Hans de Booij - Voor Mekaar (1996)

Label: Zaika

1. Aruba Ariba (3:56)
  2. Fles op Je Rug (3:56)
  3. Fles met Inhoud (4:31)
  4. 'T Jongetje Te O (3:31)
  5. F (4:34)
  6. In de Jordaan (3:46)
  7. Pablo (4:41)
  8. Van Traalala (4:02)
  9. De Grootvader (3:09)
  10. Voor Mekaar (3:32)
  11. Jan Soldaat (4:48)
  12. De Laatste Dan (5:06)
avatar van vigil
Een aparte plaat van Hans de Booij. Een behoorlijk vrolijke plaat (ook voor zijn doen) en met vrijwel alleen maar sterke nummers. Vaak staan er nog wel eens wat niemandalletjes op maar dat valt hier reuze mee.

De plaat gaat over zijn ervaringen Aruba waar De Booij heen vertrok nadat hij het hier helemaal gehad had (zeer vervelende ervaring met de politie) en daar het een en ander ging doen in de toerisme op dat eiland. Tegenwoordig is hij te vinden met z'n nieuwe vrouw in Thailand.

avatar van B.Robertson
Mede door zijn live-album 'Alleen' en door te volharden in draaien ben ik sommige nummers van het album meer gaan waarderen. 'Van Traalala' blijft de grote favoriet en zeker zeer apart is het titelnummer. Dit is een cover/bewerking van 'We Zijn Er op de Wereld om Mekaar te Helpen Nietwaar' door Adèle Bloemendaal, Piet Römer en Leen Jongewaard. Hierna duurde het ruim tien jaar tot zijn volgende studioplaat uitkwam.

Ontoegankelijke plaat van misschien wel Nederland's meest eigenzinnige en onnavolgbare zanger/tekstschrijver. Ook op deze plaat weet hij hier en daar de gevoelige snaar te raken, en tegelijkertijd moet ik ook lachen om deze unieke chaoot.

Hier en daar zinnen als poëtische pareltjes, maar ook zinnen die onbegrijpelijk zijn, of juist weer heel banaal, en dat vaak in één nummer.

Hetzelfde geldt voor de muziek. Binnen een nummer kan het van hot naar her gaan, en met name hoe de teksten wordt gezongen: erg melodieus, gewoon als voordracht, of helemaal uitgerekt en dan weer heel snel om toch maar de tekst in de melodie te proppen.

Hier moet ik nog een paar keer naar luisteren. Het tekstboekje bij de hand hebben is bij deze plaat zeker aan te raden.