Lena - Good News (2011)

Duitsland
Label: USFO

1. Good News (3:05)
  2. What Happened to Me (3:37)
  3. A Million and One (3:11)
  4. Maybe (3:06)
  5. I Like You (2:51)
  6. Mama Told Me (2:51)
  7. Push Forward (3:37)
  8. A Good Day (3:19)
  9. Taken by a Stranger (3:24)
  10. Teenage Girls (3:13)
  11. That Again (3:03)
  12. At All (3:21)
  13. What a Man * (2:54)
  14. Who'd Want to Find Love * (2:57)
  15. I Like to Bang My Head * (4:29)
  16. Good News [Live] * (3:24)
  17. Taken by a Stranger [Live] * (3:37)
  18. Satellite [Live] * (4:08)
  19. New Shoes [Live] * (6:08)
avatar van Angelo
Nog een klein maandje en dan is het weer tijd voor het Eurovisie Songfestival dat dit jaar zal worden gehouden in Düsseldorf, Duitsland. Na de overwinning van de Duitsers van vorig jaar is besloten dat winnares Lena Meyer Landrut "gewoon" nog een keertje mag meedoen, en naar aanleiding van het nationale Songfestival is deze CD samengesteld met nummers die allemaal kans maakten om het gastland te vertegenwoordigen. Naast het geweldige elektropop / new wave nummer Taken by a stranger, dat uiteindelijk het winnende liedje is geworden, staat er nog veel meer leuk materiaal op. Liedjes die allemaal uit een ander vaatje tappen, iets wat veelal verkeerd uitpakt, maar bij Lena niet.

Good news lijkt ontsnapt te zijn uit één of andere kabaret voorstelling. De showachtige sfeer had dit overigens een prima inzending gemaakt! What happend to me today? is dan weer bijvoorbeeld een modern nu-disco nummer, dat vooral in de refreinen een flinke knipoog naar de jaren ’70 weergeeft.
A million and one had zo een oud nummer van Joni Mitchell kunnen zijn die in een nieuw jasje is gestoken, uiteraard wel met een wat vollere instrumentatie. Zomerse sferen en een akoestische setting komen naar boven in I like you en Teenage girls. Pure Motown-soul mag natuurlijk niet (ook) ontbreken en die wordt geboden met Mama told me. De blazers zijn erg fijn en het refrein is ook nog eens catchy! Integere momenten komen tevoorschijn in de droevige ballade Push forward die tweede werd tijdens de nationale finale... nog zo'n prachtig liedje! Ook noemenswaardig is het soulvolle At all, een nummer dat geschreven werd door niemand minder dan -I need a dollar zanger- Aloe Blacc.

Een samenhangend album is het niet echt. Toch is dat geen ramp, wellicht is het zelfs “goed nieuws”, want de variatie maakt dit juist zo'n leuk album. Opvallend trouwens dat bijna ieder nummer tot op zekere hoogte een soul-sausje over zich heen heeft gekregen (met uitzondering van het winnende liedje). Met Adele als voorbeeld is dat overigens niet zo raar. Live valt Lena misschien door de mand, maar dat weerhoudt deze charmante dame er niet van een prima voorbeeld te zijn van de Duitse muzikale jeugd. En tja, daar mogen wij toch wel een beetje jaloers op zijn. De hipste zangeressen van ons land zijn een stuk ouder. Triest is het trouwens dat zelfs het slechtste nummer op dit album voor Nederlandse begrippen waanzinnig goed zou zijn. Die Duitsers hadden best één nummer mogen afstaan aan ons. Wij moeten het altijd maar doen met vreselijke, oubollige nummers. Dat is jammer, vooral als het anders kan. Neem dit album als maatstaf. Alleen maar kwalitatief goede nummers waar hoorbaar aandacht aan is besteed! Dikke pluim voor de productie door Raab en Schraub trouwens.

Ik hoop dat ze dit jaar wederom zal winnen met Taken by a stranger. Wat een briljante inzending!