British Sea Power - Valhalla Dancehall (2011)

Label: Rough Trade

1. Who's in Control (3:14)
  2. We Are Sound (4:47)
  3. Georgie Ray (3:47)
  4. Stunde Null (2:38)
  5. Mongk II (4:48)
  6. Luna (4:17)
  7. Baby (5:46)
  8. Living Is So Easy (4:01)
  9. Observe the Skies (3:23)
  10. Cleaning Out the Rooms (7:11)
  11. Thin Black Sail (1:46)
  12. Once More Now (11:13)
  13. Heavy Water (3:39)
avatar van OscarWilde
Previews staan nu op itunes, klinkt veelbelovend

avatar van Bart
Gistermiddag draaiden ze op hun website het complete album. Bij vlagen heb ik de nieuwe nummers meegekregen. Bij vlagen klonk het goed. Ik ben wel nieuwsgierig naar deze release!

avatar van OscarWilde
3VOOR12 - 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (1): British Sea Power - 3voor12.vpro.nl

Album van de week! Hopelijk komt die welverdiende doorbraak er nu echt

Er staan wel een handvol goede nrs op , maar voor de rest doet het me weinig en een dorrbrak zie ik niet zitten met deze cd

avatar van OscarWilde
Ik persoonlijk ook niet, maar niet omdat het geen goede plaat is. Arcade Fire kan zich permitteren om een ietwat makke plaat te maken met te veel nummers op, vanwege de reputatie. Maar ik denk dat niet veel mensen deze plaat een kans gaan geven om in al haar facetten te groeien, heb het nu een stuk of zes keer besluisterd en is echt wel een veelzijdige en avontuurlijke plaat.

avatar van The Eraser
Dankzij lovende woorden van oscar ben ik plaat toch maar eens gaan beluisteren op de luisterpaal. Heerlijk gejaagd plaatje. Het heeft wel wat weg van Bloc Party.

Edit: Plaat gaat toch uiteindelijk heel andere richting uit, waardoor associaties met Bloc Party helemaal wegvallen.

OscarWilde schreef:

Ik zal hem zeker nog een aantal kansen geven

avatar van Oldfart
Te weinig "eigen" , aaneenschakeling van (magere) aha-erlebnisjes.
Compositorisch te veel leentjebuur.

avatar van The Eraser
Die opener is toch wel fantastisch hoor! Wat een energie gaat daar vanuit

avatar van OscarWilde
Arcade Fire maakt muzikale ode's, BSP doet leentjebuur Zelfs de meeste criticasters (los van Pitchfork die hen vergelijkt met U2, kom nu!) zijn het er over eens dat BSP zeer ecclectische muziek maakt, die niet vast te pinnen is, los van een algemeen gevoel dat de muziek opwekt. Lyrisch en muzikaal blijf ik het een van de meest verrassende bands vinden, zoals een reviewer over deze plaat mooi zei: een spreidstand tussen Sigur Ros en Pulp. Maar blijkbaar pakt het niet Ik vind het heel jammer voor de band, zeker als ik zie wat dan wel opgehemeld wordt.

OscarWilde schreef:

Ik kan er wel inkomen, in die Pulp-referentie. Het heeft ook veel lyrische wit (op hun vorige platen ook met nummers over Dostojevski, apocalyptische overstromingen, Poolse migratie) maar steeds gecombineerd met humor. Ik snap de kritiek ook wel ergens. Maar ik heb steeds het gevoel gehad bij BSP dat je die groep snapt of niet. Uit alles wat ze doen en maken blijkt dat ze werkelijk in hun eigen universum zitten (optreden op de hoogste pub in de UK, de Chinese muur, voor schapen, op een Noors eiland). Voor mensen die er niet hun volledige aandacht aan willen schenken of het gewoon niet vatten zal dit allemaal zeer business as usual klinken. Maar wanneer men laag na laag ontdekt ziet men een zeer zelfzekere, excentrieke en nolstagische band wiens muziek gewoon best te omschrijven is als British Sea Power. En daarom vind ik ze ook 10 keer zo authentiek als Arcade Fire.

avatar van Erwin.c
Wie zit er in vredesnaam op een doorbraak te wachten van deze band?
Je weet wat er van komt he als bands te veel geld en erkenning krijgen!

avatar van ilmrm
Ik vind het de beste BSP tot nu toe, en dat zegt wat, want ook de vorige plaat heb ik grijsgedraaid. Mijn verwachtingen waren hoog na de eerder uitgebrachte EP 'Zeus'. Terecht blijkt nu. Een heerlijk gevarieerde cd zonder skip-momenten. Het muziekjaar begint goed.

avatar van Guinness1980
Het begin van dit album vind ik erg goed. Maar daarna vind ik de kwaliteit steeds minder worden, 15 minuten minder aan muziek had mij een hogere score doen geven.

avatar van The Eraser
Once More Now is toch wel hoogtepuntje op deze plaat hoor
Hele mooie rustige opbouw en dan een fade-out van vijf minuten, die je weer op adem laat komen.

avatar van Slowgaze
Arcade Fire maakt muzikale ode's, BSP doet leentjebuur

"Talent borrows, genius steals"
Toch, Oscar?

avatar van OscarWilde
Het ging er mij eerder over dat ze beiden hetzelfde doen en dat The Suburbs en Valhalla Dancehall zeer veel parallellen hebben, maar dat een merknaam veel doet Het zijn twee talentvolle bands, maar genialiteit is een term die veeeel te snel gebruikt wordt dezer dagen.

