Tricky - Mixed Race (2010)

Label: Domino

6. Come to Me (3:56)
  7. Murder Weapon (2:59)
  8. Time to Dance (2:24)
  9. Really Real (2:47)
  10. Bristol to London (2:26)
Tricky was in z'n beginperiode zo'n artiest die er toe deed: hij was vreemd, opvallend en maakte bijzondere muziek. De laatste jaren is ie dat niet meer. Het is een bekend recept waar hij telkens een ander sausje overheen giet en laten we eerlijk zijn: het zijn toch vaak de dames die zijn muziek een stempel meegeven. Maar goed: zijn bezwerende manier van zingen/praten/rappen is dan uiteindelijk toch wel kenmerkend genoeg om het stempel af te maken.
Op dit album staan zeer korte nummers die bij elkaar nog net de 30 minuten niet volmaken. Misschien niet eens zo erg, want Tricky albums zit ik zelden in z'n geheel uit.
Op Mixed Race horen we een toegankelijk geluid, iets wat we ook al vaker gehoord hebben. Minder broeierig ook. Een nummer als Kingston Logic deed me zelfs heel erg in de verte een beetje aan Daft Punk denken en de jazzy, bluesy invloeden zijn ook weer aanwezig (Early Bird, Come to Me).
Hakim zorgt voor oosterse sferen en er zijn weer bekende nummers terug te herkennen zoals Peter Gunn Theme in Murder Weapon. Dan een beetje disco in Time to Dance en we kunnen stellen dat het een veelzijdig album is geworden. Weliswaar wat aan de korte kant en zeker niet verrassend.
Maar moeten we dat nog wel willen verwachten van Tricky anno 2010? Nee, ik denk het niet. Daarvoor kun je beter nieuwe broeierige artiesten opzoeken als een Gonjasufi.
Tricky is een gevestigde naam en met korte plaatjes als deze zal hij geen opzien baren maar zal hij ook niet zo heel veel fans verliezen.
Het is allemaal best aardig, meer ook niet.

avatar van davevr
Ik vind dat Tricky na een wat mindere periode, zijn laatste echt goede vond ik angels with dirty faces, er weer staat. Zijn laatste knowle west boy, was een afrekenng met zijn jeugd, al de invloeden die hij toen had heeft hij verwerkt in die plaat. Soms werkte het, soms niet. Vooral niet wanneer hij weer zijn trip hop kant uitging. Nu borduurt hij verder op die sound, en dat levert een korte maar goede plaat op. Beter dan pre-millenium tension die weliswaar een paar héél sterke songs bevat maar ook een paar echte missers. Hij krijgt van mij 3 en een halve ster. Maxinquaye kreeg er 5, en daar staat deze echt nog niet, maar ze mag in mijn playlist

avatar van Rhythm & Poetry
Muzikaal gezien een aardig plaatje, maar het ontbeert hem aan spanning, ook de passie lijkt niet meer zo aanwezig te zijn bij Tricky. Daar waar Maxinquaye nog een echt meesterwerk is, is dit allemaal wat te oppervlakkig. Redelijk gemakkelijke instrumentaties, die lekker in het gehoor liggen maar verder weinig met de luisteraar zullen doen. Ach, ik kan dit plaatje prima aanhoren, en dat is het dan ook wel zo'n beetje.

avatar van aad r
Kingston Logic is gewoon een kopie van Daft Punk 's Technologic .

Ja, zie je wel. Toch he. Ben ik toch niet gek dat ik dat er ook in hoorde

Lekkere plaat van Tricky. Niks bijzonders, maar prima in orde. Het halfuurtje zeker waard.

vondeich
aERodynamIC schreef:
Ja, zie je wel. Toch he. Ben ik toch niet gek dat ik dat er ook in hoorde

Het zou er uit zien als iemand het niet hoorde...

tuktak
ongeïnspireerde plaat van tricky, nog erger dan de daft punk na-aperij is die i did it my way onzin aan het begin van murder weapon.
altijd zonde om te zien hoe gasten met een kapitaal aan apparatuur de weg kwijt raken in de mogelijkheden ervan.

avatar van Kronos
Van Tricky zou je inderdaad meer mogen verwachten. Maar op zich is dit toch gewoon een genietbaar plaatje. Niet bijzonder maar ook nergens slecht.

avatar van Mjuman
Kronos schreef:

Er is hier ook een topic - "debuut nooit overtroffen" oid - en dat geldt imo ook voor Tricky - i.c. Maxinquaye. Ken je ook de albums van zijn 'muze', Martina Topley Bird? Haar stem zul je misschien herkennen van haar vocale bijdragen aan Massive Attack.

avatar van Kronos
Van haar heb ik nog geen albums gehoord. Zal het debuut wel eens opzoeken.