Philip Selway - Familial (2010)

Folk / Rock
Label: Bella Union

1. By Some Miracle (2:39)
  2. Beyond Reason (2:54)
  3. A Simple Life (3:14)
  4. All Eyes on You (2:32)
  5. The Ties That Bind Us (3:42)
  6. Patron Saint (3:28)
  7. Falling (3:14)
  8. Broken Promises (3:04)
  9. Don't Look Down (5:05)
  10. The Witching Hour (2:54)
Haal de gaapsmileys maar uit het vet. Saai, suf, niet spannend, braaf, lelijke hoes..............................

........................................... jammer dan!

Ik vind het een bijzonder mooi album met wel degelijk een bijzonder ondertoontje. Je moet heel hard blazen, even met je mouw wrijven en dan ontdek je een pareltje van heb ik jou daar.
En ja, zelfs Radiohead-liefhebbers kunnen als ze goed luisteren wel degelijk een Radiohead sfeertje proeven.
Ik kan niet uitleggen waarom juist een album als dit er toch zo bovenuit weet te steken. Een Seven Swans van Sufjan Stevens was ook zoiets (overigens niet als muzikaal vergelijk met Familial). Doveman ook, en er zijn er meer te noemen. Ik wil Philip Selway daar met groot gemak tussen plaatsen.

Hoe een haast fluisterachtige plaat toch zo hard kan binnenkomen, spanning weet op te bouwen met bijna niks. Minimaal en toch heel erg rijk. Strijkers die op de juiste momenten even van zich laten horen, zijdezacht gitaarspel, een stem die onopvallend je oren streelt terwijl je zeer snel beseft dat hier helemaal niets onopvallends aan is.
Het is echt een kwestie van een kloppend plaatje. Alles bij elkaar opgeteld is hier zoveel meer. Het heeft een hart en dat pompt pure levenslust op zeer bescheiden wijze.
Dit gaat verder dan feitelijk constateren, dit draait om gevoel en bij mij komt het blijkbaar aan, raakt het de juiste snaar.
Uiteraard besef ik dat het niet zeker is dat dit gevoel blijvend gaat zijn. Misschien gaat het me op den duur toch wat vervelen en blijkt de aanhef van dit berichtje dan toch wat meer waarheid te gaan worden. Maar ook hier komt dan toch weer het gevoel om de hoek kijken en dat zegt dat dat niet gaat gebeuren.
Familial bevat tijdloze muziek die hopelijk ook echt de tijd gaat overleven en niet zal ondersneeuwen tussen allerlei andere soortgelijke releases en zeker niet zal lijden onder het feit dat het hier een bandlid betreft van zo'n grote band.

avatar van Kaaasgaaf
In mijn wekelijkse radio-rubriek 'De Keuze van Kas' op AmsterdamFM heb ik vandaag dit album besproken, beluister het hier.