Frank Zappa - Hammersmith Odeon (2010)

Label: Vaulternative

1. Convocation / The Purple Lagoon (2:18)
  2. Dancin' Fool (3:43)
  3. Peaches en Regalia (2:36)
  4. The Torture Never Stops (13:52)
  5. Tryin' to Grow a Chin (3:37)
  6. City of Tiny Lites (7:01)
  7. Baby Snakes (1:54)
  8. Pound for a Brown (20:39)
  9. I Have Been in You (13:55)
  10. Flakes (6:39)
  11. Broken Hearts Are for Assholes (3:54)
  12. Punky's Whips (10:26)
  13. Titties 'N Beer (4:49)
  14. Audience Participation (3:32)
  15. The Black Page #2 (2:49)
  16. Jones Crusher (3:01)
  17. The Little House I Used to Live In (7:13)
  18. Dong Work for Yuda (2:56)
  19. Bobby Brown (4:54)
  20. Envelopes (2:16)
  21. Terry Firma (4:10)
  22. Disco Boy (6:43)
  23. King Kong (10:10)
  24. Watermelon in Easter Hay [Prequel] (3:55)
  25. Dinah-Moe Humm (6:10)
  26. Camarillo Brillo (3:23)
  27. Muffin Man (6:18)
  28. Black Napkins (5:16)
  29. San Ber'dino (5:54)
Maartenn (crew)
Jawel! Eindelijk op MusicMeter: commerciële release #89 van FZ!

Zowel ik als Stalin hebben deze aangeschaft na een avondje Zappa Plays Zappa, afgelopen dinsdag in Hengelo, en sindsdien heb ik deze natuurlijk non-stop mee in de auto.

Wat opvalt is de enorme accuratesse van deze band. Het is volgens mij ook een band van de meester die vrij lang is meegegaan en dat is ook wel te merken; er wordt superstrak gespeeld.

Wat de nummers betreft; het is weer als vanouds een mengelmoes van vaste prikkies (Dancin' Fool, Dinah-Moe Hum. Camarillo Brillo, Bobby Brown en Disco Boy) met verrassend goede uitvoeringen van nummers die we minder vaak op releases zien (Pound For A Brown, Flakes (GENIAAAL!), Watermelon in the Easter Hay) en het 'nieuwe' nummer Terry Firma.

Dit is dus ook precies de release waar fans op zitten te wachten: een top band, een goede balans tussen 'vaker gehoord' en 'top om eindelijk eens live te horen' en drie schijfjes materiaal . Duidelijk een goedmakertje na de onbenullige releases van afgelopen tijd, als Greasy Love Songs en met name Congress Makes No Law.

Al met al drie schijfjes lang heerlijk genieten van het beste wat deze band heeft kunnen bieden.

Een 5.0* (ik kom er toch niet onder uit )

avatar van Stalin
Uiteraard heeft Maartenn official release #89 meteen maar toegevoegd, waarvoor hulde

Hii staat op dit moment alweer/nog steeds op (sinds afgelopen woensdag de stereo niet uitgeweest), maar een voltallige mening van mijn kant zal nog even op zich moeten laten wachten, aangezien ik zo de deur uitga omdat ik om 10 uur weer mijn kontje ga verkopen op het werk.

Nu maar hopen dat het toevoegen van dit album niet resulteerd in alleen maar 1 op 1 discussie tussen Maartenn en mij.

Met andere woorden, hopelijk zijn er ook anderen zo gek dit album aan te schaffen

En Maartenn, hoe kun jij meteen na een paar dagen dit album beoordelen terwijl je voor je Talking Heads plaat zo lang nodig hebt ?

Maartenn schreef:

Dat vrij lang meegegaan van de band valt best mee eigenlijk...

September 8-December 31, 1977
January 24-February 28, 1978

Stalin schreef:

Dat vrij lang meegegaan van de band valt best mee eigenlijk...

Hmm dat valt mij eigenlijk ook een beetje tegen. Ik dacht dat deze band het toch meer dan drie jaar had uitgehouden.

Afijn. Zappa is wat sneller op waarde te schatten dan TH, omdat ik Zappa al van A tot X ken. TH moet nog maar eens zijn durability bewijzen voordat ik daar wat over ga zeggen

Maartenn (crew)
Fantastische versie van San Ber'dino trouwens ook. Het dak gaat er helemaal af; al vind ik het publiek over het algemeen in deze serie van concerten vrij tam.

