menu

Blitzen Trapper - Destroyer of the Void (2010)

mijn stem
3,78 (126)
126 stemmen

Verenigde Staten
Folk / Rock
Label: Sub Pop

 1. Destroyer of the Void (6:17)
 2. Laughing Lover (3:09)
 3. Below the Hurricane (5:26)
 4. The Man Who Would Speak True (3:07)
 5. Love and Hate (3:23)
 6. Heaven and Earth (3:44)
 7. Dragon's Song (3:02)
 8. The Tree (3:35)

  met Alela Diane

 9. Evening Star (3:42)
 10. Lover Leave Me Drowning (3:26)
 11. The Tailor (3:20)
 12. Sadie (3:41)
totale tijdsduur: 45:52
zoeken in:
avatar van wexxel99
4,0
Blitzen trapper durft stappen te nemen. Dit is een band die van de gebaande paden durft te stappen en de luisteraar graag kietelt.
Het begint al bij de opener; een soort sci-fi progrock achtige luistertrip...geweldig!
Track4 heeft weer het geweldige hoge nivo van black river killer van hun vorige album 'Furr'.
Track 7 steekt the Band naar de kroon. Dit heeft nummer een onweerstaanbare groove en doet mij erg denken aan Wilco ten tijde van summerteeth.
Nu ik er meer over nadenk, eigenlijk is dit een album, dat de beste nummers van Wilco in de blender heeft gegooid er een CSNY-sausje aan toevoegt, vervolgens garneert met wat Beatles koortjes en zo een prachtig (zomer)popalbum creeert.
Wauw, heerlijke plaat, 5 sterren!!!


avatar van fmverbek
4,0
Voor mij een aangename kennismaking. Ik hoor erg veel David Bowie, en dat is natuurlijk een compliment ... wijdse , melodieuze zanglijnen (in sommige nummers durf ik de vergelijking met de stem van de wijlen Queen frontman net niet maken) wisselen af met ingetogener songs die nostalgisch lonken naar echtheid en oprechtheid.

avatar van Lepel
4,5
Vanmorgen op weg naar werk geluisterd. Aandacht er wellicht niet helemaal erbij, dus geheel zeker weet ik het nog niet. Maar het is goed mogelijk dat ze hier een meesterwerk afleveren. En dat na twee albums die al niet te versmaden waren.
Eerste nummer kwam zojuist voorbij. Hoor ik daar The Beatles?

avatar van klaezman
4,5
wexxel99 schreef:
Blitzen Trapper is een band die van de gebaande paden durft te stappen en de luisteraar graag kietelt.


Ik zou willen opteren voor de frase gebaarde paden. Hoor 'm nu voor het eerst in de Luisterpaal, maar weet nu al dat er vandaag nog - vóór het stemmen - een platenzaak bezocht gaat worden. Beoordeling volgt nog, maar vermoed dat-ie niet veel zal verschillen van 4,5.

avatar van Booyo
3,5
Lepel schreef:

Eerste nummer kwam zojuist voorbij. Hoor ik daar The Beatles?


Passeert zo net ook mijn gehoorstelsel, en inderdaad: Hoor ik daar the Beatles? Ben benieuwd naar de volgende elf nummers.. Want dit klonk verdomd goed!

avatar van Ducoz
4,5
Ik zit zo even de nummer te beluisteren op de luister paal, en wat zijn ze goed! Ik gok dat dit het beste van Blitzen Trapper is tot nu toe

avatar van Jottem
Misschien schop ik nu heel wat mensen hier op MM tegen hun schenen.
Hoe enthousiast ik ook was toen ik vernam dat Blitzen Trapper weer een nieuw album had, hoe enthousiast ik bleef na het lezen van recensies....hoe jammer ik het nu vind dat deze plaat mij niet kan bekoren.
Het is geen lelijke muziek, absoluut niet....maar het pakt me niet zoals Furr dat wel deed.
Oprecht jammer.

