Plug - Drum 'N' Bass for Papa + Plug EP's 1, 2 & 3 (1997)

Electronic
Label: Nothing

1. Me & Mr. Jones (7:08)
  2. Drum 'N' Bass for Papa (7:21)
  3. Cut ['97 Remix] (8:03)
  4. Feelings (9:15)
  5. I Freak Techniques (7:31)
  6. The Life of the Mind * (8:10)
  7. Subtle (In Your Face) * (8:15)
  8. Delicious (7:43)
  9. Dbc (8:56)
  10. Maker of All (8:09)
  11. A Subtle Blend (8:35)
  12. 6.07 (6:03)
  13. 7.44 (7:42)
  14. 7.10 (7:12)
  15. 3.41 (3:43)
  16. Military Jazz (7:37)
  17. Pitch Bender (5:12)
  18. Cheesy [Gigolo Mix] (4:58)
  19. Cheesy [Amen Mix] (4:58)
  20. Brave Lick (8:20)
  21. Tuff Rinse (7:59)
  22. Versatile (10:29)
  23. Cut * (7:18)
avatar van cichlisuite
wat moet deze man het druk hebben aan al zijn releases te zien onder verschillende namen.
hij lijkt ook op alle markten wel thuis
onder amen andrews maakt hij nog steeds lekker rauwe d'n'b albums.
als luke vibert kwam hij met yoseph, een grappige acid techno plaat, die mij overigens niet al te lang kon boeien
met wagon christ zit hij typisch in de ninja tune scene, lome triphop.
Onder kerrier district heeft hij een erg vrolijke disco plaat afgeleverd, denk een beetje ala metro area.

Dit album echter is pure d'n'b zoals het hoort, ben niet de grootste fan van het genre, maar met fases vind ik het subliem en dan is deze zeker een must.

avatar van John Doe
Whaaaaaa. Dit is fenomenale drum 'n bass! Toevallig EP3 in mijn playlist door mooi commentaar van een future-jazz fan die zelf drummer is en van een EP uit de serie 4 exemplaren heeft (just in case) En inderdaad geweldig. Ik heb het ''voor papa'' album ook in de aanslag, evenals mijn hoge waardering. Niet te missen hoor, voor iedereen een tip, die maar een beetje open staat. het is vrij subtiel, jazzy en een echte trip.

alias van Luke Vibert deze Plug, maar even invoeren.

avatar van John Doe
:N Ongehoord. Die beheersing... die tongue in cheekheid in de sample keuze en plaatsing....

die mening deel ik nu ten volle

Beetje oude soul komt ingemixt langs, af en toe een mondharmonikaatje, acid synthje, ambient synthje, harpje, trompetje, spaans gitaartje, kortom alles wat eindigt op -je...
en natuurlijk trippend (perfect) dynamisch ritmewerk en getweak. Muziek van

GROTE klasse

En lange zoektochten naar hippe breakcore releases zijn overbodig met een monumentaal werk als dit in de kast Hoewel dit stukken uitgebalanceerder is.

Weer een 5 sterren electronica album erbij vol tour de forces voor John Doe. Nu naar bedje toe, die 2:26:54 heeft het wat verlaat... maar mijn dag was uiteindelijk goeeed. Alles wat een John Doe zich kan wensen voor de drum en de bass.

En T.O., als je nog nooit van Plug gehoord hebt...je smaak enigzins kennende, you're in for a treat

Brilliant album. Ik ben totaal ondersteboven.

Een zekere terughoudendheid is logisch bij het lezen van iemands mening, maar dit album moet je zeker eens proberen.

avatar van T.O.
John Doe schreef:

Brilliant album. Ik ben totaal ondersteboven.

Enthousiaste recensie.

Ik ga hem dus zeker een kans geven. Volgens mij ken ik niks van Plug als alias, wel een aantal nummers van Luke Vibert onder zijn eigen naam. Dat ging meer richting de jazzy downtempo.

avatar van John Doe
Dit is ook niet erg snelle d'n'b, zeer laid-back jazzy atmosfeertje overal, waarin dan wel weer veel gebeurd. Af en toe neemt het gas toe qua beats en later weer heel gecontroleerd gas weg, waarbij je bij Cut bijvoorbeeld een sample hoort you wanna rest here - why not. De productie is overigens echt niet te versmaden met de koptelefoon op volle sterkte.

