Wire - Red Barked Tree (2010)

Label: Pink Flag

7. Moreover (4:34)
  8. A Flat Tent (2:16)
  9. Smash (3:55)
  10. Down to This (4:56)
  11. Red Barked Trees (5:35)
avatar van jorro
Het album Red Barked Tree uit 2010 is het twaalfde album van Wire en zoals ik uit de reacties hierboven begrijp voor een aantal een wat negatieve verrassing. Het album laat volgens mij goed horen dat Wire na al die jaren nog steeds vernieuwend kon zijn. Het is een mix van punk, rock en elektronische muziek en het blijft altijd toegankelijk.

De 11 nummers van Red Barked Tree geven een gevarieerd geluid. Sommige nummers zijn snel en energiek, terwijl andere rustig en melodieus zijn. Het album begint prettig met Please Take, een nummer met een pakkende melodie. Andere opvallende nummers zijn Adapt, dat een hypnotiserend ritme heeft, Two Minutes en Down to This. Afsluiter en titelnummer Red Barked Tree, is een rustig en melodieus lied. Te horen is dat Wire goed weet hoe ze een nummer moeten opbouwen.

De teksten op het album zijn vaak poëtisch en laten ruimte voor interpretatie. Soms zijn ze direct, soms wat abstracter. De stem van zanger Colin Newman klinkt soms kil en afstandelijk, wat goed past bij de sfeer van de muziek. Het album is dus zeker interessant voor luisteraars die houden van diepere betekenissen in songteksten. Leuk zijn de subtiele elektronische effecten die de muziek verrijken,

Als je houdt van heel simpele, rechttoe rechtaan muziek, dan is dit album misschien niet jouw ding. Wire speelt met verschillende stijlen en sferen, en dat kan soms wat uitdagend zijn. Maar voor wie openstaat voor iets anders, is dit album zeker de moeite waard. Waardering: 3,5

Please Take - 3,5
Now Was - 3