avatar van itchy
3,0
Hier hetzelfde. Ik vind Wild Mountain Nation en Furr stukken spannender, door het rafelige en rommelige aspect. Hier zijn de liedjes wel erg netjes.

avatar van Lepel
4,5
Het rafelige en rommelige aspect hebben ze inderdaad achterwege gelaten. Dat aspect wist ik ook zeer te waarderen in de twee voorgaande albums. Maar het hindert me allerminst dat dit album een 'schoner' geluid weerklinkt. Dat eerste nummer, waar ik in beginsel The Beatles hoorde, heeft een nog hoger Queengehalte. Wel even wennen, maar niet onaangenaam. Associatie met Tom Petty heb ik ook menigmaal ervaren bij het luisteren naar dit album.
Destroyer of the void grossiert in pareltjes. Met uitschieter het prachtig opgebouwde 'Below the hurricane': dat nummer doet niet onder voor het fantastiche 'black river killer' van 'Furr'.

avatar van AOVV
3,5
De grootste bron van inspiratie zullen The Beatles wezen, denk ik. Als ik me niet vergis, hebben The Beatles een nummer dat 'Sexy Sadie' heet..

't is wel erg mooi natuurlijk

avatar van BenZet
4,5
Wat een lekker album. Het voelt altijd goed om weer een nieuwe band/ artiest te ontdekken die zeer goed bevalt!

avatar van ChrisX
AOVV schreef:
De grootste bron van inspiratie zullen The Beatles wezen, denk ik.


Maar dan denk ik wel indirect want ik hoor een behoorlijke dosis Klaatu in de eerste 2 nummers. En ja, dat is een obscure referentie maar ze ook weer niet super onbekend. Ze werden rond hun debuut met name gehypet omdat men toen dacht dat achter deze 'anonieme' 70s band de leden van The Beatles schuil gingen, wat weer kwam doordat Klaatu's albums in de VS verschenen op het Capitol label. Tja, ze waren het dus niet maar gewoon hard werkende muzikanten uit Canada onder productionele leiding van Terry Brown (o.a. producer van Rush).

JdW
Voorlopig 3,5*. Op het eerste gehoor minder aanstekelijk dan de voorganger.

avatar van Snoeperd
3,5
Het album vind ik goed, na ongeveer 1,5 keer luisteren, vooral het eerste nummer vind ik echt prachtig

avatar van sq
sq
Prettig album. Ik was ooit toevallig tegen Furr aangelopen, die ik door Amazon als aanbevolen kreeg ´voor mensen die dit album ook kochten´ (en dat was toen de laatste Band of Horses, geloof ik). Het is een van de weinige CD´s die ik zo heb leren kenen en op basis van die kleine stukjes op de Amazonsite ook meteen gekocht heb.

Dit album - het is al gezegd - is een stuk ´netter´, en bevat veel meer (ook oudere) pop invloeden dan het wat ruwere, roots-achtigere Furr. Vaak wordt dat gezien als gemakkelijk, twijfelachtig en aanvankelijk was ook ik wat teleurgesteld. Na tweede beluistering blijken er dan toch wel weer mooie composities op te staan, en ben ik wat enhousiaster geworden over deze ´progrock-country´. Het derde nummer lijkt zelfs een beetje op Pink Floyd; uitermate verrassend hoe ongeforceerd dat dan toch klinkt. Bij Sadie moet ik toch aannemen dat het niet toevallig op de Beatles lijkt, maar ook dat is speels gedaan, het irriteert me niet.
Laughing Lover is het nummer dat meteen werkt, en wat ik wel heel leuk vond is dat die zangeres in The Tree waarvan ik de naam wilde opzoeken om te onthouden de bij mij toch zeer favoriete Alela Diane blijkt te zijn .

Al met al een rijke en bovenal warme popplaat, met als enige minpuntje misschien de teksten, die toch wel vrij ´modieus in orde´ en dus nietszeggend zijn. Genoeg blijft over om met dit album een blijvertje te gaan worden, dit toch nog behoorlijk onbekende Blitzen Trapper.

