Bjørn Torske - Kokning (2010)

Noorwegen
Electronic / Dance
Label: Smalltown Supersound

1. Kokning (3:18)
  2. Bryggesjau (3:51)
  3. Gullfjellet (7:13)
  4. Langt Fra Afrika (2:19)
  5. Bergensere (6:45)
  6. Slitte Sko (7:56)
  7. Nitten Nitti (5:01)
  8. Versjon Wolfenstein (3:31)
  9. Furu (12:13)
avatar van Svendra
Relaxte minimal house uit het Hoge Noorden.

Het album begint niet opvallend maar wordt gaandeweg steeds leuker.
Aan het begin van 'Bergensere' zou je zweren dat de speler per ongeluk 'You and Me' (1980) van Spargo heeft opgepakt, maar als de zang uitblijft ("Baby can't you see, I want to talk it over!" ) blijkt alles in orde. Ook 'Nitten Nitti' en 'Furu' hebben vermakelijke retro-trekjes.

Bij 'Versjon Wolfenstein' kunnen alle fantasieën los. Je wordt wakker in een hol dat bewoond blijkt door een Yeti. Die stelt je aanwezigheid niet op prijs en gaat je te lijf met een kettingzaag, nadat hij -in de stijl van Reservoir Dogs - eerst een lullig muziekje heeft opgezet. Reggae in dit geval.

Het fijnste nummer vind ik 'Slitte Sko'. Acht minuten aangename bedwelming.

Fijn album inderdaad. Bergensere viel mij ook op in de zin dat het ontzettend opzwepend is. Het zou zo een DFA-productie kunnen zijn, het lijkt een soort kruising tussen Spargo en LCD Soundsystem (Beat Connection).

Heb nog even opgezocht wat de titel betekent:
"Even making dinner is unique in Norway: you put the potatoes on to boil, go out to sea and catch a fish, then return to prepare the meal%u2026This process is known as "kokning".

En Torske is dan weer Noors voor kabeljauw. Vissen is dan ook de core-business in het noorden van Noorwegen, waar Torske oorspronkelijk vandaan komt (Tromsø).

avatar van T.O.
herman schreef:

Hoezo Spargo?

Tot de bas erin komt, klinkt het alsof het een disco-edit van hun "You and Me" zou kunnen zijn.

avatar van MVW
MVW
Dit is nog eens een leuke ontdekking op de late avond Vorig jaar veelvuldig Spelunker gedraaid. Hopelijk staat er op deze plaat ook een persoonlijke hit.