The Low Anthem - Smart Flesh (2011)

Rock / Folk
Label: Bella Union

1. Ghost Woman Blues (4:16)
  2. Apothecary Love (4:20)
  3. Boeing 737 (2:39)
  4. Love and Altar (3:06)
  5. Matter of Time (3:53)
  6. Wire (3:46)
  7. Burn (5:17)
  8. Hey, All You Hippies! (4:40)
  9. I'll Take Out Your Ashes (3:27)
  10. Golden Cattle (3:01)
  11. Smart Flesh (7:31)
  12. Maybe So * (4:37)
  13. Vines * (4:06)
  14. Dreams Can Chase You Down * (2:41)
  15. Daniel in the Lion's Den * (5:49)
avatar van AOVV
Dit is nu eens een plaat waar ik enorm naar uitkijk! Vorig werk van deze band vind ik werkelijk geweldig!

avatar van Snoeperd
Voor mijn gevoel wordt dit echt een topplaat, de eerste song klinkt alweer prachtig, de vorige was prachtig en een band als deze kan alleen maar doorgroeien.
De labelbaas van Bella Union schreef ook in een boekje bij een cdbox waar ook The Low Anthem bijzat dat hij vond dat ze met deze plaat erg gegroeid worden. Ik hoop ook dat deze plaat een wat groter publiek bereikt.

avatar van AOVV
Heb je ook een link van die nieuwe song, Snoeperd?

Is dat grotere publiek echt nodig? Ze staan binnenkort al in de grote zaal van Paradiso, veel groter hoeft van mij niet. Dit soort muziek werkt juist bij de gratie van intimiteit.

avatar van AOVV
Klinkt weer mooi, dat nieuwe nummer! Vertrouwd geluid ook. Van mij hoeft het ook niet groter te worden, obsessed heeft gelijk.

avatar van Snoeperd
Geen grote zalen, maar gewoon op musicmeter wat meer publiciteit, deze band kan je makkelijk in het rijtje zetten tussen de andere folkbands die de laatste jaren zijn onstaan die hier wel veel populariteit kennen.

Dat is zeker waar, hoewel dat vorige album ook best veel stemmen heeft (meer dan honderd!).

Ik ben hier ook wel benieuwd naar trouwens, hoewel ik die vorige een beetje hit-and-miss vond. Ik was meer onder de indruk van een 2-meter-sessie van ze die ik een keer op Het Gesprek zag langskomen met onder andere een prachtige uitvoering van Charlie Darwin akoestisch in een kerk.

avatar van AOVV
'Oh My God, Charlie Darwin' heeft inderdaad vrij veel stemmen, dus de bekendheid van The Low Anthem zit wel goed denk ik. De voorganger van 'Oh My God, Charlie Darwin' verdient wat mij betreft wel wat meer aandacht, die vind ik misschien zelfs nog ietsje beter. Hun debuut (volgens Wikipedia, weet niet of dat betrouwbaar is), 'The Low Anthem' ken ik niet, en op de site van de band vind ik er zelfs geen informatie over terug. Vreemd.

Goed, met 'Ghost Woman Blues' in het achterhoofd ben ik uitermate benieuwd, al vraag ik me af of het geen herhalingsoefening wordt.

avatar van staralfur
Ik meende ergens gelezen te hebben dat ze het eerste album zelf maar niets vonden (en waarschijnlijk is die in zeer beperkte oplage uitgebracht).

Smart Flesh is trouwens gelekt, het klinkt vertrouwd maar toch anders. Mooi!

avatar van FLUOman
Ik vond de vorige stukken beter, er zat veel meer pit in, deze vind ik nogal aan de saaie kant...

avatar van Jottem
Low Anthem was een hele prettige kennismaking enige tijd geleden met Oh My God ...
Ik las in de nieuwe editie van OOR dat het album Smart Flesh eraan komt en na het beluisteren van Ghost Woman Blues sluit ik me in zoverre aan bij AOVV dat het een bekend verhaal dreigt te gaan worden.
Niet te min klink het heel mooi, de echo's / reverb die ze in hun tot studio omgebouwde fabriekshal ontwikkelen, geeft een rustgevend dekentje van zang waaronder ik makkelijk kan wegdromen en zachtjes in slaap kan vallen.

Ben benieuwd naar de rest...

avatar van tsjong
Op de luisterpaal !

avatar van AOVV
Ik heb de plaat net voor een eerste keer beluisterd. Ik begrijp het voorlopig niet zo hoge gemiddelde eigenlijk wel. Ik heb na zo'n eerste luisterbeurt ook een gevoel van "mwah". Maar tegelijkertijd heb ik de indruk dat hier nog zoveel verdwaalde schoonheid in rondwaart. Die ik nog moet gaan ontdekken. Veel luisteren is dus de boodschap!

avatar van staralfur
Ik heb de plaat al vaak gehoord, het is allemaal wat rustiger dan de voorganger. Het blijft boeien, en steeds weer vind ik die repeat knop... ik vind het een prachtige cd!

avatar van AOVV
Bij mij zal het hopelijk ook nog wel komen, staralfur.

