Mogwai - Special Moves (2010)

Label: Rockaction

1. I'm Jim Morrison, I'm Dead (6:02)
  2. Friend of the Night (5:30)
  3. Hunted by a Freak (4:07)
  4. Mogwai Fear Satan (11:43)
  5. Cody (6:11)
  6. You Don't Know Jesus (5:31)
  7. I Know You Are but What am I? (4:05)
  8. I Love You, I'm Going to Blow Up Your School (7:57)
  9. 2 Rights Make 1 Wrong (9:06)
  10. Like Herod (10:38)
  11. Glasgow Mega-Snake (3:51)
  12. Yes I am a Long Way from Home * (5:48)
  13. Scotlands Shame * (6:31)
  14. New Paths to Helicon Pt. 1 * (8:41)
  15. Batcat * (5:48)
  16. Thank You Space Expert * (7:07)
  17. The Precipice * (7:03)
Wat een geweldige sfeer weet Mogwai op te roepen live. En er zit ook genoeg variatie in. Op de openingssong met de toch geweldige titel 'I'm Jim Morrison, I'm Dead' en daarna op Friend of the Night hoor je een werkelijk hele fraaie piano.

Vervolgens worden we met scheurende gitaren 'Hunted By a Freak' en 'Fear(s) Mogwai Satan', wat eindigt in een geweldige geluidsexplosie. Het rustige Cody past dan instrumentaal weer meer tussen de muziek van Twin Peaks (de tv serie: wie kent 'm nog?), alleen vind ik de zang minder sterk. Op I Know You Are But What Am I? komen piano, synth & gitaren mooi samen. Impressive vind ik de gruizige groezelige grungeachtige shoegaze postrock van Like Herod, wat fraai overgaat in het sterke slotnummer Glasgow Megasnake.

En zo staat deze live plaat vol met veel diverse sferen, wisselende 'stemmingen' en melodieën. Een fraai document is het.