Tarja Turunen - What Lies Beneath (2010)

Finland
Label: Universal

1. Anteroom of Death (4:45)

met Van Canto

2. Until My Last Breath (4:27)
  3. I Feel Immortal (4:35)
  4. In for a Kill (4:42)
  5. Underneath (5:28)
  6. Little Lies (4:41)
  7. Rivers of Lust (4:26)
  8. Dark Star (4:33)

met Phil Labonte

9. Falling Awake (5:17)

met Joe Satriani

10. The Archive of Lost Dreams (4:53)
  11. Crimson Deep (7:35)

met Will Calhoun

12. We Are * (4:16)
  13. Naiad * (7:19)
  14. Still of the Night * (6:33)
avatar van Metalhead99
Ik ben wel benieuwd naar deze nieuwe Tarja, ik wist niet dat dit album alweer zo snel kwam.

Volgens mij klopt de releasedatum van 20 augustus niet, zie Tarja's blog:

Germany, Switzerland, Austria
3rd of September

Finland
1st of September

International Release
6th of September

avatar van MusicFreak
Ik ben benieuwd dat ze van haar 2e album gemaakt heeft, op haar eerste stonden wel een aantal aardige nummers

Ik heb tot nu toe 2 nummers gehoord: Falling awake & I feel immortal. Waarom staat dit laatste nummer niet op het album? Of is dit een bonus track. Bij beide nummers is een videoclip op youtube te vinden. Klinkt goed!

Bastiaan Prasath
Staat er wel op. Tracklist klopt niet, denk ik.

Van Tarja's site:

The single "I Feel Immortal" wil be exclusively released in Germany, Switzerland & Austria but also featured on Tarja`s new Album "What Lies Beneath".

(lelijke hoes trouwens)

avatar van Gothica
Ik heb drie nummers gehoord tot nu toe van What Lies Beneath: Falling Awake, I Feel Immortal en Until My Last Breath.

Falling Awake: Een lekker stevig rocknummer, pakkende tekst en het blijft goed hangen. Het zal zeker niet het hoogtepunt zijn op What Lies Beneath, maar het is een prima nummer.

I Feel Immortal: Schitterende ballad. De balans tussen zang en de muziek is geniaal te noemen en verder heeft het nummer een prachtige tekst. Complimenten voor dit nummer, echt respect!

Until My Last Breath: Eerste keer was ik nog niet zo onder de indruk, nu des te meer. Dit nummer rockt ook weer lekker stevig en Tarja weet de balans tussen zang en muziek weer perfect te houden. Wederom weer een mooie tekst en het refrein blijft uren in je hoofd zitten. Grote klasse!

Tarja heeft mij met deze drie nummers al bewezen dat het album beter gaat worden dan My Winterstorm, waarin ze naar mijn mening vooral laat zien wat ze allemaal kan.
What Lies Beneath laat volgens mij meer haar echte stijl zien in plaats van al haar richtingen zoals dus op My Winterstorm. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van het album en het totaalplaatje ervan. Nu kan ik alleen maar concluderen dat ik zo blij ben dat deze dame solo is gegaan en niet bij Nightwish is gebleven. Ik hoop dat andere fans nu ook eens eindelijk met dit album het Tarja + Nightwish verhaal eens gaan afsluiten!

(Prachtige hoes trouwens.)

ik kan niet wachten... de eerste 3 nummer vind ik erg nice.

avatar van Ayreonfreak
Until My Last Breath klinkt wel erg Nightwish achtig. Niet dat dat verkeerd is natuurlijk. I Feel Immortal klinkt echt waanzinnig. Ik kijk erg uit naar dit album. Nog een paar dagen wachten....

