Eligh - GreyCrow (2010)

5. Find Yourself
  6. When I'm a Dad
  7. Wish I Would

met Inspired Flight

8. Miss Busdriver (Rachel)
  9. Shine

16. Maybe So
  17. Suffocate

met Marty James, Paul Datah en Lisa Ahlstrom

avatar van Rhythm & Poetry
De beste plaat van Eligh tot nu toe. Met afstand. Heerlijke producties die voor een donkere ondertoon zorgen. Af en toe speels. Speels zijn ook de vocalen op GreyCrow. Soms ernstig en met veel emotie gebracht door Eligh, andere momenten zijn de vocalen populairder: bijvoorbeeld door het gebruik van een stemvervormen of een gezongen refreintje. De stemvervormer past uitermate goed op deze plaat en ook de gezongen refreintjes liggen lekker in het gehoor. Hopelijk gaat Eligh eens bij Rhymesayers tekenen, dat zou een briljante combinatie zijn.

avatar van discipline
Erg mooie cover!

Rene1979
Ik ga helemaal mee met Rob. Ik heb nog niet eerder zo'n goede plaat van Eligh gehoord.

avatar van thgryda
Ik ken Eligh niet zo maar de cover sprak me al aan toen ik het album ergens op een forum tegen kwam. Ook de featurings spraken me wel aan. Thx voor de tip manne

Rene1979
Ik blijf dit album luisteren. Ik vond Eligh altijd het minst aansprekende lid van Living Legends, maar dit is gewoon zijn beste album. Hij had er wat uit, maar na een tussenpauze van 5 jaar door teveel drugsgebruik is Eligh terug en hoe!

avatar van thgryda
Hmm ik zit ongeveer 1/3 weg het album. Klinkt idd erg goed, de sample op find yourself is geniaal. Het klinkt inderdaad erg solide. Ik ken eligh niet maar hij rapt snel en vloeiend en doet me wat aan big boi van outkast denken... Ik vind het album wel niet echt duister zoals R&P aangaf. Nog een paar luisterbeurten geven en dan een stem uitbrengen is de boodschap...

avatar van Rhythm & Poetry
Het is ook niet duister, maar er zitten wel wat donkere producties tussen terwijl de vocalen ook op die nummers een stuk speelser zijn. Vind dat zelf wel een gave combinatie.

avatar van Delars
Heerlijk album van een rapper waar ik nooit van gehoord had.

Rene1979
Dan moet je nog een hoop luisteren Lars. Al waren zijn eerdere albums niet echt om over naar huis te schrijven. Maar living Legends (crew waar Eligh in zit) kent vele leden met veel goede albums. Ik raad je onder andere Luckyiam en The Grouch aan.

Danku

avatar van thgryda
Hmm inderdaad een dope album. Van living legends kende ik enkel het werk van murs (een deel toch) en wat losse tracks van LL en the grouch. Elighs vorige releases had ik nooit beluisterd en uit jullie commentaar blijkt dit ook het beste album van de man dus heb ik geluk hiermee te kunnen beginnen

Zoals R&P al aangaf is de sfeerschepping op dit album erg sterk. De producties zitten stuk voor stuk goed in elkaar, de sfeer varieert van opgewekt en luchtig naar duister. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van de stemvervormer of van soulachtige gastrefreintjes. Omdat dit voornamelijk gebeurt op de donkere producties wordt het echter nooit klef. Op deze manier blijft het album afwisselend en wordt het minder snel saai.

Net als de producties varieert ook Eligh zelf van track tot track. Aan het begin van het album vind ik hem qua flow en delivery wat op big boi rappen. Snel, snedig, on beat, die typische tik tak stijl van rappen. In tegenstelling tot big boi rapt Eligh op andere tracks totaal anders, meer ingetogen op sommige tracks, harder en aggresiever op andere...

Grey crow is een erg dope album geworden met veel variatie tussen de verschillende tracks. Dit resulteert echter niet in een album dat van de hak op de tak springt maar tot een sterk geheel waarbij het niveau constant hoog blijft. En voor een keer resulteert het veelvuldig gebruik van een stemvervormer niet voor een kleffe commerciele sound maar zorgt het voor de nodige afwisseling. De gastartiesten dragen bovendien hun steentje bij om het geheel spannend te houden. Zo is het leuk om plotseling Brother Ali voorbij te horen komen, al kon zijn bijdrage vooral wat uitgebreider. Ook Zumbis bijdrage is sterk en hij had met Amp Live beter eerst dit album gecheckt want Atomic Clock verbleekt helemaal naast dit album.

