Jack Rieley & Machiel Botman - Western Justice (1975)

Alternatieve titel: Excerpts from a Diary

Label: EMI

1. America (3:46)
  2. Hot Spit! (4:45)
  3. Cry, Child, Cry (2:03)
  4. Brother Sister & Sister Brother (3:33)
  5. Stuck (The Circle) (3:55)
  6. Organ Grinder (3:17)
  7. Much to Discover (3:38)
  8. No Rain But Me (3:46)
  9. Slightly (2:14)
  10. Frogs (3:07)
  11. Western Justice (5:29)
avatar van willemmusic
In 1974 verblijven Beach Boys enkele maanden in Nederland om het inmiddels befaamde HOLLAND album op te nemen.
De latere fotograaf Machiel Botman woont in die periode, hij is dan zo'n jaar of 18-19 oud, in de omgeving van Vogelenzang. Toevallig grenst de tuin van zijn ouders aan de tuin van het pand van Bovemadirecteur Ger Oord, die tijdelijk zijn huis aan Dennis, Carl en Ricky beschikbaar stelde.
Botman, die een beetje gitaar speelt en af en toe wat schrijft en dicht, maakt zo kennis met Jack Rieley, tekstschrijver en manager van de Beach Boys en, om een lang verhaal kort te maken, ze gaan de studio in en maken het album Western Justice.
Deze lp dus, een ambitieus project met als thema hongersnood in de westerse wereld.
Orenschijnlijk een zuivere BeachBoys-plaat, zonder een Beach Boy te bekennen, want met Nederlandse studiomuzikanten.
Qua sound heeft het iets weg van het solowerk van Dennis Wilson.

Stijn_Slayer
Maar dit is dan natuurlijk niet meer op cd verkrijgbaar (tegen een redelijke prijs)?

avatar van Poles Apart
Ja, dit is zeker een verrassend en verfrissend album, Rieley drukte een grote stempel op de koers die the Beach Boys begin jaren '70 voeren, hij wilde liever ook niet als manager gezien worden, maar meer als creatief adviseur/regisseur. Geen toeval dat de muziek die de band in deze jaren maakte bijzonder geslaagd is vanuit een artistiek oogpunt beschouwd, echter commercieel gezien grotendeels flopte. Pas jaren later kwam de waardering voor het werk.

Rieley zelf was het die te horen is op "A Day in the Life of a Tree" van het "Surf's Up" album uit 1971. Op dit album neemt hij alle vocale partijen voor z'n rekening, en hier en daar werkt het nog wel, maar zingen kan de man nu eenmaal niet, en dat is het grote gemis op "Western Justice".

Hoewel het niet veel zin heeft blijf ik mezelf afvragen hoe sommige nummers geklonken zouden hebben met bijvoorbeeld een Carl Wilson en/of Al Jardine op zang. Vooral "Much to Discover" had zo op "Surf's Up" gekund, jammer dat Rieley z'n vrienden uit Californië niet te pakken heeft gekregen.

Muzikaal gezien vertoont het inderdaad raakvlakken met Dennis' solowerk ("Stuck (The Circle)" en "Slightly" bijvoorbeeld klinken echt als Dennis nummers), als ook de avontuurlijke sfeer van "Holland" en het melancholische, verlaten karakter van "Surf's Up".

Denk verder ook aan de muziek van mensen als Harry Nilsson, Van Dyke Parks ("Frogs") en Randy Newman ("No Rain But Me").

Alhoewel er dus geen Beach Boys meewerkten aan deze gevarieerde plaat is het wel degelijk een bijzondere en zeer aan te bevelen uitgave voor de volgers/fans van de Amerikaanse band.

Stijn_Slayer schreef:

Hier is nog het één en ander te vinden, Stijn.

Stijn_Slayer schreef:
(tegen een redelijke prijs)?

Ik kom 'm af en toe nog tegen in lp-vorm in platenbakken op rommelmarkten.
Dus lekker struinen, Stijn
Goeie link, Poles !

Stijn_Slayer
Aha, bedankt voor de link en tip.

