The Sight Below - It All Falls Apart (2010)

Electronic
Label: Ghostly International

1. Shimmer (6:14)
  2. Fervent (5:09)
  3. Through the Gaps in the Land (9:22)
  4. Burn Me Out from the Inside (6:07)
  5. It All Falls Apart (4:37)
  6. New Dawn Fades (5:18)

met Tiny Vipers

7. Stagger (13:14)
  8. Splénétique * (5:02)
avatar van John Doe
Voor wie ambient goed kan proeven best een aanrader. Electronica is dit trouwens niet volledig, want de muziek van The Sight Below wordt voor een groot deel via gitaren met reverb daarop gemaakt.
Vanaf het derde nummer valt er een diepe, doffe vierkwartsmaat in. Een heel mooi nummer en de langere tijdsduur is zeker gepast. Het vierde nummer laat de beat vervolgen en doet mij sterk denken aan de muziek van Gas (Wolfgang Voigt) ook al ligt het tempo wat hoger. Een uitermate fijn nummer. Deze reis wordt goed voortgezet met het beatloze titelnummer. Ik zie dit nummer op dit moment als een ademend tropisch bos waar het licht in binnen komt schijnen. Het kortste nummer, maar heel mooi.

'New Dawn Fades' is een cover van een nummer van het eerste album van Joy Division. Net als de rest van het album is het sfeervol en verzorgd uitgevoerd. Een treurige, dramatische, mistige track. 'Stagger' gaat mooi vanuit deze emotie verder. Er klinken krakelige geluiden en synths als bewegende lucht, erg kalmerend. Ook de schuivelende percussie die later z'n intrede doet mag er wezen.
Overigens is er nog een extra track van 5 minuten na de reguliere afsluiter. Deze track is bedoelt voor de mensen die het album hebben gekocht. Zeker een beloning te noemen.

Oud drummer Simon Scott van Slowdive heeft meegeholpen aan het album (nummer 1, 3 en 5), hoewel hij hier mee heeft gewerkt aan het ambient drone werk wat hij met in z'n solo releases volgens veel reacties goed beheerst (zelf nog niet gehoord). Leuk is ook de gastbijdrage van folkzangeres/singer songwriter Tiny Vipers op 'New Dawn Fades' die net als de producer van The Sight Below uit Seatlle komt. De erkenning voor de degelijke artisticiteit van The Sight Below begint te komen, nu hier dan nog...