Manfred Mann's Plains Music - Plains Music (1991)

Roots

4. Sikelele (3:36)
  5. Hunting Bow (2:36)
  6. Salmon Fishing (3:58)
  7. Laguna (4:52)
  8. Instrumedicine Song (4:00)
  9. Sikelele II (3:58)
  10. Hunting Bow [Reprise] * (2:40)
  11. L.I.A.S.O.M. * (3:51)
  12. Medicine Song [Remix] * (4:16)
avatar van The_CrY
Ik vond het vrij verbazend dat deze nog niet was toegevoegd op MusicMeter, maar goed, dan heb ik ook nog eens wat te doen. Hier zien we Manfred Mann eigenlijk met een soort solo projectje bezig om te proberen de muziek van de Noord-Amerikaanse steppe-indianen te transformeren in een wat symfonischer jasje. Eigenlijk niet een echt Earth Band album, maar zo wordt deze wel gepresenteerd in de officiële discografie van de band en de muzikanten die hierop meedoen hebben ook op menig MMEB plaat gespeeld.

Maar over de plaat: hij is te kort. Er zitten echt wel geinige ritmes in en melodieën, maar alleen Medicine Song blijft hangen. En nog beter, zonder bonus tracks duurt de plaat net iets meer dan een half uurtje, dus geen waar voor je geld. Een beetje misleidend voor fans van Manfred Mann; dit is geen progrock van de andere albums maar een matige poging tot roots-muziek.

avatar van musician
Het is niet voor niets dat ondergetekende (en blijkbaar vele anderen) hier zijn afgehaakt. Eigenlijk was ik dat al bij Masque.

Uit experimenteerdrift een albumpje blues, jazz of, zoals je het hier noemt, roots-muziek: je moet wel erg sterk in je schoenen staan wil je daar de trouwe fans mee plezieren. Dat is Manfred Mann overigens wel een keer gelukt, met het geweldige album Somewhere in Africa (1982) waar hij de progrock smaakvol laat samensmelten met ZuidAfrikaanse rock/traditionals (?) en zangroepen.

Volgens mij zijn de muzikanten op dit album allemaal nieuw (in de verste verte geen Chris Thompson of Mick Rodgers of welke bekende dan ook te horen) en wordt er eigenlijk ook niet gesproken over Manfred Mann's earth band maar over Manfred Mann's plain music.

Bij het volgende album (Soft vengeance) mochten weer wel oude bekenden terugkeren en klinkt het album ook gelijk weer modern ouderwets.

musician schreef:
Volgens mij zijn de muzikanten op dit album allemaal nieuw

Barbara Thompson heeft toch al bijdrages geleverd aan de studioplaten sinds (volgens mij) The Roaring Silence, en Noel McCalla is dan wel nieuw, maar hier nog toekomstig Earth Band zanger. Dus zo bedoelde ik het meer.

Ozric Spacefolk
Deze plaat mag niet onder de noemer MMEB, me dunkt.

Deze plaat is uitgebracht onder de noemer Manfred Mann's Plain Music.

avatar van The_CrY
Ik heb mijn argumenten daarvoor al gegeven.

Ozric Spacefolk
Wordt hij zo in de officiele discografie gepresenteerd?

Dan moet de titel alsnog aangepast worden, en de Manfred Mann's Earth Band en Plain Music als aliassen gekenmerkt worden.

De archivaris heeft gesproken.