Jackie Leven - Creatures of Light and Darkness (2001)

Label: Cooking Vinyl

1. My Spanish Dad (5:43)
  2. Exit Wound (6:28)
  3. The Sexual Loneliness of Jesus Christ (6:20)
  4. Hidden World of She (5:03)
  5. Billy Ate My Pocket (7:25)
  6. Rainy Day Bergen Women (9:13)
  7. Friendship Between Men & Women (5:41)
  8. Stopped by Woods on a Snowy Evening (3:27)
  9. Washing by Hand (5:30)
  10. Wrapped Up in Blue (5:40)
Wat een prachtig album. Dit was het eerste dat ik van Jackie Leven hoorde. Mooie discografie. Dit album is voor mij het meest speciaal. Poëtisch en melancholiek. Mooi doordacht én doorvoeld. Luister naar het verhaal in "Billy ate my pocket"... Kippenvel

avatar van Lura
Gelukkig, eindelijk weer eens iemand die Jackie Leven op juiste waarde weet te schatten!
Ken je trouwens ook zijn platen onder de naam Sir Vincent Lone, Scott Sunderland?!
Ook heel erg de moeite waard!

Ja absoluut ! Ik heb alles op cd. Ook de Sir Vincent Lone albums. Hij kon ze niet onder eigen naam uitbrengen van het platenlabel vanwege te hoge productiviteit.

Prachtig album dit. Nog nooit van de beste man gehoord maar via via bij terecht gekomen. Mooie diversiteit aan nummers en sterk geproduceerd. Wat me vooral pakt is dat er op de een of andere manier heel creatief is omgegaan met subtiele effecten en instrumentarium. Op een manier die echt heel veel toevoegt en zorgt voor een onderscheidende ondertoon. Er zit veel dynamiek in de nummers. Daarnaast mooie teksten, mooie stem, goede muziekanten. Ben de rest van de beste man ook aan het ontdekken, goed zeg!

avatar van Tonio
Via een omweggetje bij dit fraaie album terecht gekomen: Leo Blokhuis vestigde gisteren (terechte!) aandacht voor het werk van Judee Sill. En in een post bij haar debuutalbum vestigde Lura weer de aandacht op Jackie Leven. Zo gaat dat dus op dit onvolprezen forum, en kom je vergeten pareltjes tegen.

Dit is niet alleen een fraai maar ook een bijzonder album, omdat zowat alle nummers allerlei geluiden bevatten. Auto's, vogels, regen, hoesten, van alles komt langs. Nu hebben andere artiesten dat al eerder gedaan, maar In de meeste gevallen leidt het alleen maar af van de echte song. Zo niet bij Jackie: de nummers krijgen eerder meer zeggingskracht.

Ik ga de komende tijd ook zijn andere albums eens beluisteren.

avatar van janneman
Daarom luister ik elke week even de discover weekly op Spotify door, komt vaak wel wat nieuws langs wat ik niet ken en wat me zeer bevalt. Vanmiddag trof deze man me met zijn mooie zang en goed doordachte muziek. Morgen eens het gehele oeuvre beluisteren.
Dit album waardeer ik alvast met een 4*

avatar van potjandosie
de muziek van de eigenzinnige Schotse singer/songwriter wijlen Jackie Leven, overleden in 2011 op 61-jarige leeftijd, laat zich moeilijk in een hokje plaatsen. zijn muziek werd wel progressieve folk/rock met blues en psychedelische invloeden genoemd.

op dit album staan 10 eigen songs van de man, waarvan de tekst van 1 nummer "Stopped by Woods on a Snowy Evening" een gedicht bevat van de Amerikaanse dichter Robert Frost.

het up-tempo "My Spanish Dad" is een heerlijke opener met accenten van o.a. accordeon, trompet en "french horn" bespeeld door multi-instrumentalist Michael Cosgrave. die "brass band" sound keert terug op het eveneens up-tempo "Friendship Between Men & Women". beide songs met sterke melodielijnen.

"Billy Ate My Pocket" verhaalt over "on account of a horse that, in unusual circumstances, becomes a private dectective, based on a true story".

op het fraaie "Rainy Day Bergen Women" zingt David Thomas van de Amerikaanse band Pere Ubu en op 2 nummers (3 en 10) zingt de Engelse folkie Michael Weston King.

de meer ingetogen "folky" nummers "Washing My Hand" en "Wrapped Up in Blue" sluiten dit sterke album melancholiek af. meerdere nummers zijn voorzien van de fraaie "woman vocals" van Deborah Greenwood.

de cult held en met een prachtige stem gezegende Jackie Leven die een rijk oeuvre achterliet had tijdens leven wellicht meer erkenning mogen krijgen voor zijn talent. in een ideale wereld.......

Album werd geproduceerd door Jackie Leven
Recorded at Bryn Derwen, Coed-Y-Parc, Bethesda, Gwynedd, Wales, UK