Ja, en ik heb zo het gevoel dat ik geen enkel beter album kon gekozen hebben om mee te beginnen. Wél heb ik het dan over Bebop, zijn er enige albums die dit benaderen?
Het zal moeilijk zijn om dingen te vinden van deze kwaliteit, alleen al de eer die dit album opstrijkt met waarderingen als: "Een van de beste Jazz-concerten aller tijden", als je zoiets leest en dan nog die indrukwekkende Line-up ziet, dan word je ergens toch uitgenodigd om dit te gaan ontdekken. Je leest veel over Jazz en de sterke artiesten ervan: zo kom je ook ergens terecht bij de toppers van de Bebop, als je dan opeens beseft dat er een paar van hen samen op één album te horen zijn... ja dan heb je alvast iets om naar uit te kijken, wel is Mingus niet echt bekend om zijn Bebop-gehalte maar ook hij doet zijn werk erg goed natuurlijk.
Het duo Bird & Diz doet zijn werk magnifiek met hun keer op keer erg sterke solo's en prachtige samenspel, nu heb ik voor Charlie Parker alvast 2 redenen om hem te bewonderen: ten eerste zijn biografie die me erg wist te raken, ten tweede zijn geniaal speeltalent, jammer dat dit zijn laatste optreden was maar hij heeft ons alleszins iets mooi nagelaten. Die pianist, "damn", dat moet nog een man geweest zijn: stomdronken speelt hij ze alsof hij spoken ziet; keer op keer zo'n vakkundig goede solo alsof het de laatste van zijn leven zijn, stukken waar ik de repeatknop bij de vinger bij hou. Bij Max Roach heb ik zo het gevoel alsof dat de enige moet geweest zijn die er ergens nog met zijn helder verstand bij was, op
Wee legt hij alvast een prestatie neer waar ik keer op keer met mijn mond vol tanden sta en blijf staan.
Perdido – alleen dat begin al, hoe Parker daar die mysterieuze sfeer weet te scheppen vind ik magnifiek, zijn solo bevat stukken die soms dagen ononderbroken in je hoofd blijven hangen. Hoe Dizzy dan perfect op hem inspeelt en een toppunt weet te bereiken met Max Roach (samenspel = briljant) die het nummer toepasselijk afsluit.
All The Things You Are – dat nummer doet zo ongeveer perfect wat ik ervan verwachtte, alweer Parker die ongelooflijk sterk weet te beginnen, let hier dan vooral op het samenspel met Powell. Hier komt ook vooral Powell zelf erg mooi naar voren, eerst en vooral in zijn schitterend achtergrondspel: het lijkt alsof hij maar niet kon wachten om te beginnen, als hij dan begint, dan zit je gewoon stil te luisteren en je af te vragen toch hoe hij het voor elkaar krijgt.
Dit album doet perfect wat ik wil, 47min. Jazz zoals ik het wil. Daarbij nog in het achterhoofd houdend dat dit een Live-optreden was, ergens wekt dat nog een extra sfeer op bij me, niet zozeer qua geluid maar ook ergens van het feit dat ze maar 1 kans hadden om het goed te doen en geen re-takes konden nemen indien ze dit wilden. Het publiek is keer op keer terecht enthousiast wat voor een sfeer dat met zich meebrengt is prachtig, een optreden met een bokswedstrijd, feestelijke sfeer, prachtige muziek, drank; gewoon puur vermaak waar ik zo graag bij was geweest.
Jazz wordt er niet interessanter op voor mij dan dit album -