paden creëerden voor wat nu heet metalen.
Verplichte kost voor iedereen die van metalen in alle vormen houdt.

En oh jah ik ga ze nog zien ook op Roadburn. 5*

Het zijn zij die het meeste wind maken die dwalen...

Voortreffelijke plaat, grand cru classé!

****1/2

avatar van Oldfart
Deze is ook zeer de moeite waard:

daarna werd het eerst anders ( New Improved), en snel minder ( de rest).

MetalDex
Ik kan me wel iets indenken bij het effect dat deze plaat gehad moet hebben. Ik kende al een aantal (blues)covers van Parchment (Parchman) Farm, maar deze Blue Cheer-versie is in het begin toch even slikken
Verder doet Rock Me Baby me veel denken aan You Shook Me van Led Zep. Fijn plaatje verder, een soort Cream verwikkeld in schuurpapier, heerlijke rauwe gitaren en zang .

Geniale plaat. Ruig, smerig en gewoon een essentieel voorbeeld van harde rock 'n roll! Natuurlijk staat het buiten kijf dat dit één van de bands was die de weg plaveide voor een harder muziekgenre, maar of ze nu eerder als Black Sabbath of Led Zeppelin waren (wat overigens wel het geval is) maakt dus niet uit.

Goeie plaat. Alleen jammer van de nogal wanstaltige productie.
Ik kan daar toch niet te lang naar luisteren.

Deze wil ik al zo lang hebben, maar ik zie hem gewoon nergens. Gewoon te schandalig voor woorden. Tja bestellen op Internet, heb ik een hekel aan..

avatar van trebremmit
Heerlijke psychedelische blues rock. Ik hoor hier wel een beetje Led Zeppelin in.

Father McKenzie
trebremmit schreef:

Behoorlijk hard, jawel! Maar erg sfeervol, ik moet die vinylversie dringend eens door een cd'tje vervangen!

Patrick, misschien heb ik dan een goede tip voor je: BLUE CHEER VINCEBUS ERUPTUM / OUTSIDEI CD 823566009429 15 oktober 06 bij NLStore.nl verkrijgbaar, geen verzendkosten.

Dat scheelt maar 2 euro met de gewone versie, en je hebt Blue Cheer's tweede album er dan bij.

Father McKenzie
Reuzegoed idee, Stijn, bedankt voor de tip, we zijn er om elkaar te helpen, nietwaar...?