JdW
Duidelijk minder dan de voorganger. Ik mis de leuke catchy melodietjes. Van 3,5 naar 3 sterren.

avatar van Ducoz
4,5
Blitzen Trapper, wat een band! Deze gaat nog groot worden, binnen het genre dan. Wat een fantastische CD

avatar van AOVV
3,5
Opener 'Destroyer of the Void' doet me denken aan Queen, zowel qua compositie als qua zang.

Verder zijn het allemaal fraaie songs, alleen iets te schatplichtig aan de jaren '60 en vroege jaren '70. Mocht ik de releasedatum niet kennen, en men vroeg mij wanneer deze plaat werd uitgebracht, zou ik iets antwoorden in de trant van 1969.

Een nummer als 'Love And Hate' klinkt erg Beatles. Gelukkig ben ik een fan, en vind ik het daarom nog niet zo erg.

Ook eerder aangehaalde invloeden als CSNY en The Band hoor ik er wel in.

'The Tree' met Alela Diane klinkt heerlijk, mooi refrein. Het refrein van 'Evening Star' is ook weer zo Beatles, maar klinkt tegelijk ook wel vrij modern. Maar soit, de muziek van The Beatles klinkt nu nog altijd alsof ze hun tijd vooruit zijn

Kortom: gewoon heerlijke popsongs, niet bijster origineel, gewoon luistergenot!

3,5 sterren

avatar van Snoeperd
3,5
Voorlopige stem 4*

Complimenten voor deze voor mij nog onbekende band. Geweldige composities. De opener begint rustig met een soort beatles achtig koortje en daarna knalt hij uit je boxen. Éen van de beste nummers van 2010. Ook het instrumentgebruik is goed, bijvoorbeeld in The man who would speak true, waarin een mondharmonika zit volgens mij ( verbeter het als het een heel ander instrument is want ik heb totaal geen kennis van instrumenten:P)
De hele cd is van hoog niveau en ik raad hem aan iedereen aan.

Dit kan nog wel tot één van mijn favoriete plaatjes uitgroeien.

avatar van steven
4,5
na een paar keer luisteren blijkt het toch een uitstekende plaat. de opening is met lef gedaan , maar toch niet helemaal geslaagd. het begint eigenlijk echt geniaal te worden met below the hurricane ( verschrikkelijk mooie song). dan die prachtige murder ballad "the man who would speak true" , de mooi ballads heaven and earth en the tree, zorgen voor de andere hoogtepunten hier.

samen met band of horses toch vandaaldragers van de nieuwe lichting pop/folk/rock artiesten

avatar van BenZet
4,5
IK heb hem vd week besteld vis Ebay. Heb er zin in omhet op de stereo te beluisteren. Nu enkel in de auto op een mp3 schijf gehoord... Erg goede plaat, kon ze nog niet...

avatar van ErikM
4,0
Prima ontdekking dit!

avatar van Cor
4,0
Cor
Inderdaad, prima ontdekking en nog wel meer dan dat. Ik heb door de positieve berichten over dit album ook nog even de voorganger 'Furr' opgesnord. Dus dit jaar 2 albums van Blitzen Trapper aan mijn arsenaal toegevoegd. En dat is een hele positieve ervaring geworden. 'Furr' vind ik een tikkie beter dan dit album, maar ook deze plaat is spannend, gevarieerd en met vakmanschap gemaakt. Van extravert uitbundig (de 2 openingsnummers) naar klein en intiem ('The Tree' en 'Sadie'). Daar tussendoor snufjes Wilco, The Beatles en nog meer referenties. Maar het blijft een eigen geluid.
Eén van de betere platen van dit jaar 2010!

3,5
Respect voor het lef van het eerste nummer, en op zich ook geen verkeerd nummer, maar het maakt het album wel nodeloos ontoegankelijk.
Ik luister nieuwe muziek vaak op de fiets en na een kwartier (naar mijn werk) was ik telkens verbaasd dat ik pas bij nr. 3 van de CD was. Het klinkt alsof je al halverwege het album zou moeten zijn.
Kortom, ik begin vanaf nu bij nr. 2 met luisteren, want ik hou van duidelijke (afgeronde) liedjes. Rest van het album is heerlijke folk, echt iets voor mij.