Maartenn schreef:

Iets wat Zappa tijdens de introductie zelf ook zegt:

We're recording this. And for you're own good, you people better make a lot of noise tonight. Because this thing is going on the radio in the United States. And i don't want those people in my country to find out how lame you suckers really are, you know what i'm talking about ?
Now we've been playing here for 3 days and i have never seen such a boring audience in my life, you people must be walking in your sleep !

Betaal je een kaartje voor een concert en word je op deze manier meteen bij de introductie te kakken gezet...typisch Zappa

PLAY DOCTOR !!!

Maartenn (crew)
Het lijkt alsnog een één-tweetje te gaan worden Stalin

Ik geniet in ieder geval al dagen achtereen van dit prachtige drieluik!

Nicci
Zijn dit de optredens op basis waarvan Sjeik Yerbouti is gemaakt?

Nicci schreef:
Zijn dit de optredens op basis waarvan Sheik Yerbouti is gemaakt?

Klopt

Opgenomen in de Hammersmith Odeon in London van 25-27 januari en op 28 februari 1978 en dus dezelfde band als op de Baby Snakes DVD.

Niet alle nummers op Sheik Yerbouti zijn overigens opgenomen in London, want Jones Crusher en Jewish Princess zijn opgenomen in NYC op Halloween 1977, Rat Tomago en The Sheik Yerbouti Tango in de Deutschlandhalle in Berlijn op 15 februari 1978 en de gitaarsolo van Yo Mama is ook weer opgenomen in Duitsland, ditmaal in Neunkirchen am Brand op 25 februari 1978.

Iets wat ik wel een klein beetje mis op Hammersmith is het ontbreken van Wild Love en Yo Mama, maar daar zullen Gail Zappa en kluiskabouter Joe Travers wel hun redenen voor gehad hebben...

Stalin schreef:

Misschien dat deze verknipt waren door Zappa?

Maartenn schreef:

Misschien dat deze verknipt waren door Zappa?

Het één-tweetje sukkelt rustig door, alhoewel Nicci als een streaker even ons Hammersmith-veldje opliep om het ritme te ontregelen

Maar goed, het is zeer zeker goed mogelijk dat die nummers inderdaad door Frank al ''verknipt'' waren voor het gebruik op Sheik Yerbouti en er dus geen bruikbare opnames meer waren.

avatar van Rudi S
Al terug van Bruna

Zo nu hoor ik er ook bij

Rudi S schreef:
Al terug van Bruna

Zo nu hoor ik er ook bij

Welkom bij de club

Ik zet na dit bericht mijn computer uit en stap dan op de fiets...

Had door heel veel gewerkt te hebben al meer dan een week niets aan het huishouden gedaan en ben vandaag overdag vrij.
Ik heb dus tot nu toe mijn dag gespendeerd aan kleinburgerlijke zaken zoals: stofzuigen, afwassen, was draaien en kattenbak verschonen.

Moet ook gebeuren

avatar van kaztor
Ik denk dat dit wel de voornaamste volgende Zappa-aanschaf wordt, al is de cover te gruwelijk voor woorden.
Cal Schenkel, you're missed!

Maar dit is zeker veel lekkers!

kaztor schreef:

De cover is al gebruikt als promotieposter voor het 3 daags Zappa Festival in The Roundhouse in London, op 5, 6 en 7 november jongstleden.

Gail en Dweezil hadden dit festival (waar Zappa Plays Zappa ook optrad) uitgezocht om Hammersmith voor het eerst aan de fans te presenteren, vandaar...

Ze hadden inderdaad beter een andere cover kunnen uitzoeken, zoals de foto van Frank in het boekwerk, alwaar De Snor naakt op het toilet zit, terwijl hij een akoestische gitaar bespeeld met een microfoon nog net in de foto...

De beste man nam zelfs muziek op terwijl hij zijn behoefte deed, wat een held

avatar van freakey
Even terugkomend op de discussie bij Philly waarin ik stelde dat deze niet perse beter was... hij is!!!

6* dan maar.....

freakey schreef:

6* dan maar.....

