The Orb featuring David Gilmour - Metallic Spheres (2010)

Electronic
Label: Columbia

1. Metallic Side (24:48)
  2. Spheres Side (25:09)
  3. Metallic Side [3D60 Version] * (29:50)
  4. Spheres Side [3D60 Version] * (20:20)
  5. The Cult of Youth Ambient Mix * (13:27)
  6. Hymns to the Sun [3D60 Mix-Edit] * (3:25)
avatar van Don Cappuccino
David Gilmour maakt nog steeds geweldige muziek

Een nieuw Orb-album met David Gilmour. Vooral de laatste naam spitste mijn oren, The Orb is voor mij niet zo bekend.

The Orb is een ambientgezelschap uit Engeland wat in 1988 werd opgericht. Een van de leden is van de KLF geweest, wat een vrij bekende groep was, omdat ze paar hits hebben gehad in Nederland (Last Train to Trancentral, Justified and Ancient). Hun optredens werden vergeleken met die van Pink Floyd en raad eens wie er aan dit album meewerkte.......

David Gilmour! De gitarist van de band Pink Floyd die muziekgeschiedenis schreef. Deze band stopte er in 1996 mee, maar deden nog een kleine reünie in 2005. Maar David Gilmour stopte zeker niet met muziek maken. Hij maakte het soloalbum On A Island en werkt dus nu samen met The Orb op het album Metallic Spheres.

Je merkt gelijk dat de combinatie van The Orb en Gilmour heel goed werkt. Gilmour gaat niet helemaal los op dit album, maar gaat meer mee met de atmosfeer die The Orb maakt. Maar dat betekent zeker niet dat je geen heerlijke gitaar hoort. Gilmour speelt met lekker veel galm en speelt heerlijke solotje´s. De sound is eigenlijk zoals de Floyd misschien nu zou kunnen klinken. Een soort van Echoes 2010 (Naar mijn bescheiden mening het beste Pink Floyd-nummer ooit, 24 minuten lang!) En ineens hoor je meer de sound van Gilmour, hij speelt akoestisch gitaar.

Metallic Spheres is een heerlijk, relaxed album van 50 minuten lang. De combinatie Orb en Gilmour werkt goed en de nummers zijn nergens te lang. Fans van The Orb hebben deze waarschijnlijk al gehoord, maar fans van Pink Floyd moeten deze zeker eens een keer gaan beluisteren. Een album waar ik vrij hoge verwachtingen van had en die zijn zeker ingelost!