Als liefhebber van de latere, meer artistieke periode van de Beach Boys lijkt me dit geen overbodige luxe.

avatar van willemmusic
Kun je gelijk achter Spring aan gaan. Spring ?
Niet de belgiese band of de engelse progrockgroup, maar de ook als American Spring bekend staande. Een BrianWilson project voor zijn toenmalige vrouw en schoonzus, leden van The Honeys. Met speciaal voor hen geschreven prachtnummers.
Tot mijn verbazing niet op MuMe.

willemmusic schreef:
American Spring. Tot mijn verbazing niet op MuMe.

Een stukje verder Springen, en je vind hem.

avatar van willemmusic
Ach, Poles, je was me maar twee maanden voor .

Stijn_Slayer
De hoogste tijd voor een toelichting bij mijn 4*.

Het is een schitterende plaat. Het is duidelijk dat de muziek sterk beïnvloedt is door de Beach Boys, maar toch heeft het een eigen karakter.

Het is op deze plaat vooral de variatie die het album naar grote hoogtes stuurt. Neem nou die simpele, maar treffende steelgitaar aan het einde van 'America'. Het geeft het nummer tegen het einde aan nog een 'boost'. Met 'Cry, Child, Cry' wordt juist hevig met die subtiliteit gecontrasteren. 'Frogs' is dan weer opgewekt nummer, met een knipoog.

'Hot Spit!' is een wat meer artistiek nummer, waaruit wel blijkt wat Rieley als componist te bieden had.

Zo kun je elk nummer afgaan. Het album wisselt voortdurend van luchting naar ernstig, van opgewekt naar melancholiek, van hard naar zacht, en de wisseling (of misschien beter gezegd: citatie) van verschillende stijlen sluit daar bij aan.

Beste Western Justice liefhebbers,
Mijn kennis over Western Justice gaat terug tot 1974, toen ik samen Rieley dit project geinitieerd heb, vooral omdat het concept mij zeer aansprak en ik Rieley goed heb leren kennen tijdens de opnamen in Baambrugge van het Holland album van de BB. Ik was destijd de managing director van EMI/Bovema. Het project was conceptueel zijn tijd vooruit en verkocht bij release matig. Reden waarom ik het in 2002 van EMI gelicenseerd heb en opnieuw heb uitgebracht op mijn label RKCS. Inmiddels is de CD een cult CD geworden omdat Rieley, maar ook Botman intrigerende mensen zijn en eigenlijk destijds een tijdloos album hebben gemaakt. Telkens als er weer vragen gested worden over Rieley op Beach Boys sites, zoals b.v. Smiley Smile, dan zie ik een enorm bezoek aan mijn website www.western-justice.com en merkt mijn distributeur het aan bestelingen die vanuit de hele wereld komen. Misschien breng ik het album terug op vinyl, omdat ook de originele 24 spoorbanden nog bestaan. Toevallig kwam ik deze site tegen met serieus geinteresseerden in Western Justice, dus mochten er nog vragen leven, die ik mogelik kan beantwoorden, dan kan dat via dit forum.
Roel Kruize

Stijn_Slayer
Vast een mooie herinnering. Leuk zeg!

Een klein vraagje heb ik wel. Misschien kijk ik niet goed, maar hoe zit het met de verzendkosten binnen Nederland?

Dag Stijn,
Ja het is een mooie herinnering, maar ook nu vind ik het fantastisch met het project te werken. Ik heb mijn distributeur in Delft, zie website gebeld. Ik geloo dat hij rond de 12 euro vraagt voor de CD. De verzendkosten binnen Nederland zijn € 3, maar doet hij er twee zakjes om heen. Nou je hebt wel goed gekeken, want de Ned. verzendkosten staan er niet op, want het meeste van zijn bestellingen gaan naar het buitenland. Hoop hiermede je van dienst te ijn geweest.
groet

avatar van Dungeon
Ben erg benieuwd naar deze plaat. (Ook die van Spring trouwens) Wat is muziekmeter toch fantastisch dat ik achter dit soort projecten kom. Met dank aan bovenstaande users!

Alleen ik heb geprobeerd om die CD te bestellen via die link maar ik krijg de hele tijd een foutmelding. 'Please provide your e-mail address and desired password.' Terwijl ik die gewoon invoer en daarna op nieuwe account druk. Kan iemand mij helpen. WJropu38? Of iemand die hem al besteld heeft?

