Salem - King Night (2010)

Electronic
Label: IAMSOUND

1. King Night (3:50)
  2. Asia (3:36)
  3. Frost (3:25)
  4. Sick (3:20)
  5. Release da Boar (5:01)
  6. Trap Door (4:32)
  7. Red Lights (3:43)
  8. Hound (4:33)
  9. Traxx (4:42)
  10. Tair (2:09)
  11. Killer (4:52)
avatar van KampF
Een artiest die ik de laatste 3 maanden verreweg het meeste heb geluisterd. Bovendien is 'Redlights' mijn meest gedraaide track van de afgelopen twaalf maanden. De muziek kan met de volgende tags omschreven worden: electronic, noise, drag, witch.house, spooky, goth. Een bijzondere combinatie van genres, nog nooit eerder een 'mix' van gehoord, maar de witch.house is wel degelijk tot een genre uitgegroeid nu er meer bandjes zijn die zich er mee bezigen.

Salem is gestart met 2 EP's en 2 single releases. Bovendien hebben ze een groot arsenaal aan losse nummers uitgebracht, maar deze zijn moeilijk te vinden, via blogs en last.fm ben ik aan het een en ander gekomen. Op hun 'doorbraak EP' staat het nummer 'Redlights' die ik inmiddels 38x heb afgespeeld de afgelopen 3 maanden. Het nummer is heel simpel opgebouwd, maar toch blijft het me fascineren, de vocals die 'achter je aan spoken' in combinatie met een grillige bassline en 'dirty south' hiphop beats. Ik kan er weinig anders van zeggen, maar ik vind het een heerlijk nummer.

Nu is het album dus uit, en deze is naar mijn idee nog een stap beter. Het geluid is harder maar ook zorgvuldiger gemastered. De openingstrack is fenomenaal en bevat een sample van 'O Holy Night'. Heb de laatste tijd een soort haat/liefde verhouding opgebouwd met Salem, omdat het voor mij steeds 'inwendig, tegenstrijdige' muziek is. Er klopt iets niet, maar ook weer wel en het is ook nog eens erg goed.... Enifn, dit is -het- album, met een vernieuwde versie van het nummer 'Redlights'

avatar van KampF
Btw, er zijn meerdere Salems op Musicmeter. De electronic Salem is de juiste.

Luister hier naar King Night (het 1e nummer)
Pitchfork: Forkcast

avatar van samslam
redlights is voorlopig mijn persoonlijk hoogtepunt.
Meteen hoog ingezet want zoiets strafs heb ik de afgelopen negen maanden niet gehoord.

avatar van KampF
Helemaal mee eens, ik vond het ook een uniek concept

beste band ooit. klaar.

avatar van Marsvin
Hier krijg ik een raar gevoel van, het album is zeker niet slecht. Het is een goed album maar vind het heel moeilijk om het een punt te geven. Het doet me een beetje denken aan 'Autechre'. Ik geef het een 3,5.

avatar van KampF
Autechre? Hoe kom je daar zo bij?

avatar van -SprayIt-
JustaRascal schreef:
beste band ooit. klaar.

En dan krijgt Frans Duijts enkele malen 5 sterren..

avatar van -SprayIt-
OT: knetterdik album.. Redlights en King Night zijn echt tracks waarvan ik geen gelijke ken. Autechre is volgens mij echt een heel ander verhaal. Ik moest wel denken aan jj. Ik heb de EP's ook maar even gedownload, want dit ga ik vaker luisteren.

avatar van Slowgaze
-SprayIt- schreef:

En dan krijgt Frans Duijts enkele malen 5 sterren..

Frans Duijts is geen band. Beste zanger ooit. Klaar.
Zijn adoptiebroer heet overigens Koreaans Duijts.

Wat een toffe sfeer zit hierin zeg, ik ben verkocht!
Ben meteen eff The Knife uit gaan checken, schijnt vergelijkbaar te zijn met Salem.

Gallow
De shoegaze gitaar laag kan ik zeker goed waarderen en ook de zang gaat er goed mee samen, helaas vind ik dat de beats het hele album de grond in boort.

avatar van KampF
Ja, dat is dramatisch inderdaad. Alhoewel ze live steeds beter worden. Dat optreden mist eigenlijk alles: goed geluid, geïnspireerde artiesten en een donkere, kleine locatie.

tuktak

deze is ook mooi, drum madness zulke bands moeten gewoon never nooit live gaan als je het mij vraagt...uiteindelijk denken die gasten ook van waarom in vredesnaam zijn we opeens zo bekend geworden, we kunnen helemaal niks...hou dan gewoon de mysterieusheid en de hype in stand denk ik dan...

Milestones
Zo, eindelijk eens een nieuw album op VPRO´s luisterpaal dat er echt inhakt. Wat een "wall of sound" is dit zeg, indrukwekkend gewoon.

Gallow
De geluidsmuur is inderdaad zalig, de snare en drum deuntjes verpesten dit album echter grandioos, alsof een 16 jarige met te veel koffie op met fruity loops zit te kloten, zonde.

Milestones schreef:

Aub, ik heb er voor gezorgd dat ie erop stond

Gallow schreef:

Juist kenmerkend voor Salem, geeft echt een signatuur.

avatar van king_pin
Aparte combinatie van stijlen op dit album.
De spooky ambient electronic house met valse zang op de achtergrond die een beetje erdoorheen zweeft is echt intens (mits je het hard draait)!
Maar die raptracks zijn niet te genieten voor mij. Ze verpesten toch wel de sfeer die dit album verder oproept.
Jammer want zonder dat had er een hele gave beklemmende flow ingezeten.

JustaRascal
Die beats die in elk nummer hoort zijn ook hiphop. i'm just sayin

avatar van king_pin
smart ass, je weet wel wat ik bedoel.
Ik zeg toch ook raptracks, waar die gast zn mond open doet valt de magie compleet uit elkaar. i'm just sayin

sallblurredouttttttt

avatar van vlsander
De euro begint te vallen. Ik begon met het bekijken van de afschuwelijke youtube clip en heb het dan even niet meer vastgepakt. Maar uiteindelijk zit er echt wel een sterk idee achter hun muziek, alleen kunnen ze het hier en daar duidelijk nog wat verfijnen .

avatar van John Doe
Heerlijk albumpje en hopelijk ontwikkelen ze zich inderdaad nog verder door, want deze electronische shoegaze hiphop is zeker erg genietbaar, vooral op een wat hoger volume. Mijn huidige favoriet is ''Trapdoor''.

Laurora
Er zijn maar weinig "witch house" bandjes die ik voor een lange periode kan waarderen (snel weer saai), maar Salem is en blijft geweldig.

Asia en Traxx zijn voor mij de hoogtepunten op dit album.

avatar van Slow
Heb Salem een tijdje terug leren kennen. Ik luister over het algemeen niet zoveel dubstep/electronic, maar Salem kon me direct boeien. Het blijft nu, na een paar maanden, nog steeds fantastisch.

*surft wat witchwavez*

avatar van GarnalenPeller
Hij rapt hier niet zelf neem ik aan? Zijn het gewoon nummers van andere mensen met een hoop effecten?