Zeer sterk album van deze Finse sopraan. Vooral Anteroom of Death en In for a Kill zijn echte live krakers. Wel vreemd dat 2 van de beste tracks als extra disc zijn toegevoegd. Naiad vind ik eigenlijk de sterkste track van WLB. Over het algemeen een dikke 8,5. Het was het wachten waard

avatar van Angelo
Ein-de-lijk na drie jaar weer een album van de beeldschone Tarja, ik dacht dat 't er nooit van zou komen. Nu dan eindelijk de release van 'What lies beneath'. Met zo'n prachtige albumcover en albumtitel kan het al haast niet meer misgaan zou je denken. Ook dit keer maakt Tarja de verwachtingen meer dan waar.

'Anteroom of death' is gelijk al een prachtig albumopener, een beetje ballroomachtig voorzien van een ietwat mysterieuze sfeer, alleen wanneer Tarja wat sneller begint te zingen vind ik 'm wat minder, die soort "rap" stukjes in het nummer bevallen me wat minder, haar stem komt daardoor ook minder tot z'n recht het aantal van van Canto (vijf koppige band uit Duitsland) leveren een leuke bijdrage aan het nummer. 'Until my last breath', ligt het aan mij of lijkt 'ie qua opbouw een beetje op 'Nemo' (?), en natuurlijk mag je met zo'n vergelijking concluderen dat ook dit een regelrechte knaller is! 'I feel immortal', fijn dat ze zich zo voelt - ik voel het ook wel zodra ik dit nummer hoor, echt een mooi arrangement met een nog mooiere tekst. Vooral bij een nummer als deze komt haar prachtige stem echt tot z'n recht.

'In for a kill', dat intro is echt zo vet! Volgens mij een van de stevigste nummers op het album en ook dit nummer heeft een wat mysterieuze sfeer, het doet me een beetje denken aan een ander nummer maar kan er alleen niet opkomen nu. 'Underneath' is ook een ballad alleen nog ingetogener dan de vorige, echt zo'n nummer om bij weg te dromen dat ook gezongen had kunnen worden door bijvoorbeeld Tori Amos. 'Little lies' ook weer een wat steviger nummer, zelf vind ik dit het eerste nummer dat wat minder is, blijft niet echt hangen en is weinig memorabel. 'Rivers of lust' is weer een ballad en zorgt (ook) voor een dromige sfeer en als je bij 'Dark star' aan bent gekomen dan hoor je weer een hoogtepunt op het album! Wat een baslijn, echt zo fijn! Alleen zonder de (achtergrond)zang van Phil Labonte was 'ie nóg beter geweest, al met al wel een heeeeeeeeeeeel fijn nummer! 'Falling awake' kenden we al een tijdje (althans, in een andere vorm) en werd de voorloper van 't album en uiteraard is dit ook een hoogtepunt van het album (wat een prachtig arrangement heeft dit nummer toch). 'The archive lost dreams', wat moet je van zo'n titel verwachten (?)... een prachtig ingetogen ballade dat opvalt vanwege z'n eenvoud en toch staat als een huis.'Crimson deep' is volgens mij hét zwaarste nummer op het album en tevens de afsluiter van het album. Wederom een prachtig arrangement met een melodielijn die je gewoon blijft achtervolgen ook de zang van Tarja komt bij dit nummer prachtig tot z'n recht (en wat kan ze hoog zingen hè?!).

De bonusdisc bevat drie extra nummers. De eerste, 'We are' is ook een prima nummer en de instrumentatie is echt perfect, jammer dat 'ie niet op de reguliere versie van het album staat want dit nummer hoort toegankelijk te zijn voor iedereen omdat (ook deze) zo mooi is. Bij 'Naiad' valt een beetje buiten de boot in vergelijking met alle andere nummers omdat het misschien best ietwat commercieel klinkt en het lijkt alsof Tarja misschien ook gebruik heeft gemaakt van hele, hele lichte elektronica invloeden. Mede gezien ik al aangaf dat het een beetje buiten de rest van dit album valt is het ook best bijzonder. In dit nummer vinden we overigens de verwijzing naar de albumtitel 'What lies beneath'. 'Still of the night' is een cover van Whitesnake en ja, als je dan toch covert dan moet je het origineel evenaren of overtreffen en dat doet Tarja met gemak! Kortom: de bonusdisc is ook echt een leuke toevoeging voor de fan en/of liefhebber.

