Anima Mundi - The Way (2010)

Cuba
Label: Musea

1. Time to Understand (13:59)
  2. Spring Knocks on the door of Men (26:32)
  3. Flying to the Sun (9:33)
  4. Cosmic Man (8:18)
avatar van Svendra
Yes en Flower Kings hebben een totaal andere benadering van progrock. Toch hoor ik van beide bands invloeden want de nummers verschillen nogal.

Spring Knocks on the door of Men is een groots bouwwerk. Zo eentje waar je vaak naar binnen wil om alle details te ontdekken. Dat middendeel met de gitaarsolo is bedwelmend. Alles klinkt integer en transparant, in die zin lijkt het op Yes. Nota bene een onbekende band uit Cuba zet hier een van de mooiste epics van de laatste jaren neer (4,5*).

Flying to the Sun is wat steviger, hoekiger en op een andere manier goed. Vooral het tweede deel met kerkorgel maakt indruk (4,0*).

Vergeleken met de andere nummers is Time to Understand eendimensionaler en smeuïger, dat begint eigenlijk al met die keyboardsound aan het begin (3,5*).

Is het openingsnummer goed te doen, Cosmic Man is een vlakke afsluiter waarin een thema wordt opgerekt en er verder weinig gebeurt (2,5*).