Amatorski - Same Stars We Shared (2010)

Belgiƫ
Uitgebracht in eigen beheer

1. Come Home (2:51)

met Bram Vanparys

2. Same Stars We Shared (4:29)
  3. The King (2:13)
  4. My Favourite Work of Art (3:28)
avatar van AOVV
Na meerdere luisterbeurten blijft dit toch een zeer sfeervol debuut van Amatorski, ik zie het als een voorproefje van hun kunnen.

'Come Home', in ware oldies-stijl, inderdaad, maar de details maken er een hedendaags liedje van. Neem daar nog de prachtige tekst bij, en je hebt toch een sterk nummer.

'Same Stars We Share' is het tweede nummer, en begint met dat waterige, dromerige pianogeluid, beetje jazzy ook. Mooie stem heeft die zangeres, ze legt er veel gevoel in, vind ik persoonlijk.

'The King' is dan weer een erg mooi, lief nummer, doet me een beetje denken aan de onschuld van First Aid Kit (twee Zweedse zusjes die eerder dit jaar al hun meer dan uitstekende langspeeldebuut afleverden). Tekstueel ook weer meer dan een voldoende, leuk ook dat deze mensen iets afweten van indianenverhalen blijkbaar, daarin is de raaf ook altijd de verrader.

Afsluiter is 'My Favourite Work Of Art'. Dit nummer is, net als de eerste 2, iets voller dan 'The King' (melancholische strijkers!). Dit kan bij sommigen toch wel een gevoelige snaar raken.

Dat ze niet zo maar een nieuw popbandje zijn, bewijzen ze toch op deze EP. Zo overtuigen ze mij in amper 13 minuten van hun veelzijdigheid, en doen me reikhalzend uitkijken naar hun debuut (van lange adem dan).

3,5 sterren, welverdiend

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Come Home: Dit nummer klinkt erg oud, als een diva uit de jaren 50 die met Humprey Boghart in een film speelt. Ook wordt hier een geweldige sfeer neergezet.

The King: O zo breekbaar, en o zo lief, met de koptelefoon op en dan hard draaien. Magnifiek.
Met minmale begeleiding zo'n nummer neerzetten. Hulde.

My Favorite Work of Art: Mooi begin met de strijkers, de sfeer is hier weer een stap terug in de tijd. Iets minder dan de 2 voorgangers maar nog steeds erg mooi.

Same Stars We Shared: Erg traag begin van een nummer dat langzaam voortborduurt als een groeibriljant. Het sprookje is terug en beleeft hier al zijn einde, jammer dat ze op hun album TBC meer electronica gebruikte, daarmee is de puurheid van deze E.P. net iets beter.

avatar van pim556
Nadat TBC mij uitermate goed beviel, besloot ik om dit EP'tje ook eens te checken. Het valt op dat er op TBC wat meer electronic te horen is. Daarnaast is dit werk wat kleiner gehouden dan TBC (muzikaal bedoel ik, maar ook in tijdsduur natuurlijk).
Deze EP bevalt me net even iets beter dan TBC. Op TBC zijn er toch een paar inkakmomenten, en bovendien heb ik altijd sterk het gevoel dat de "herrie" en stilte (wel een mooi contrast als je het zo bekijkt) alleen maar daar zijn om te vullen en zo een "debuutalbum" uit te brengen.
Allebei zijn ze fantastisch, maar deze is toch iets constanter in niveau.

avatar van Film Pegasus
Ideale kennismaker met Amatorski. Daar is de EP volgens mij ook om te doen. Come Home kennen we nu al wel, en dankzij de andere nummers hoop ik een beeld te krijgen van de groep. Goed dat ze gebleven zijn bij 4 nummers ipv een volledige album met vooral vullers uit te brengen. De groep heeft dan wel al een eigen sound, het moet nog groeien om echt volwassen te worden. Maar alles heeft z'n tijd nodig, en dit is de juiste plaat op het juiste moment.