't Is een beetje een lang stuk geworden, of liever gezegd, een heel erg lang stuk geworden. Dat moet je me maar niet kwalijk nemen, dat is Tarja's schuld! Echt een heerlijk album en nu al een van de beste albums van 2010 en ook (zoals ik in het begin al aangaf) een van de mooiste albumtitels en albumcovers uit 2010. Zo niet, dé mooiste! Tarja laat op dit album echt zien wat ze kan en dat ze Nightwish niet nodig heeft om een geweldige plaat te maken.

Idd Crimson Deep mag ik niet vergeten. Echt een nummer dat groeit, elke keer als je hem vaker hoort. Prachtig!!!

avatar van Gothica
Vanmiddag de deluxe uitvoering gekocht met bonus cd. De complete recensie volgt als ik het album goed ken, maar dit is wel echt een schitterend geheel. Wat mij betreft (al) het beste album van 2010.
Wat ben ik blij dat deze dame Nightwish verlaten heeft, ze heeft het totaal niet nodig, ze moet kunnen doen wat ze zelf wil zonder rekening te houden met nog vier anderen. Dan krijg je een album als What Lies Beneath dat uniek, creatief en verfrissend is. Laat het genre duidelijk zijn: Géén rock, (Gothic) metal of pop... Gewoon Tarja!

Eerste luisterbeurt; Waaaaaaanzinnig!!!!

avatar van Kef
Kef
Wat een stem, wat een vrouw, wat een geweldig album. Heerlijk dit!
Voor mij bestaat Nightwish niet meer, hier is Tarja!

Ik wist eigenlijk niet eens dat deze al uit is.
Toch vreemd dat er tot nu toe zo weinig over te doen is in de media, en ook dat hij hier op MuMe helemaal niet staat toegevoegd bij de releasedata,..of ik moet er per ongeluk over heen gekeken hebben.
Ik zal eens wat songs gaan checken op YouTube.
Hopelijk ben ik wat enthausiaster dan de nummers van haar vorige album, waar ik redelijke nummers op vind staan maar ook vele niet.
En even om op Kef te reageren, voor mij bestaat Nightwish nog wel maar ik ben bang dat de glorie van weleer dus destijds met Tarja niet meer terug zal komen ben ik bang.

Zo, alle nummers eens beluisterd waarvan sommige meerdere malen.
Ik moet toegeven dat ik de nummers van dit album best wel geinspireerd vind klinken, sommige vind ik zelfs prachtig.
Ik vind het moeilijk om na 1 luisterbeurt, nogmaals met uitzondering van een paar nummers al gelijk een beoordeling te geven. Vandaar dat ik dat ook niet doe.
"What lies beneath" vind ik toch wel een verbetering ten opzichte van "My winterstorm".
Dat Tarja een zangeres van grote kwaliteit is zal ik niet ontkennen. Toch mis ik de chemie samen met haar vroegere band waar ik de naam maar niet meer van zal noemen.
Toch gun ik de prachtige Tarja met haar nieuwe werk veel succes toe, want dat ze zelf over een dosis creativiteit beschikt bewijst ze wel.

SCHIIIIITTTTTTEEEEERRRRREEENNNNNNND!!!
Een geweldig album. Er staan geen fillers op. Alle nummers (ja, zelfs de bonustracks) zitten erg mooi in elkaar en liggen lekker in het gehoor. Mijn favoriet is "Underneath", een echte kippevel ballad.

avatar van MusicFreak
Deze nieuwe plaat van Tarja is toch wel een stukje beter dan haar vorige. er zijn meer nummers die ik kan waarderen dan op haar vorige plaat maar een heel album lang Tarja is toch (wederom) wat teveel voor mij..

avatar van Cabeza Borradora
Gothica schreef:
[...]
What Lies Beneath laat volgens mij meer haar echte stijl zien in plaats van al haar richtingen zoals dus op My Winterstorm. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van het album en het totaalplaatje ervan[...]

