Frank Zappa - Civilization Phaze III (1994)

Avant-Garde / Rock
Label: Barking Pumpkin

1. "This Is Phaze III" (0:48)
  2. Put a Motor in Yourself (5:14)
  3. Umm" (0:50)
  4. They Made Me Eat It (1:48)
  5. Reagan at Bitburg (5:39)
  6. "A Very Nice Body" (1:00)
  7. Navanax (1:40)
  8. "How the Pigs' Music Workds (1:49)
  9. Xmas Values (5:31)
  10. "Dark Water!" (0:23)
  11. Amnerika (3:04)
  12. "Have You Heard Their Band?" (0:38)
  13. Religious Superstition (0:43)
  14. "Saliva Can Only Take So Much" (0:28)
  15. Buffalo Voice (5:12)
  16. "Someplace Else Right Now" (0:33)
  17. Get a Life (2:21)
  18. "A Kayak (On Snow)" (0:29)
  19. N-Lite (18:00)
  20. "I Wish Motorhead Would Come Back" (0:14)
  21. Secular Humanism (2:41)
  22. "Attack! Attack! Attack!" (1:25)
  23. I Was in a Drum (3:38)
  24. "A Different Octave" (0:58)
  25. "This Ain't CNN" (3:21)
  26. "The Pigs' Music" (1:17)
  27. A Pig with Wings (2:52)
  28. "This Is All Wrong" (1:43)
  29. Hot & Putrid (0:29)
  30. "Flowing Inside Out" (0:46)
  31. "I Had a Dream About That" (0:28)
  32. Gross Man (2:54)
  33. "A Tunnel into Muck" (0:21)
  34. Why Not? (2:19)
  35. "Put a Little Motor in 'Em" (0:51)
  36. "You're Just Insultin' Me, Aren't You!" (2:13)
  37. "Cold Light Generation" (0:44)
  38. Dio Fa (8:19)
  39. "That Would Be the End of That" (0:36)
  40. Beat the Reaper (15:23)
  41. Waffenspiel (4:05)
Joy
zon keer per jaar geniet ik van deze schijf, niet bepaald toegankenlijk, wel rustgevend en in sommige gevallen kippevel, juist, amnerika

avatar van Reinbo
Ben hier Zappa een beetje kwijt geraakt, 't is erg uitzonderlijk en soms mooi, maar niet mijn ding. Dit werkje doet wel de vraag reizen: 'Wat had Zappa allemaal wel niet kunnen maken met de computers van nu?'

Joy
ik denk dat deze plaat al behoorlijk aantoont wat zappa had kunnen aanrichten:)

avatar van platedraaier
Nooit begrepen dit werkje.

avatar van Nightrider
Maar dit is uitgebracht na Zappa's dood, nietwaar?

EVANSHEWSON
platedraaier schreef:
Nooit begrepen dit werkje.

Ik ben blij dat je er ook zo over denkt.

Ik heb zo'n 20-tal Zappa platen die ik hier binnenkort zal bespreken na ze eerst grondig te herbeluisteren.

mag me dus een behoorlijke fan noemen.

Maar dit Civilization heb ik ooit eens gekocht,

nooit geheel kunnen uitzitten, want dit benadert toch de

gehele KAKAFONIE en dat is niet aan mij besteed.

Een quotatie maken is dus zinloos, het is niet my peace of cake, dat is alles.

I'm a Dancin' Fool ! (the beat goes on, and I'm so wrong)

Yelza yelza yelza...

Joy
niet geheel mee eens, cd 1 wellicht, maar vooral cd 2 vind ik tov de eerste cd een robuust werkje dat veel beter in elkaar steekt en van begin tot end kan uitzitten

amnerika is een van zappa's allermooiste composities

Toch maar eens besteld, nu het hier en daar nog in oorspronkelijke uitgave te krijgen is. Aangezien ik Zappa's synclavierwerk kan waarderen, moet dit wel een aangename aanvulling zijn .

Antonio
Dit was Frank's meest persoonlijke plaat en de laatste die hij tijdens zijn leven zou voltooien (en dat moet hij geweten hebben...), samen met The Yellow Shark.

Feitelijk gezien begonnen de opnames van dit album al in 1967, tijdens de opnames van Lumpy Gravy (de stemmen in de piano...) en pas een kwart eeuw later was de circel rond voor FZ.

Een ogenschijnlijk nogal wat klinisch klinkend album, grotendeels gemaakt door FZ met de synclavier.
Dit instrument (meer een computer) stelde FZ in staat om de meest complexe melodien te componeren en deze 100 procent foutloos te laten spelen, iets wat geen enkel orkest ooit zou lukken.

Doordat het met Synclavier is gemaakt (maar ook met medewerking van het Ensemble Modern), klinkt het nogal klinisch en steriel.
Maar als je daar doorheen luistert hoor je misschien wel de meest originele, complexe en avontuurlijke plaat die FZ ooit heeft gemaakt met enkele van zijn mooiste composities.