Ik ga beginnen met 4 sterren omdat ik wat uitschieters mis maar de replay value zal uiteindelijk bepalen of er nog een halfje bijkomt of afgaat al lijkt het eerste me waarschijnlijker als het laatste.

avatar van Rhythm & Poetry
Love Ov My Life vind ik zelf een van de hardste nummers van dit jaar: doet denken aan het oudere (en betere) werk van Outkast. Dat heb ik overigens ook bij sommige andere nummers, het doet wat denken aan de classics van Andre 3000 en Big Boi.

avatar van thgryda
Dit deed mij ook al heel erg denken aan big boi. Ik dacht al dat ik de enige was. Love ov my life is inderdaad een van de beste nummers op deze plaat en daar is het outkast gevoel inderdaad het meest uitgesproken.

avatar van thgryda
Blijven luisteren deze past qua gemoedstoestand goed bij kanyes nieuwe album... Kan misschien nog een halfje meer worden...

tot nu toe de beste hip hop plaat van 2010 en ja beter dan kanye west zn nieuwe album

toris
ik ben iets minder positief. Ik vond het een leuk album, maar ik schrok van al die hoge scores. De refreinen vind ik vaak echt niks, met name bij Stuck with You. Voor de rest vind ik Eligh een prima rapper, en doen de beats het vaak goed. Een goede 3.5 voor mij

Miss Busdriver

avatar van Delars
Toch maar een halfje verhoogd, wat een heerlijk album zeg.
Dat refrein op Angels of Death alleen al..
Eligh is een zeer kundige rapper, met een erg snelle flow.
Toch blijft het interessant en weet hij mijn aandacht te behouden.
De beats werken ook erg goed mee natuurlijk.

Delars schreef:
Miss Busdriver

Erg lekkere track ja, ik zit ook altijd lichtjes met mijn kop te schudden als dat nummer mijn headset binnen sluipt. Heel chill nummer gewoon, ik dacht ergens gezien te hebben dat er zelfs een video van bestond?

P-DawG
Heerlijk nummer inderdaad, heb de clip gelijk maar even toegevoegd.

avatar van Osiris Apis
Chill nummer, Miss Busdriver. Na de reacties hier moet ik het album toch wel gaan checken.
Al ben ik niet zo'n fan van zijn oudere solo albums. Maar ik heb het idee dat dit wel anders klinkt.

Op zijn youtube kanaal vertelt hij over de achtergrond van de nummers van dit album:
YouTube - Eligh - About The Record: Angel of Death
Leuk om te zien.

Ow vet, bedankt Osiris

canabislovaz schreef:

Beetje overdreven imo al hoort ie ook voor mij in de top tien van het jaar. Ik vind het enkel wat raar dat je Kno hoger hebt in je top tien allertijden en gezien dat dat album ook van dit jaar is en je dat album een 4.5 geeft... En dit album een vijf, beetje raar just sayin

edit: Voila ik wist het p bedankt

avatar van Elohim
Ik luister nu Love ov my life en dat klinkt wel interessant. Vind de meeste LL-gerelateerde projecten vaak wel vet, maar ze weten maar weinig echt te pakken behalve Aesop. Even beluisteren of dit anders is.

Wie of wat is LL?

Living Legends.

MAS
Aha, had er volgens mij nog nooit van gehoord. Binnenkort eens wat van checken. Welk album raden jullie me aan?

Rene1979
Deze wel, Living Legends - Creative Differences (2004)

En dan deze artiest die ook bij LL hoort, Luckyiam

En natuurlijk alles van Murs, die ook bij LL hoort, Murs

En dan heb je nog dit groepje waarvan de leden ook bij LL horen, 3 Melancholy Gypsys

En dan ook uiteraard CMA, waarvan de leden ook bij LL horen, CMA

Je kan nog veel verder gaan bij LL, ik denk dat die gasten alles bij elkaar opgeteld wel 100 cd's hebben uitgebracht.

MAS
Oke bedankt. Ik ga maar eens beginnen met Creative Differences. Daarna Murs want die staat ook al heel lang op mijn lijstje van nog te luisteren artiesten.

avatar van -marco-
@rene1979

Living legends aanraden en dan niet almost famous & classic noemen??!!

Je steld me teleur