In 'Burn' klinkt de zanger trouwens (qua frasering dan) enorm als Leonard Cohen!

avatar van Bartjeking
Klopt! En bij 'Matter of Time' hoor ik een treffende Bob Dylan .

Overigens mijn eerste kennismaking met The Low Anthem (heb niet op zitten letten) en ik ben zeer ingenomen met deze release. Toen ik hoorde dat er klarinetten en zingende zagen voorbij zouden komen zat ik niet echt te springen om dit album te gaan beluisteren. Op de een of andere manier heb ik klarinet spelende vriendinnetjes altijd erg snel gedumpt; ik vond het maar een banaal ding.

Maar goed terzake! Ik las in OOR dat dit album opgenomen is in een verlaten 'Pastasaus-fabriek' en dat er geen technische snufjes zijn gebruikt om dit grootse geluid te creëren. Ze hebben die fabriek in een paar maanden tijd omgebouwd tot een studio en elk geluidje is zorgvuldig op 'natuurlijke' wijze geproduceerd (door Mike Ogis van Bright Eyes). Met die wetenschap luister ik toch al anders naar een album

Ik vel nog geen oordeel omdat ik pas aan de derde luisterbeurt maar het gaat richting 3.5/4 (snap de lage waardering niet zo) De Kracht zit hem in ieder geval in de prachtige samenzang en het perfectionisme van deze band, zonder dat het te steriel klinkt. Maar dat komt denk ik door de productie zoals ik die hiervoor al geschetst heb.

Hierna snel op zoek naar Oh My God, Charlie Brown.

avatar van AOVV
Charlie Darwin, Bartjeking, Charlie Darwin.

avatar van Bartjeking
haha oh ja tuurlijk . Geen slecht alternatief moet eerlijk bekennen.

Matter of Time: wauw!

Ik ken Low Anthem nog maar net en ik moest een beetje aan dit album wennen. En nu na 3x draaien ga ik 'm toch wat hoger waarderen. Het is een zeer afwisselende cd. Ik verhoog 'm voorlopig naar 4* Maar de vorige cd sprak mij toch wat meer aan na een paar keer draaien. Het is geen alledaagse muziek, maar verdomd goeie muziek. Het zit prima in elkaar. Dus misschien een groeier. Dat kan ik pas meer keer luisteren beoordelen.

avatar van Snoeperd
Vanmorgen van een eerste luisterbeurt ( eindelijk ) voorzien, het hele album bevalt me goed, het openingsnummer kende ik al en is erg mooi en ook Hey All You Hippies en Smart Flesh springen eruit, het instrumentgebruik is ook heel erg fijn, in een zo'n nummer komen er van die prachtige blazers in, ook blijf je je verbazen over de zanger, want dat is zeker de meest veelzijdige zanger die ik ken.

avatar van Snoeperd
Ad, als je The Low Anthem nog niet kent moet je ook zeker de vorige checken want dat album is ook fantastisch.

Ik ben nu Oh My God, Charlie Darwin aan het beluisteren, Joep. Klinkt op het eerste gezicht ook weer erg goed. Daarna zal ik eens op zoek gaan naar eerdere album (als die er zijn) en wat en wat extra info over de groep zelf opzoeken. Dus thnx voor de goeie tip!

avatar van AOVV
'What The Crow Brings' moet je ook zeker proberen, dat is de voorganger van 'Oh My God, Charlie Darwin'!

Die ga ik op zeer korte termijn ook beluisteren, Nick. Ik heb 'm al binnen. Ik ben erg benieuwd.

avatar van profoundo
What the crow brings is net als Oh mygod charlie echt geweldig goed. Het album ervoor(debuut in eigen regie) is te beluisteren op Spotify maar werkelijk op geen enkel andere manier te bemachtigen volgens mij. Deze nieuwe moet nog even bezinken. Boeing 737 bezorgt me kippenvel maar er zitten ook wat nummers tussen die me nog niet zo heel erg grijpen. Ik heb ze twee keer zien spelen en dan zie je dat het kunstenaars op hun instrumenten zijn,als je erbij bent is dat schitterend. Op de vorige 2 cd's kwam de diversiteit qua instrumenten nog niet zo naar voren. Nu probeert men dit wel en voor mijn gevoel komt het op CD toch wat minder over.

avatar van AOVV
Hier ga ik binnenkort ook maar eens een stukje bij plaatsen. Er staan inderdaad enkele nummers op die vrij weinig teweeg brengen bij mij, maar daartegenover staan een paar werkelijk magistrale nummers, die kippenvel veroorzaken. 'Boeing 737' vind ik alvast een geweldige stamper, en het instrumentale 'Wire' is eigenlijk te mooi voor woorden..

avatar van deek
vanavond in Nijmegen, ben benieuwd..
verwacht een bijzonder optreden..

avatar van staralfur
En bijzonder was het! Ben blij dat ik dinsdag weer ga (voor concert nr. 7)

Wat een fantastische band is het toch