Geen plaat voor de beginneling, want deze heeft enkele jaren nodig om zijn schoonheid prijs te geven !

Vandaag binnen gekregen. N-Lite, impressive!

Joy
ik hoop in de toekomst nog op ene release van pakkumbeet 15 minuten van Amnerika

misschien wel zijn mooiste stuk muziek uit zijn carriere

amnerika goes home is de live versie en zo mogelijk nog schoner

Joy schreef:

amnerika goes home is de live versie en zo mogelijk nog schoner

Bedankt voor deze post, zal meteen even EIHN opzetten om deze compositie weer eens OORaal te bewonderen.

Daarvoor dien ik wel Beethoven's 9e Symfonie af te zetten, maar ik denk dat Beethoven hier zelf wel vrede mee zou hebben

Ik vind deze plaat echt fascinerend en goed. Het duurt nog wel even voordat ik het volledig in m'n systeem heb zitten. Maar sommige composities horen nu al geweldig, en het is zo'n plaat waarschijnlijk vele maanden of jaren weer nieuwe verassingen geeft.

Uiteraard geen plaat voor Zappa nieuwkomers, dit is waarschijnlijk een van z'n moeilijkste schijfjes. Waardering van de LSO en EM alsmede Jazz From Hell zijn wel vereisten.

Antonio
Heb dit magnum opus van Meneer Snorremans maar weer eens uit de omvangrijke collectie getrokken en weer sla ik bij sommige stukken bijna achterover van verbazing...

Met name Reagan at Bitburg, Amnerika, N-Lite, Dio Fa, Beat The Reaper en Waffenspiel zijn zeer indrukwekkend

Zelfs in Zappa's toch al volstrekt unieke en exceptioneel groot oeuvre, neemt dit album een compleert unieke plaats in.

(Alhoewel het volgens ex-MuMe gebruiker Erwku erg veel weg heeft van muziek van de Franse componist Olivier Messiaen).

Nauwelijks te bevatten dat deze (muzikaal zo goed als ongeschoolde) man enkele jaren hiervoor nog de wereld platspeelde met een bigband, en passant televisie-dominees, republikeinen, presidentskandidaten en andere heilige huisjes verpletterend...

Wat een held !

avatar van Kill_illuminati
Dit is echt een rare plaat. Het klinkt alsof je naar een jaren 80 pulp film zit te kijken. Met tussen de muziekstukken een aantal conversaties. Darnaast klinkt het ook erg futuristisch. Om eerlijk te wezen kom ik er moeilijk doorheen.

Kill_illuminati schreef:
Dit is echt een rare plaat.
Om eerlijk te wezen kom ik er moeilijk doorheen.

Over 5 jaar luister je naar niets anders meer, aangezien dit album nog meer tijd vraagt dan dat andere Zappa platen dat al doen

Voor wat het waard is, dit zegt Allmusic over dit magnum opus en ook op Wikipedia staat wat achtergrond-info om dit album (hopelijk) wat beter te begrijpen...

Veel succes

Een briljante en unieke plaat. De eerste 5 keer niet echt doorheen te komen. Daarna groeit hij enkel. In 1993 zijn tijd ver vooruit en eigenlijk nog steeds wel. Zijn eerdere orchestrale stukken met Boulez en LSO waren zeker heel aardig maar dit is even een ander level.

vieren schreef:

Kijk, een nieuwe Zappa liefhebber op MuMe !
Daar kunnen we er niet genoeg van hebben mijn inziens...

Wees welkom en ik ga er voor het gemak maar van uit dat je (althans als je dit magnum opus van Zappa kent) ook bekent bent met andere modern klassieke werken van De Snor, zoals The Yellow Shark en EIHN.

avatar van fijnemens
Ah dit album is zo geweldig. Elke keer als ik er naar luister moet alles wijken. Helemaal absorberen deze plaat. Toen ik em kocht in 1995 was t even wennen, maar door de jaren heen een absolute Zappa favoriet geworden! De sfeer, de muziek aaargh gewoon super!