Na de eerste paar beluisteringen vind ik het toch maar een zeer onsamenhangend album, dat (weer) alle richtingen uitslaat. Tarja lijkt maar geen stijlkeuze te kunnen (of willen?) maken.
Ik heb de versie met de bonoustracks, waaronder de Whitesnake cover Still of the Night....
Voor een oude (hard)rocker zoals ik bijna heiligschennis natuurlijk om aan zo'n klassieker te prutsen. Maar zelfs met een open geest kan ik hier geen enkele meerwaarde in ontdekken. Ik hoop dat deze keuze van Tarja een ode is aan die grootse oudjes, en geen uiting is van gebrek aan creativiteit.

Wel leuk is daarentegen de samenwerking met Satriani in Falling Awake. Altijd een genot die bezig te horen, eender waar.

avatar van Ayreonfreak
Ik kom ietwat terug op mijn eerder opmerking "Waaaaaanzinnig".

Ik vind het nog steeds een erg goed album, maar niet briljant. Het "wauw" effect is er na een paar luisterbeurten helaas van af. Vooralsnog geen 5 punten iig. Hoewel het idd meerdere stijlen laat horen, vind ik dat voor mij persoonlijk een pluspunt. Daar hou ik wel van. Bijvoorbeeld Rivers of Lust, hoofdzakelijk ondersteund door Het Slowaakse Symfonisch Orkest, toont ze aan een bijzonder begenadigt opera zangeres te zijn. Hier geen slag- of andere scheurende gitaren, maar muziek in pure klassieke vorm, die wel op subtiele wijze begeleid wordt door drums, basgitaar en toetsen.
Daar staan een paar flinke metalsongs tegen over.

Ik las ergens op een forum dat ze afstand heeft genomen van de Nightwish muziek. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Er staan een paar nummers op zoals Crimson Deep, die kunnen echt wederijven met Ghost Love score of The Poet and the Pendulum. Daarnaast verschillen de "rockers" ook niet echt van die van Nightwish.

Voor nu een goed album, maar de magie is na een paar luisterbeurten wel verdwenen. Desondanks zal dit op een 4 of 4,5 eindigen. Voorlopig nog maar even laten rijpen.

avatar van VanDeGriend
Onnodige qoute verwijderd

avatar van Hans Brouwer
Kef schreef:
Wat een stem, wat een vrouw, wat een geweldig album. Heerlijk dit!
Voor mij bestaat Nightwish niet meer, hier is Tarja!
Gedeeltelijk mee eens. "What Lies Beneath (2010)" is inderdaad een prima album. Doet Tarja met haar solo albums Nightwish vergeten? Zeker niet! Maar ik heb aan de muziek van Nightwish of beter gezegd aan degene die mij kennis liet maken met Nightwish, na al die jaren, nog steeds goede herinneringen.

"What Lies Beneath (2010)" beluister ik nu voor de tweede keer. Met het geven van ***** wacht ik liever nog even.

avatar van Sinner
Cabeza Borradora schreef:

Ik denk dat zoiets eerder een keuze is van haar manager en entourage dan van Tarja zelf. Zoals haar volledige 'carierre' trouwens. Dat mens heeft geen sprankje eigenheid of stijl. Wat is er trouwens gebeurt met haar klassieke carierre waar zoveel over te doen was in de beginjaren van Nightwish? Denkelijk was ze daar gewoon niet goed genoeg voor en zodanig zwaar middelmatig dat ze maar in de symfonische metal is blijven hangen. Ik hoop in ieder geval dat ze ophoud met klassiekers te verkrachten - na Poison, Teen Spirit (zoek maar eens op youtube) en Still of the Night is het wel genoeg geweest.

