Craig Armstrong - Ray (2004)

Score
Label: Rhino

1. Ray's Theme (3:39)
  2. Della's Theme (4:45)
  3. Ray Learns to Listen (3:03)
  4. Dreams of Ray (3:03)
  5. Remember Your Promise (0:57)
  6. Water in the Hallway (0:51)
  7. Ray's Theme / Piano (2:22)
  8. George Drowns (1:06)
  9. First Hit (0:47)
  10. Ray and Della (1:26)
  11. Ray Sings to Della (1:06)
  12. Dreams of Ray II (3:49)
  13. Ray Leaves Della Behind (1:08)
  14. Heroin in Bed (0:46)
  15. Della Kisses Her Baby (1:54)
  16. Places You Don't Wanna Go (0:47)
  17. Ray Leaves Mother (1:43)
  18. Arrested (1:09)
  19. Alone in the Dark (0:59)
  20. Dreams of Ray III (4:54)
  21. Marge's Death (1:23)
  22. Rehab (2:20)
  23. Redemption (1:40)
  24. Ray's Hymn (1:46)
  25. Ray's Hymn Quintet (1:26)
  26. End Credits (2:02)
neo
Armstrong's werk klinkt erg in de stijl van Ray Charles muziek, maar kopieert hem nooit. Neem Ray's gospel inbreng in zijn muziek, Armstrong neemt zo'n koor ook terhande, maar geintegreerd met orchestrale, vooral viool elementen en een normaal koor met hier en daar elektronica. Wat de componist uiteindelijk uithaalt is zowel trouwen blijven aan zijn eigen stijl als aan een die het leven van Charles kan vertellen. De melancholische sfeer van vele van zijn werk, van The Bone Collector t/m aan The Quiet American en zijn solo werken, is de piano vaak het hoofdinstrument. Zijn gevoel voor drama is zo sterk, zijn instrumentatie zo goed in evenwicht...
Thematisch ook erg in trand van een belangrijk Moulin Rouge thema, waar regisseur Hackford niet geheel ontoevallig ooit als een blok voor was gevallen. Nu wil ik wel eens een misser van de componist!