En als we dan toch wat Oscar uit de context gaan rukken: "Music makes one feel so romantic - at least it always gets on one's nerves - which is the same thing nowadays."

Antagoon
Bij de vorige plaat wilde het kwartje maar niet vallen. Het was wel goed, maar er miste iets. Wellicht dat de tijd nog niet rijp was voor BSP, want tegelijkertijd kon ik ook niet zo heel veel op de band aanmerken.
Valhalla Dancehall bevalt al een stuk beter, terwijl ik tegelijkertijd het idee heb dat deze niet zo heel veel verschilt van de vorige. Tot en met Luna vind ik het in elk geval erg goed. De rest heb ik te weinig gehoord om een goed oordeel te vellen. Misschien toch die vorige ook nog maar eens proberen.

Weet iemand wat het idee achter die idiote bandnaam is? Sheer British arrogance?

avatar van OscarWilde
IDe heren zijn zeer tuk op geschiedenis. Ze hebben nummers gezongen over Dostojevski, General Montgomery, Charles Lindbergh, en zo. Het is denk ik gewoon een naam die zowel hun Britishness typeert als hun voorliefde voor het verleden, eerder dan echt gemeend patriottisme hoor. Het zijn eerder types die van wandelingen in de natuur houden. Valhalla Dancehall is ook trouwens grotendeels opgenomen op de Isle of Skye en in een schuur ergens in Sussex, waar ze ingesneeuwd zijn geraakt.

avatar van AOVV
Vandaag heb ik deze plaat voor de eerste keer beluisterd, en 'Once More Now' valt op in positieve zin. De andere nummers waaiden een beetje voorbij zonder een bepaald gevoel op te roepen, misschien volgende keer wat intenser luisteren..

Antagoon
Bedankt voor je uitleg, OscarWilde. Gezien de vele foto's van de heren tussen de plantjes, onderaan bergen en rond het kampvuur, vermoed ik dat je uitleg niet ver bezijden de waarheid is

avatar van starsailor
Het 4e album inmiddels weer van de heren, voor de 4e keer heb ik ze een kans gegeven en voor de 4e maal hebben ze me niet kunnen bekoren. Not my cup of tea, I'm afraid en ik kan je op een briefje geven dat dit niet hun grote doorbraak gaat worden.

avatar van OscarWilde
Inderdaad, maar zoals zo vaak niet omdat het slecht is. Maar omdat het moet rijpen, geen hit(jes) heeft die naar de keel grijpen en dan het misschien wel meer vergt dan gewoon de muziek op zetten en luisteren.

avatar van starsailor
OscarWilde schreef:

Ik zeg ook niet dat het slecht is. Maar het grijpt me niet naar de keel. Zou alleen wel willen weten wat er dan meer van mij verwacht wordt dan het op te zetten en naar te luisteren?
Moet ik eerst mediteren? Of moet ik, terwijl ik er naar luister, een kastje van de IKEA in elkaar zetten? Of moet ik me eerst omkleden als een boom?

Antagoon
Nee, als admiraal Nelson en dan huppelen door het bos, dan valt het kwartje pas echt.

avatar van OscarWilde
Ik denk gewoon dat als men de band niet echt volgt dat men dan het idee krijgt dat het een gimmick is, met weinig idee achter. Lees het vaak in reviews dat ze arrogant en wijsneuserig genoemd worden vanwege hun teksten en hun referenties. Maar ja, als hij niet valt, valt hij niet. Dan is het maar zo

avatar van AOVV
OscarWilde schreef:

Vroeger was Groot-Brittannië de heersende mogendheid op de wereldzeeën, dus ik denk wel dat die stelling hout snijdt, ja

Ik ben trouwens ook zeer tuk op geschiedenis, dus misschien gaat dit plaatje me wel meer en meer bevallen.

starsailor schreef:

dat heb ik nu ook. Het is niet slecht maar het grijpt me gewoon niet

avatar van Masimo
Oldfart schreef:
Te weinig "eigen" , aaneenschakeling van (magere) aha-erlebnisjes.
Compositorisch te veel leentjebuur.
Hier sla je de spijker eigenlijk wel op de kop..

De sound die dit plaatje neerzet is niet erg bijzonder, en het pakt me niet meteen. Misschien komt dat nog wel, bij vakere beluistering van dit album, maar tot nu toe vind ik het snel vervelen, en ik heb veel het gevoel dat ik alles al eerder gehoord heb..

avatar van thelion
Geen bijzonder album deze nieuwe van British Sea Power.
Do You Like Rock Music? vond en vind ik nog steeds hun beste album. De rest van hun ouvre is middelmatig en zo ook deze.

Dit album komt op mij over als een bij elkaar geraapte verzameling van nummers, het is allemaal wat rommelig en het album is daardoor dus alles behalve consistent.

Nee helaas British Sea Power is voor mij maar een middelmatig bandje waar ik niet warm of koud van word.