The Residents - Duckstab / Buster & Glen (1978)

Avant-Garde
Label: Ralph

1. Constantinople (2:24)
  2. Sinister Exaggerator (3:29)
  3. The Booker Tease (1:05)
  4. Blue Rosebuds (3:08)
  5. Laughing Song (2:13)
  6. Bach Is Dead (1:12)
  7. Elvis and His Boss (2:31)
  8. Lizard Lady (1:53)
  9. Semolina (2:48)
  10. Birthday Boy (2:42)
  11. Weight-Lifting Lulu (3:12)
  12. Krafty Cheese (1:59)
  13. Hello Skinny (2:42)
  14. The Electrocutioner (3:19)
avatar van Paalhaas
Weer een typische, eigenzinnige plaat van de Residents, één van de meest legendarische undergroundbands ooit. Als er één band is waarvan je een willekeurig nummer meteen herkent, dan is het misschien deze wel (Daar moet bij vermeld worden dat ik lang niet alles van ze ken). De heren schijnen in het openbaar altijd gehuld in kostuums met grote oogballen als masker te verschijnen. Hun ware identiteit is, las ik ergens, ook nog nooit met zekerheid vastgesteld.

Dit album is een compilatie van 2 EP's (elk 7 nummers). Mijn eigen versie bevat ook nog Goosebump (4 nummers), een moderne hervertelling van het verhaal van Moeder Gans.

De mafheid van deze plaat kent weer eens geen grenzen, maar het nieuwe is er wel een beetje af na Meet the residents en Not available.

ps. Misschien is 'Bach is dead' leuk covermateriaal voor de WC Experience (Bakkes dicht!)

avatar van Toon1
Vijf sterren is toch wel erg veel voor dit plaatje, Aslan. Zoals Paalhaas zei, ze hebben het al eens gedaan op hun vorige platen. Leuk tussendoortje, meer niet. 3*

avatar van aslan
aslan (crew)
Toon1 schreef:

dit blijft voor mij het allerbeste residents album, waarschijnlijk komt het omdat het mijn allereerste was, en ik heb het dan ook oneindig veel meer gedraaid dan al die andere die volgden... ook de momenten dat we deze draaiden zijn onvergetelijk... blijkbaar tellen ook emoties mee bij het beoordelen van muziek !!

avatar van Strangeways
Leuk tussendoortje, meer niet. 3*

Ouch! Duck Stab / Buster & Glen omschrijven als een tussendoortje staat bijna gelijk aan heiligschennis, Toon. De periode tot aan 1980 werd sowieso gekenmerkt door originele topreleases van The Residents, maar deze gecombineerde EP's zijn, ondanks hun geringe lengte, echt essentieel, met op DS de nummers Constantinople, Sinister Exaggerator en Blue Rosebuds, en B&G dat daar o.a. Lizard Lady en Hello Skinny tegenover zet. Wie herinnert zich niet die bizzare, in zwart-wit geschoten clip van Hello Skinny? Toen ik hem jaren geleden voor het eerst zag wist ik niet wat me overkwam. Klassiekertje!

avatar van misja82
werd laatst getipt coor iemand om dit eens te beluisteren. heb hem nog niet gevonden, maar ben inmiddels erg benieuwd.

avatar van dennisversteeg
In tegenstelling tot de meeste Residents-liefhebbers heb ik minder met de 'klassieke' periode, maar meer met de latere dingen (Mole, Freak Show, Bad Day en ook de meer recente Storyteller dingen).

Duck Stab / Buster & Glen is echter wel een uitstekend album met enkele goede nummers en het bubbelt, piept en kraakt heerlijk weg. Met 2x 16 minuten is het natuurlijk ook niet echt een lange zit.

Birthday Boy draai ik altijd op mijn verjaardag.

Ton Willekes
Zoals Aslan ook schreef:
Dit is mijn eerste Residents plaat en ik vind het ook de beste waarschijnlijk om dezelfde reden.
Alles wat ik daarna van ze kocht klonk minder "verteerbaar"

Op zich een fijne plaat. Mooi statement van hun unieke sound die misschien ook niet meer dan 1 plaat kan blijven boeien.

avatar van spinout
Primus heeft Sinister Exaggerator gecoverd en heeft zich duidelijk laten beïnvloeden door The Residents, of overdrijf ik nu op een sinistere manier?