Autechre - Untilted (2005)

Electronic
Label: Warp

1. LCC (7:46)
  2. Ipacial Section (9:57)
  3. Pro Radii (8:41)
  4. Augmatic Disport (9:28)
  5. Iera (4:55)
  6. Fermium (5:44)
  7. The Trees (7:26)
  8. Sublimit (15:52)
  9. Zurich 2001 * (1:51)
Ik ga steeds meer van deze plaat houden! Het lijkt wel of de nummers bij elke luisterbeurt iets meer tot me doordringen, net als met Confield en Draft ook eigenlijk het geval was.
Albums als Amber en Incunabula draai ik vrijwel nooit meer omdat de melodieën en beats gaan vervelen, maar een album als dit wordt alleen maar interessanter des te vaker je 't hoort. Vooral op de koptelefoon komt dit echt goed tot z'n recht.

De lengte van de nummers vind ik geen probleem, ze ontwikkelen echt. Ipacial Section begint echt als tweedimensionaal geratel, vult later met vollere beats en de tweede helft van dit nummer (v.a. 5:30) vind ik echt ge-wel-dig. Alsof je in een fabriekshal vol draaiende machines staat, wat echt een beklemmend gevoel geeft.
Ook Pro Radii vind ik super, komt net als de andere nummers na een paar minuten pas op gang en ontwikkelt echt gedurende het verloop van het nummer.

De beats, samples en subtiele melodieën zijn echt uniek als je 't mij vraagt. Autechre hoort wat mij betreft nog steeds bij de absolute top van de electronica artiesten en loopt misschien wel mijlen voor op de rest. Met Untilted hebben ze dit maar weer eens bewezen.

Verhoogd naar 5*

avatar van John Doe
ja mooi stukje mr. jazzscène

Als artiest heb je natuurlijk veel keuzevrijheid (zeker als je een vrijgevochten artiest bent) en je kunt dan o.a. kiezen voor een strakke aanpak, zonder veel improvisatie maar met meer keurigheid. Of je kunt gaan voor een meer improviserende (jamgerichte) aanpak, met noodzakelijkerwijs momenten die minder werken, maar (hopelijk veel) momenten die bijzonder mooi werken. Maar doordat deze momenten bijzonderder zijn, kunnen ze initieel ook vager zijn.
Autechre houden ervan om steeds op een andere manier -qua benutting van soft- en/of hardware- muziek te maken. Voor Untilted hebben ze flink wat geluiden klaargezet/getuned in machines van Electron om te jammen met steeds weer een ander 'geluidspalet'.
Er zitten naar mijn mening in dit album momenten die niet bepaald mooi zijn, maar als je éénmaal weet dat over 20 seconden weer een héérlijke passage komt, dan is dat moment niet bepaald een pijnbank, maar geeft dat juist een interessante spanning.