ThereThere
mooi album; opener "destroyer of the void" blijft voor mij het hoogtepunt, een geweldig nummer, maar wat volgt is niet veel minder. Mooie stem, variatie in nummers én instrumentatie en intrigerende teksten.

avatar van Booyo
3,5
Vond het gelijk een fijne plaat, maar geen uitschieter. Nu, een aantal luisterbeurten verder, merk ik dat de nummers me elke keer weer beter bevallen. Ja, echt een hele goeie plaat. Zeker kandidaat voor mijn top tien van tweeduizend en tien.

4*

avatar van Madjack71
4,5
Blitzen Trapper vertegenwoordigt alles wat ik zo mooi vind van de jaren zeventig. Alle namen die ik uit die periode zo waardeer kun je hier wel in een of andere vorm terug vinden; het neuzelige van Dylan, de harmonie van CSN&Y en America, de beginperiode van The Doobie Brothers, snufje rock van Queen en Led Zeppelin en daarnaast ook het melodieuze van The Beatles, The Byrds en The Beach Boys, zodat de jaren zestig ook er in meegenomen wordt. Alles komt hier mooi samen op deze goed in elkaar stekende Destroyer of the Void. Muziek zoals ik het graag hoor.

avatar van De-noir
4,0
Dat openingsnummer is echt een topper. Absoluut een talentvolle zanger ook. Alleen een beetje jammer dat je dan gelijk het beste wat dit album te bieden heeft hebt gehad... Daar wil ik de rest van de nummers niet te kort mee doen, in tegendeel: prima plaat in zijn geheel Ook maar eens het oudere werk checken.

avatar van Co Jackso
4,0
Het titelnummer en tevens opener van het album is een absolute topper. De vergelijking met Queen, en dan met name het nummer Bohemian Rhapsody, is al eerder gemaakt. Gezien de opbouw van het nummer, is die opmerking zeer terecht. Toch vind ik dit nummer een stuk beter, mede doordat het rauwe rock is, en tevens zijn de tempowisselingen zeer goed geplaatst.

Eén topnummer maakt natuurlijk nog geen geslaagd album. Hoewel de andere nummers dit niveau niet halen, hoewel Below the Hurricane zeker in de buurt komt, is dit album zeker geslaagd. Met name tot en met The Tree zijn de nummers stuk voor stuk goed. De laatste nummers zijn wat minder geslaagd en klinken helaas nogal simpel. Niettemin is dit een album dat onthouden moet worden, en dat komt niet alleen door het titelnummer.

4,5
Nieuw album aangekondigd!

Blitzen Trapper will continue their one new release a year pace on September 13th when they release their latest LP, American Goldwing, via Sub Pop Records. The follow-up to 2010′s Destroyer of the Void and their 2009 standout Black River Killer EP, the record is billed by Sub Pop as “a freewheeling collection that balances the roughness of rock ‘n’ roll with fateful heartfelt loss.”

“It’s me trying to evoke a true American nostalgia” explained lead singer and songwriter Eric Earley in an issued statement. “My vision and focus while writing our new album was on the inescapable past. It’s about those feelings of being trapped in a small town. That fine line between the rural and the suburban settings that define much of America, that line between love and loss that occurs when you find yourself taking it too easy and sticking around a lonesome town for far too long.”

Earley also added that the album was influenced by the sounds of the band memebers’ youth:
“The hard guitar rock and country picking of our younger years mixed with glimmers of our usual space-aging technology and pawn shop Casios. Heavy guitar riffs and blasting drum fills live side-by-side with plucking banjos, wailing harmonicas, and muddy slide guitars.”

4,0
Blitzen Trapper is een van de beste bands van het moment!
Blitzen Trapper is een van de beste bands van het moment!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:47 uur

geplaatst: vandaag om 15:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.