Verder vind ik de plaat trouwens niet zo verschrikkelijk slecht. Beetje saai en inderdaad wat onsamenhangend en stuurloos maar er staan best enkele degelijke songs op. Wel eerder iets dat ik zal draaien op de achtergrond dan er nog echt voor te gaan zitten. Meer dan een 2 - 2,5 krijgt What Lies Beneath in ieder geval niet.

Sinner schreef:

Wat een ongelooflijke onzin. Blijkbaar luister je niet genoeg naar haar stem en wat ze daarmee kan. In Finland is ze een grootheid. Blijkbaar heeft ze een karakter wat minder aantrekkelijk is, maar om te zeggen dat ze geen eigenheid of stijl heeft gaat veel te ver. Omdat ze blijkbaar een voorkeur heeft voor symfonische metal is ze mislukt?

Ben het wel eens met het feit dat de covers erg slecht zijn. Het doet zelfs afbreuk aan beide albums, maar de andere nummers zijn echt van goede kwaliteit.

avatar van Sinner
Ayreonfreak schreef:

Ach in Finland is ze een grootheid. Wow. In Nederland is Frans Bauer ook een grootheid. Dat is allemaal nogal relatief. En ik vind dat ze inderdaad weinig eigenheid of stijl heeft (en daarbij heb ik het dus niet over haar zang maar de muziek in zijn geheel) - het album klinkt alsof er vijf verschillende mensen hebben gepoogd om zo dicht mogelijk het geluid van haar vorige band te benaderen. En ja - ik stel me er inderdaad vragen bij als iemand jarenlang loopt te zeuren over haar klassieke carriere en scholing om uiteindelijk er niets mee te doen. Van mij mag ze gerust symfonische metal (of wat je er ook opplakt) blijven maken - dat doet ze bijwijlen best wel redelijk. Maar ze mist wat mij betreft een vaste begeleidingsband of vast songschrijvers of wat dan ook. Nu klinkt het me veel te vaak als een 'doorslagje van'.

avatar van Nakur
Mijn vriendin heeft een voorliefde voor het werk van Tarja. Afgelopen week heb ikde hele cd op goed volume in de auto gehoord. De vorige cd vond ik nogal kitcherig, dit album klinkt eigelijk best wel oke. Veelal lekkere, compacte nummers met genoeg onderlinge variatie. Vooral de nummers waar Tarja pop niet schuwt blinken er uit.

Niet dat ik de cd nog vaker ga luisteren, daarvoor is dit niet echt mijn ding. Maar ik ben wel positief verrast.

Sinner schreef:

Hoe dan ook, ik vond de opmerking nogal gevaarlijk. In zekere zin heeft ze ook een vaste begeleidingsband, hoewel het wel sessiemuzikanten zijn. Al het pianowerk is van haar eigen hand en ze is gewoon liefhebber van orkest en filmische muziek. Dat blijkt uit uit het Nightwish tijdperk, dat blijkt uit haar favoriete cd's (David Zimmer) maar ook uit haar vaste keus voor songschrijvers. En als je bij Universal een platencontract hebt, zegt dat ook wel iets.

Hoe dan ook, smaken blijven verschillen

TimZor
Natuurlijk is de cd goed ! ! !

Maar waarom zoveel meer betalen voor een bonus cd met 3 nummers die met gemak nog op de eerste cd hadden gepast dat is erg jammer

TimZor
Metalhead99 schreef:

Niet echt snel hoor heeft bijna 3 jaar tussen gezeten.

avatar van Metalhead99
Inderdaad, alleen ik was eigenlijk verbaasd toen ik zag dat dit album uitkwam, want ik had er niks over gehoord of gelezen. Inmiddels is hij bij mij op de deurmat gevallen, dus binnenkort zal ik hem eens beluisteren.