Ennio Morricone - Film Music 1966-1987 (1987)

Italiƫ
Score
Label: Virgin

1. The Good, the Bad and the Ugly (2:35)
  2. Come Maddalena (4:15)
  3. The Sicilian Clan (4:00)
  4. Chi Mai (5:05)
  5. Investigation of a Citizen Above Suspicion (3:25)
  6. Mosca Addio (3:52)
  7. Marche en La (3:00)
  8. La Califfa (2:35)
  9. The Battle of Algiers (1:40)
  10. The Infernal Trio (4:10)
  11. Dedicace (3:40)
  12. For Love One Can Die (3:50)
  13. Sacco and Vanzetti (2:45)
  14. La Tragedia di un Uomo Ridicolo (2:10)
  15. Romanza Quartiere (3:35)
  16. Once Upon a Time in the West (Main Theme) (5:05)
  17. The Mission [Remix] (2:43)
  18. Once Upon a Time in America (Cockey's Song) (4:15)
  19. Gabriel's Oboe (2:12)
  20. Atto di Dolore (2:20)
  21. Baci Dopo Il Tramonto (3:30)
  22. Le Marginal (3:51)
  23. Estate 1943 (4:40)
  24. The Falls (1:52)
  25. Moses Theme (4:00)
  26. Buona Fortuna, Jack (5:00)
  27. The Man with the Harmonica (3:25)
  28. A Fistful of Dynamite (4:34)
  29. Lontano (3:48)
  30. My Name Is Nobody (3:10)
  31. Peur sur la Ville (3:43)
  32. Le Vent, le Cri (5:20)
  33. Once Upon a Time in America (Deborah's Theme) (4:22)
Nian
Prachtige cd, Een perfecte verzamelaar van al het werk van Ennio Morricone 5*

Het is zeker een prachtige verzamelaar van Ennio Morricone's werk, maar nu staat alleen CD2 hier op Musicmeter. Ik heb een correctie ingediend.

neo
Ik vind het maar een saaie verzamelaar, zoals zovelen van Morricone. Het is weliswaar onmogelijk om alle kenmerken en kwaliteiten van zijn oeuvre in een verzamelaar samen te brengen. Het is weleens geprobeerd door GDM, met een compilatie box bestaande uit 15 cd's. Die geeft wel het meest brede beeld van zijn werk, maar is verre van zonder gebreken. Het bevat vaak slechts 1 of soms 2 tracks van essentiële, maar vooral ook niet-essentiële werken werken, wat ik belachelijk vind. Dat is pure vervlakking. Met essentieel bedoel ik vooral om zo breed mogelijk zijn kwaliteiten tentoon te spreiden. Je kunt 1 aandoenlijk thema van een gemiddelde score op een verzamelaar uitbrengen, terwijl de rest van de ontbrekende score misschien wel zijn meest creatieve, experimentele karakter weergeeft. Er zijn uiteraard wel voorbeelden van zijn scores die monotoon zijn, en geheel of grotendeels gebaseerd zijn op 1 thema, dan is de selectie van 1 variatie uitstekend.

Als ik zo'n GDM box zou samenstellen zou een kleine 30 a 40 complete scores, die niet perse altijd heel lang zijn, combineren met enkele losstaande score stukken die veel zeggen over zijn veelzijdigheid, en dan nog wat experimentele Gruppo muziek, wat klassieke werken, wat pop... Onbegrijpelijk dat zo'n Italiaans label met zoveel liefde individuele Morricone werken uitbrengt, maar hier faalt.

Er zijn echter wel verzamelaars die zich richten op slechts 1 aspect van zijn oeuvre. Dat kan een selectie van zijn Giallo muziek omvatten, of enkel Italiaanse westerns (tenminste als het niet alleen de clichématige bevat). Die kan ik wel enigszins waarderen, omdat ze zich richten op 1 aspect.

Vooral bij Morricone is ieders referentiekader een terugkerend probleem. Liefhebbers zijn er in alle soorten en mate, van liefhebbers van de clichématige voorbeelden, de grootste groep, tot aan de kleine groep degene die vrijwel alles kennen, maar ook niet perse alles waardeert.

Ik lees hier boven dat het een perfecte verzamelaar is van al het werk van Morricone. maar als groot liefhebber van Morricone is dit wel de meest grote belediging. Bovendien concentreert deze compilatie zich op de 1966-1987 periode, niet zijn hele oeuvre.