Dugeon,
Ik zal mijn distributeur morgen bellen en hem voorlezen wat je geschreven hebt. Morgen hoor je verder van me wat er mogelijk fout gaat(ging), en wat de precies procedure is. Ik ga er bvanuit dat je via de website contact met Plexus hebt geprobeerd te krijgen
ropu

Dugeon.
Ik heb contct gehad met mijn distributeur, maar hij schijnt contct met gehad te hebben. Mocht het weer niet lukken, dan kun je de CD ook bij hem bestellen bij amazon.co.uk Ga dan nar depertment Music en type Western Justice in
groet
ropu

avatar van Dungeon
Dank je wel Ropu. Ik heb inmiddels een mail ontvangen. Ik ga het geld overmaken en dan wordt de CD opgestuurd.

Wat een verrassing.

Zojuist in de auto voor het eerst geluisterd op weg naar het werk. Dan maakt het opeens niet meer uit dat ik 45 minuten doe over een rit van 30 kilometer.

avatar van Dungeon
Ik ben er nog steeds blij mee. Een stuk of 10 luisterbeurten zitten er op. Straks nog een keertje op weg naar huis draaien en dan wordt het toch echt weer tijd om aandacht te geven aan mn Goodie Mob verslaving. Maar dat zegt bij mij wel heel wat, zo 4 Dagen zonder Goodie Mob, dat krijgen niet veel CD's bij mij voor elkaar.

En ik zal hem de komende tijd zeker nog wat vaker draaien.

Er staan wel een paar mindere nummers op. Die krijgen een 7. De rest zit zo'n beetje tussen de 9 en de 10 in. Dus kom ik gemiddeld wel op een ruime 8.

Vooral de opbouw bij sommige nummers in combinatie met het arrangement vind ik zo geweldig. Dat hoor je nu toch niet snel meer.

De overeenkomst van de boodschap in het boekje in combinatie met de liedjes en de teksten snap ik niet overal helemaal. Bij No Rain But Me in ieder geval wel.

Beetje van de hak op de tak bericht. Sorri...

Geeft niets Dungeon. Ben blij dat de Cd je overall. Je moet het dagboek niet helemaal congruent zien aan de songs. Maar na vele malen luisteren zullen ook de andere titels je aanspreken. Veel luisterplezier.
groet Ropu

avatar van Dungeon
Ik geniet nog steeds van dit album. De laatste week heb ik hem weer veel gedraaid. Heerlijke plaat. De teksten waarin gerefereerd wordt naar het Nederland van mijn ouders vind ik ook erg leuk. Ik verhoog van een 8 naar een 9.

avatar van bommel
Ja, ik heb hem gevonden.
Heb al eens eerder gezocht - maar was bang dat ie uitgeleend was (en dus niet terug komt)
Maar hij is terecht, helemaal kompleet en puntjegaaf , want ik was altijd erg zuinig op mijn vinyl
35 jaar geleden gekocht , en ik was er helemaal kapot van.
Wat een fantastische plaat, nu nog steeds na al die jaren.
Erg leuk om de achtergronden te lezen

avatar van jorro
Wat een bijzonder album. Echt met een verhaal of beter, meerdere verhalen.
Zo juist kennis gemaakt met het album via de jaarlijst 1975 van Oor waarin het album op een te lage positie 46 staat. Nu dus voor het eerst beluisterd op spotify en het klinkt prachtig. Dit album is precies de reden voor mij om die oude lijstjes eens door te spitten.
De songs zijn stuk voor stuk juweeltjes en vooral 'Stuck (The Circle)', Organ Grinder (een echte Beach Boy sound) en 'Much to Discover' zijn groots. 'Frogs' vind ik als enige track iets minder geslaagd.

avatar van Brunniepoo
Geïnteresseerd door de berichten bij dit album heb ik de cd gekocht, en de eerder genoemde heruitgave blijkt inmiddels zo goed als uitverkocht vertelde genoemde distributeur me.

Ja, dit is echt een tof project. Interessant concept, goede composities en er is bepaald niet bespaard op de arrangementen en dat levert een heel rijk geluid op.
De Beach Boys zijn nergens ver weg en eigenlijk is de enige reden dat dit album daarvoor onderdoet de zang. Die is niet heel slecht verder, maar dit zijn nou typisch nummers die gebaat waren bij hele goede vocalisten. Als de Beach Boys dit hadden ingezongen dan had dit rond de 5* gezeten, nu iets lager.