menu

Uniform - Not a Word (2003)

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Electronic
Label: Ad Noiseam

 1. Dying at a Yes Or No (3:12)
 2. Tick Bastard Tock (3:26)
 3. Say It as You See It (5:44)
 4. Jekyll and Hide Situations (2:22)
 5. On the Right Side of Wrong (2:38)
 6. MyCn18 (4:41)
 7. No Measurements Are Necessary (2:26)
 8. You Pick Mirrors (2:46)
 9. Average Everything (4:35)
 10. The Trees Will Kneel (2:52)
 11. Falling Off the Morning (2:12)
 12. Wasted Unstraight (2:11)
 13. Not a Word (1:19)
 14. You Idiot, That's a Girl's Bike (2:28)
 15. Rock 'N Roll Deaths Are an Emulation (2:44)
 16. Torn Hands (3:51)
totale tijdsduur: 49:27
zoeken in:
avatar van Onderhond
4,0
Is weer een tijdje geleden, maar ik kreeg weer zin in wat apartere electronic. De ritmes even opzij schuiven, en de soundscapes, drones en noize weer een plaatje gunnen ten huize Onderhond. En waar beter dan te beginnen bij Ad Noiseam.

Album van Uniform, moet zeggen dat het allemaal zeer apart klinkt. "Dying ..." is een zeer leuke opener. Klinkt donker, cool melodietje en wat nerveus hihat getsjirp zorgen voor een tastbare sfeer. "Tick Bastard Tock" werkt abstracter. Weirde, eerie soundscapes, weinig subtiel maar zeer sfeervol weer. "Say It As You See It" is de eerste track die er een bass bijhaalt, maar de snelheid is zo dat er van dansbaar geen sprake is. Bonkt heel rechtlijnig verder, maar creeert wel een zeer trancy gevoel, in de letterlijke zin van het woord. Sfeervolle drones en waves, en wat later een goeie voice sample maken van deze track de eerste topper. "Jekyll And Hyde Situations" is een pak minimalistischer. Veel voice sample geklooi over een zeezieke drone. "On The Right..." brengt dan weer zware, aanwezige waves en bijna melodieën. Mooi contrast hier tussen beide tracks. "Mycn18" is de eerste echte ritmische track. Klinkt redelijk industrieel, lekker schrapende ritmes en basses, en weer coole achtergrond waves en soundscapes. Beukt niet hard door, maar is ook niet de bedoeling op een album als dit. "No Measurements..." kruipt stilletjes richting noize, repetitief, zacht gedistort en climaxend, maar houdt zich uiteindelijk een beetje in. Lekker nummer maar had nog wat meer voluit mogen gaan. "You Pick Mirrors" duikelt dan weer terug de minimalistische hoek in. Fluisterende windsamples, heerlijke drones en nog enkele geweldige samples maken van dit nummer de tweede echte topper. Helemaal wanneer op het einde een enorm simpele maar geweldige melodie ingezet wordt. Sferisch geweldig nummer dit.

"After Everything" is wat luidruchtiger, noizy maar dan zonder de distortion, en dan verliest het voor mij toch wat van z'n kracht. Verder wel leuk, maar had beter gekund. "The Trees Will Kneel" neigt meer naar typische soundscapes. Veel samples aan elkaar geweven door achterliggende drones. Wordt voortgezet in "Falling Off The Morning". Twee tracks die wel aardig zijn, maar toch was sfeer missen. Klinkt iets te gewoon. "Wasted Unstraight" haalt weer ritmes van stal. Nogal nerveuse mix van melodieën en bass met daartussen en sterk verdraaide voice sample. Leuk nummertje, maar kan me inbeelden dat teveel van dit snel gaat irriteren. "Not A Word" is een cool pruttelintermezzo, stevig gedistort en geweldig schurend, dat jammer genoeg opgevolgd wordt een irritant trackje. Ritmisch erg flauw en melodisch vreselijk. Wordt snel weggespoeld door "Rock ...", die weer komt aandraven met coolere sferen. Heerlijk slepend ritme, sublieme voice sample en leuke, sfeervolle waves op de achtergrond. Derde topper. "Tom Hands" sluit het album mooi af, laatste sfeervol trackje, en dan weer stiltje.

Veel variatie op dit album, en dat werkt jammer genoeg af en toe wat averechts. Moeilijk lijn in te vinden, en dit is één van de eerste albums in dit genre dat vooral leuke tracks heeft, ipv een mooi geheel vormt. Maar wel heel wat te ontdekken hier, en buiten één stevige misstap, ook amper slechte tracks. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:09 uur

geplaatst: vandaag om 13:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.