Dat zijn reacties waar de mens vrolijk van wordt

Ik zet hem ene paar keer per jaar op en steeds denk ik, dat doe ik veel te weinig

absoluut een 5

avatar van freakey
tis een fijne mens....

avatar van Ernie Ball
Op het juiste moment opgezet is dit een heerlijk vervreemdend werkstuk. Luister dit niet als achtergrond, maar laat je erdoor pakken en meevoeren naar een vreemde wereld, waar dit de soundtrack van is. Ik vind hem alleen te electronisch, vandaar een wat lage waardering (3*). Een mix hiervan met Shut Up and Play Your Guitar zou een absolute 5 sterren waardering mijnerzijds opleveren.

woordenaar
Niet te verkrijgen dit album. Niet op cd, niet als legale download en zelfs niet te streamen via Spotify of dergelijks...

avatar van freakey
woordenaar schreef:

Ik zie het ook ja, ik dacht dat ie wel te scoren was op Ebay, maar zelfs daar istie boven de € 50,00....

avatar van Kill_illuminati
Ik ben hem ooit toevallig voor een prikkie tegenkomen en dus meteen meegenomen. Het exemplaar ziet er wel flink gehavend uit, behalve gelukkig de schijven. Ik had des tijds geen idee wat voor album dit zou zijn. Kende ook geen enkel informatie hiervan. Bij de eerste luisterbeurt deed het mij meteen denken aan een 80's B-film. En ook zelfs Terminator. Maar dat terzijde, dat zijn mijn associaties.

freakey schreef:
Bij Barfko Swill overigens wel....

En bij G and S Music van Engelse vriend Dave is CPIII ook nog te koop voor £28.15.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
“We don't even understand our own music.”

Album 63! Het is het eerste posthuum verschenen album van Frank Zappa maar vanwaar komt die titel “Civilization Phaze III”? Hiervoor laat ik voor de eerste maal in mijn wondere reis de Zappaiaanse term “conceptual continuity” vallen. Volgens onze vriend Wikipedia - Civilization Phaze III - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org - gingen de albums” We’re Only in It for the Money” en “Lumpy Gravy” dit album voor in het concept. De rest leest u zelf wel verder. Cd 1 bevat 19 nummers, cd 2 de volgende 22 nummers.

Over de gesproken stukken ga ik niet te veel zeggen, je volgt ze met de teksten erbij en hoopt er plezier aan te beleven. De ene toehoorder zal dit kunnen, de andere zal dit niet kunnen. Reken mij maar bij de laatste categorie. Er staat ook muziek op, gelukkig maar. Voorbeeld 1 is “Put a Motor in Yourself”, hoor ik daar de synclavier? Op andere nummers zoals “They Made Me Eat It” doet het Ensemble Modern opnieuw mee. Reagan in Bitburg is de volgende, een heel complex muziekstuk, meer kan ik er niet van zeggen, zo volgen er nog: Xmas Values, Amnerika, Buffalo Voice, Get A Life en (geloof het maar) 18 minuten N-Lite. Aan cd 1 vind ik bitter weinig.

Cd 2 staat me ook niet aan. De muziek bevindt zich op de stukken Secular Humanism, I Was in a Drum, A Pig With Wings, Gross Man, Why Not. Dio Fa bevat – ik citeer uit mijn voornaamste bron FZ discography - globalia.net – “throat-singing” van ene Kaigal-ool Khovalyg, ik vind het nog zelfs redelijk beluisterbaar. Ook cd 2 heeft zijn ellenlang stuk, een dik kwartier Beat the Reaper, zelfs hij zou hierbij in slaap sukkelen. Waffenspeil maak een einde aan mijn lijden.

Avontuurlijk misschien, complex en bijwijlen matig interessant maar heel zeker ontoegankelijk, het is echter niet aan mij besteed, ik heb me zelfs verveeld. Vliegt zeker niet op mijn wenslijst want ik vind het even bizar als de twee voornoemde albums.

Amsterdamman
Net aan begonnen en daarom kan ik nog niks zeggen over de muziek behalve oppervlakkig en dat is dat het echt wonderschoon, interessante contrapunten bevat en mooie composities zijn die wellicht het hoogtepunt van Zappa is. Ik ben me net aan het verdiepen in Zappa dus waarschijnlijk is mijn mening zoals bij iedereen, een momentopnamen dat over een jaar misschien wel anders is. Het enige punt van kritiek is dat de elektronische instrumenten toch echt gedateerd klinken. Die verschrikkelijke drums en synthesizers maken het luisterplezier zeer moeilijk. Maar dat is echt een persoonlijke mening over de instrumenten en vooral niet over de muziek.

avatar van Stalin
Ik ben in het bezit van een originele Amerikaanse vinyl-versie van de Sampler van YCDTOSA uit 1988.

Daarin zit een order formulier met alles wat Zappa toen via mailorder verkocht.
Zat er toevallig net naar te kijken en 1 van de releases die daarin staat aangekondigd, dus in 1988, is Lumpy Gravy Phase III.

Volgens mij kan dat maar 1 album zijn en dat is wat wij nu kennen als Civilization Phaze III.
Gedeeltes van dit album zijn opgenomen in 1967, 1991 en 1992.

Vraag me dus wel af waarom De Snor dit album dan al in 1988 zou aankondigen en in hoeverre het toen al af was.

Of zou er nog ergens een compleet andere versie van Civilization/Lumpy Gravy Phase III in de kluizen liggen ?