Heeft mijn wat omslachtige pleidooi aldaar toch zin gehad

avatar van freakey

Heeft mijn wat omslachtige pleidooi aldaar toch zin gehad

..en Bozzio op drums!!!...

avatar van saxotoon
Ik ben sinds 4 dagen in het gelukkige bezit van dit album. er staan absoluut juweeltjes op, een topband in topconditie.
Of hij beter is dan Philly, zou ik zo niet durven stellen. Het is een heel andere band met een heel andere sfeer. Betreft hier ook een mix van meerdere concerten, dus toch een soort best of..., maar veel beter zal het waarschijnlijk ook niet kunnen.
watertanden bij een ouderwetse King Kong.

Ik ben benieuwd. De laatste tijd ligt Sheik Yerbouti weer vaak ik de platenspeler (ok, Apple TV eigenlijk). Dus dit moet zeker de moeite zijn.

Maar wat een uitmelkprijzen van Barf Barf Thrill weer. Ik koop zo af en toe nieuwe releases, maar het blijft bizar. Ik vermoed dat ze heel wat meer zouden verkopen tegen fatsoenlijke prijzen...

Wauw, wat een fantastische plaat weer! Lekker strak allemaal. De man blijft een held...

avatar van ricardo
Tja deze ligt bij plato in Groningen voor maar liefst 50 euro te koop, moet niet gekker worden.

Voor dat geld komt er bij mij zelfs een Zappa never nooit voor bij.

ricardo schreef:

Voor dat geld komt er bij mij zelfs een Zappa never nooit voor bij.

Het is belachelijk veel geld, Maartenn en ik hebben er tijdens Zappa Plays Zappa in november beiden (ik geloof) 45 euro voor betaald en dat was toen ook een rib uit mijn lijf hoor !

Maar via de officiele site of via onze grote Engelse vriend Dave krijg je het ook niet echt goedkoper...

Maar goed, niemand die het je verplicht aan te schaffen en ik ben ook zeker niet van plan elke nieuwe muzikale scheet uit de bilnaad van Gail en Joe te gaan ruiken...enkel diegene die mij echt aanspreken.

zouden de prijzne niet aan de hoge kant zijn wegens lage persaantallen?

zeg nou zelf, zappa verkocht en verkoopt geen miljoenen

Malle schreef:
zouden de prijzne niet aan de hoge kant zijn wegens lage persaantallen?

zeg nou zelf, zappa verkocht en verkoopt geen miljoenen

Ik geloof dat er alleen van Sheik Yerbouti wereldwijd tenminste een miljoen verkocht zijn.

En volgens de RIAA zijn ook de volgende twee items goed voor goud.

Sheik Yerbouti staat overigens weer niet vermeld op de site van RIAA...

Ook op het officiele Zappa forum zijn hier een aantal topics over waar wat serieus te nemen antwoorden zijn waar te nemen.

Topic 1
Topic 2

I posted this before a few years ago, but here's a breakdown of a handful of FZ's top selling albums in the US, as of December 2005, since Nielsen Soundscan began (rounded to the nearest thousandth):

260,000 ~ Strictly Commercial
70,000 ~ One Size Fits All
56,000 ~ Absolutely Free

Nielsen Soundscan-era total (as of December 2005):

3,527,000

Btw, to my knowledge, these totals DO NOT include Barko-Swill sales. Also, today you could probably add over 25% on top of all the above totals...

mm, valt mee ok, anno 2011 verkoopt zappa geen meloene, euh miljoenen meer, denk ikke

Stalin schreef:

45 euri inderdaad geloof ik. Maar zoals gezegd; strikt voor de liefhebber die het geld er voor over heeft. En het mag gezegd worden dat deze release in het specifiek dat geld wel waard was. Ik ken releases die minder kosten, maar kwalitatief ook een stuk minder zijn (de Joe's serie bijvoorbeeld).

avatar van saxotoon
Voor mij is een 3-dubbelaar van Zappa dat toch nog wel waard. Zeker als het zoals in dit geval een uitgave betreft van uitvoeringen die nog niet in mijn kast stonden.
Omgerekend betaal je 15,-- per CD, met gemiddeld tegen het hele uur muziek. Dat zijn toch hele gangbare prijzen. Ik zie vaak duurdere in de winkel liggen waar je dan 35-45 minuten geluid op krijgt.