Ik denk trouwens dat Amon Tobin hier wel door geïnspireerd is, alleen dit is beter dan alle albums van Amon Tobin voor mij. Die drie Plug EP's stammen uit '95, en horen voor d'n'b en voor electronische muziek in het algemeen bij het beste wat ik gehoord heb. Niet dat ik zoveel gehoord heb, maar dit wordt volgens mij nauwelijks geëvenaard.

avatar van John Doe
Als je dit waardeert, zoek dan ook de van latere versies gebande nummers Cut en The Life of the Mind op. De originele Cut is veel beter, maar geband wegens niet bevoegd gebruik van samples. The Life of the Mind is ook een ingenieus nummer. Daarin zit een lange illegale stemsample, deze precies, waarin meermaals wordt geschreeuwd “I’ll show you the life of the mind!”. Verder gunshots die heel tof, losjes en muzikaal er inzitten en nog veel meer goeds.

tuktak
lekker album dit jah. al vind ik dit geen drum n bass in zijn puurste vorm. de echte drum n bass is voor mij een paar jaar later ontstaan, met de bekende rollers a la ed rush & optical. dit neigt nog meer naar de jungle tijd van ervoor. erg gaaf op dit album is de drukke snelle beats en drums in combi met die idd jazzy samples die er overheen liggen. bij bv feelings het eerste deel, zit wel die echte drum n bass, maar knalt het daarna weer naar de jungle. het eerste deel van dit nummer trek ik dus ook veel beter.

als je dit waardeert, raad ik je alles uit de begintijd van het label moving shadow aan. onwijs gave releases die hangen tussen de oude rave, jungle en breakbeat. ik ben erg fan van dat label en zijn historie. laatste tijd is het helaas allemaal iets minder geworden.

avatar van John Doe
Ik heb er een tijd geleden veel van gehoord, maar het kon me niet bijzonder boeien. Hier vind ik persoonlijk de lolligheid en nummers een stuk stijlvoller gebracht. Wel ben ik nog benieuwd naar de latere drum 'n bass die bij jou favoriet is.

Dit is inderdaad afwijkende drum 'n bass zoals je zegt en meer geschikt voor thuis beluistering. Zelf zei Luke Vibert laatst in een interview over hemzelf Squarepusher en Aphex Twin: ''we'd like to have been making club bangers but didn't know how to make it good. Instead of using quite simple beats, we we're always a bit up our own arses, so it just came out as rubbish jungle. But loads of people liked it better so that was pretty cool''. [laughs]

avatar van T.O.
Het is allebei leuk vind ik. De Warp/Rephlex-lui hebben nooit aansluiting gevonden bij de 'echte' d&b-scene, maar dat wilden ze vast ook helemaal niet.

tuktak
voor mij favoriete drum n bass ep raad ik deze aan: http://www.musicmeter.nl/album/126996

ik vind het trouwens niet erg dat ze geen aansluiting hebben gezocht bij de dnb scene, aangezien die nu toch echt bijna dood is gebloed door eenheidsworst. veel dnb-ers zie je overgestapt zijn naar de dub, die nu ook al helemaal begrenst is daardoor kwa hokje. erg vreemd dat dnb mensen, waarvan je juist zou denken dat die open minded zijn, dit eigenlijk helemaal niet zijn.

avatar van YoG
YoG
Ik snap niet hoe je dit kan vergelijken met de mainstream drum n bass,

Dit is experimenteel en moet je dus met andere hersendelen beluisteren... zelfde ritme, totaal andere uitwerking

ADHD in zn meest melodieuze vorm, Heerlijk !
maar dodelijk voor conservatieve oortjes..

avatar van YoG
YoG
Hier een zoet stukje... over een paar eeuwen kijken ze net zo terug naar hem als dat we nu doen naar bijv. een overbekende klassieke componist

Meesterlijk is dit.. hij ramt al z'n beats dwars door je lichaam.. ik ontdek zenuwcelletjes waarvan ik niet eens wist . . .. ....

Behoorlijk introvert ook

avatar van SpaceLee
Al meer dan 3 jaar geen comments meer bij dit album, terwijl dnb (enfin, wat onder die naam verkocht wordt) toch steeds populairder is geworden bij het grote publiek... Jammer, want deze plaat van Vibert bevat drum 'n' bass zoals ik het graag heb: creatief, speels, dansbaar, snel, heerlijk doortikkend. Aanrader van formaat.